Konrád
8 °C
26 °C

Fidesz: Vegyék le az EP-listáról Kósánét

2004.04.04. 17:04
A Fidesz felszólította az MSZP-t vegye le Kósáné Kovács Magdát a párt EP-listájáról az egyházakról tett kijelentései miatt. Szili Katalin személyesen elhatárolódott, és sajnálatosnak nevezte a szocialista politikus kijelentését.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség felszólítja az MSZP-t, hogy vegye le Kósáné Kovács Magdát az európai parlamenti választási listáról, mert a politikus "szalonképtelenné vált" Európában az egyházról tett kijelentései miatt - mondta Szijjártó Péter fideszes képviselő vasárnap Budapesten.

"Arra szólítom fel (...) a Magyar Szocialista Pártot, hogy az első, kicsit megkésett és bátortalan elhatárolódási lépés után tegye meg a második, immár határozottabb lépést és vegye le Kósáné Kovács Magdát az európai parlamenti választási listáról" - mondta a Fidelitas alelnöke.

Lényeghamisítás

Az MSZP-nek nem áll szándékban visszahívni Kósáné Kovács Magdát az európai parlamenti képviselők listájáról - nyilatkozta az MTI-nek Nyakó István. A szocialisták szóvivője szerint a Fidesz az MSZP elleni támadásra igyekszik felhasználni a nyilatkozatot, meghamisítva annak lényegét.

Kósáné Kovács Magda, a szocialisták európai parlamenti megfigyelője a Hetek című lap március 12-ei számában azt mondta, hogy "a Vatikán Brüsszel hivatalain, plenáris és bizottsági ülésein keresztül Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni, és be akarja kebelezni".

Szili személyesen elhatárolódott

Szili Katalin szombaton, Mezőkövesden sajnálatosnak nevezte, amit Kósáné az egyházakról nyilatkozott. A Magyar Szocialista Pártban nincs olyan testületi döntés, amely véleményét alátámasztaná - mondta el a házelnök az MTI-nek.

"Úgy gondolom, hogy az egyház és a szocialista párt viszonyát továbbra is ugyanazok az elvek vezérlik, amelyeket a kiegyensúlyozott, nyugodt, egymás iránti tisztelet kell hogy övezzen" - mondta a politikus azt követően, hogy látogatást tett a Szent László Templomban, ahol Jéger Károly apát kalauzolta őt.

"Én személy szerint, mint a párt elnökhelyettese, elhatárolódom képviselőtársam megnyilatkozásától" - jelentette ki Szili Katalin.

A politikus bírálta Orbán Viktor Fidesz-elnök kijelentését, miszerint a júniusi európai parlamenti választásnak belpolitikai következményei lesznek Magyarországon.

A választáson az ország 24 képviselőt választ az Európai Parlamentbe. Ennek semmiféle belpolitikai közjogi következménye nincs - mondta Szili Katalin.