Emma
9 °C
26 °C

Kampányt zártak a pártok

2006.04.07. 19:15
Kampányzáró rendezvényen buzdítottak a pártok a vasárnapi választásokon való részvételre. Gyurcsány szerint ez a voks lesz az eddigi legszorosabb, Orbán a Fidesz utolsó három évben aratott győzelmeivel buzdított Egerben. Az SZDSZ a konzervatív liberálisokra is számít, az MDF az őszinteségben bízik.

Vasárnap a parlamenti választások első fordulóján jöjjön el mindenki, aki nem akarja, hogy Orbán Viktor visszatérjen, mondta Hiller István, az MSZP elnöke pénteken, pártja budapesti kampányzáró rendezvényén a Vörösmarty téren.

A pártelnök szerint az elmúlt hetekben, hónapokban "az az egyértelmű és világos magyar szó, hogy igen, összefonódott azzal, hogy MSZP. Igen MSZP, ezt látjuk mindenütt az országban. (...) Ez legyen április 9-én is".

A harmadik Magyar Köztársaság legszorosabb választási küzdelme áll előttünk, mondta a pártelnök után felszólaló Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök - akinek beszédét a téren összegyűlt, "Igen MSZP" feliratú táblákat és lufikat tartó tömeg többször is ütemes tapssal és "Húzzunk bele!" felkiáltásokkal szakított meg - hangsúlyozta, akik Orbán Viktort akarják, azok elmennek szavazni. Ezért az MSZP szimpatizánsainak is el kell menni szavazni, hogy megalakulhasson a második Gyurcsány-kormány.

A beszéd után Gyurcsány Ferenc Hiller István MSZP-elnökkel és Molnár Gyulával, a szocialisták fővárosi elnökével, valamint mind a 32 fővárosi képviselőjelölttel közösen énekelte el az MSZP kampánydalát a könnyűzenei koncertekkel színesített szocialista kampányzárón.

Orbán az utolsó pillanatig buzdít

"Én holnap és holnapután is felkeresem minden ismerősömet, fölhívom minden barátomat, hazamegyek a falumba, mindenkivel, akivel csak tudok, beszélek, és megkérem őket, hogy vasárnap menjenek el választani" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, pártja választási kampányzáró nagygyűlésén Egerben.

"Az ellenfél botor módon kihívott bennünket egy nagygyűlés-versenyre. (...) A legutolsó kétmenetes nagy csatánkat is megnyertük. (...) Meg akartuk mutatni az országnak végre, hagy lássák szemtől-szembe és pőrén, milyen politika is van ma Magyarországon. Milyen politikai erővel is állunk szemben, és mindenki láthatta az agresszivitást, a durvaságot, a sértegetést. Kimutatták, kimutatták a foguk fehérjét. (...) És aztán egy nappal később megmutattuk az országnak, kik vagyunk mi" - mondta Orbán hangsúlyozva, hogy a Fidesz az elmúlt években minden fontos választást megnyert.

Beszéde végén Orbán Viktor azt mondta: ha valaki nem a változásra szavaz, akkor a munkanélküliségre, az újabb áremelésekre, a "további lenézésre, a bennünket sértegető politikára" szavaz.

Az SZDSZ a konzervatív liberálisokra is számít

"Kérlek benneteket, hogy legyetek ott, menjetek el, mutassuk meg, hogy milyen sokan vagyunk, mutassuk meg, hogy mit akarunk, mutassuk meg, hogy mit nem akarunk. (...) szavazzatok a Szabad Demokraták Szövetsége jelöltjeire és listájára (...), és nyerjétek meg a választást Magyarországnak" - mondta Kuncz Gárbor az SZDSZ kampányzáró rendezvényén.

Kitért arra, hogy vannak az SZDSZ szavazói között "reményeim szerint egyre többen" konzervatív liberálisok, akik annak idején Tölgyessy Péterrel hagyták el az SZDSZ-t, és most visszajöttek hozzánk, és az SZDSZ-re fognak szavazni.

Olyanok is vannak most, akik a liberális és a szocialista párt között gondolkodnak, "biztos vagyok benne, hogy most ők is a Szabad Demokraták Szövetségét fogják támogatni" - mondta.

A rendezvényen megjelent a Jobbik és a MIÉP fél tucat aktivistája is, akik "Nélkülünk nincs kormányváltás" feliratú molinóval zárták el a Károly körutat, a közlekedési lámpa tilos jelzésénél.

Az MDF-nek nincs szüksége szinkronhangra

A kampányban az MDF az őszinteségre épített - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken Budapesten.

Az MDF nem volt könnyű helyzetben a kampány során, mert egyes pártok a tíz-hússzorosát költötték el a kampányra fordítható - törvényben meghatározott - összegnek. Ugyanakkor e kevés pénzből is olyan kampányt csinált a párt, amely felkeltette a választópolgárok figyelmét, mondta Dávid Ibolya.

"Ha nincsen Magyarországon normális jobbközép, akkor nincs normális közélet" - jelentette ki a pártelnök.

Az MTI azon kérdésére, hogyan értékelte, hogy a csütörtöki kormányfőjelölti vitában Orbán Viktor többször támogatásáról biztosította javaslatait, úgy válaszolt: "az MDF-nek nincs szüksége szinkronhangra". Emlékeztetett arra, hogy korábban az MDF vállalta, nem segítik hatalomra sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort.