Herman
3 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Zuschlagot nem figyelmeztette a titkosszolgálat

2008.04.21. 16:28
Zuschlag Jánost nem tájékoztatta sem a titkosszolgálat valamelyik tagja, sem a titkosszolgálat felett felügyeletet gyakorló személy az ellene folytatott adatszerzésrõl, közölte a Központi Nyomozó Fõügyészség hétfõn az MTI-vel.

A vizsgálatot, amelynek azt kellett tisztáznia, értesült-e hivatalos személytõl Zuschlag János arról, hogy az ellene folytatott nyomozás során titkos adatszerzést is alkalmaznak, lezárták.

Bûncselekmény elkövetését nem lehetett megállapítani, megalapozott gyanú pedig senkivel szemben sem merült fel.

A vizsgálat során nem igazolódott be, hogy Zuschlagot a titkosszolgálat tagja, illetve a titkosszolgálat felett felügyeletet gyakorló személy tájékoztatta az ellene folytatott adatszerzésrõl.

Szilvásy beszélt, de titokban

A fõügyészség azután indított vizsgálatot, hogy a Zuschlag-ügy nyomozásánál a tanúvallomásokban utalások voltak arra, hogy az MSZP volt országgyûlési képviselõje tudott arról, hogy titkos módszerekkel gyûjtenek adatokat róla.

A nyomozás során arról is kérdezték a tanúkat, hogy Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelõ tárca nélküli miniszter szerepet játszhatott-e az egykori MSZP-s képviselõ informálásában.

Az üggyel kapcsolatban még márciusban az Index megkereste Szilvásy Györgyöt, aki - miután ismertette saját verzióját - arra hivatkozva, hogy a lehallgatással kapcsolatos nyomozati anyagok maguk is államtitkot képeznek, nem adott engedélyt nyilatkozatának közlésére.

A Bács-Kiskun megyei fõügyészségen Zuschlag János és 15 társa ellen indított nyomozás határidejét május 19-ig hosszabbította meg a legfõbb ügyészség. Az érdemi nyomozás befejezõdött, viszont a 16 gyanúsított és védõik részére az iratismertetésekhez idõ kell, mert lehetnek még további indítványok és bizonyításkiegészítési javaslatok.

Szeptember 21-én rendelték el Zuschlag János elõzetes letartóztatását, miután az MSZP volt országgyûlési képviselõjét, a kiskunhalasi pártszervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezetõ elnökét - társaival együtt - a megyei fõügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerûen, bûnszervezetben elkövetett csalással gyanúsította meg társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalan felhasználása miatt.