Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kétmilliárdos támogatástól eshet el Székesfehérvár

2008.04.21. 20:45
Nem úgy nézett ki a koronázó bazilika Székesfehérváron, ahogy most újratervezték, ezért - bár már beadta a város az uniós pályázatot - módosítani kell a projekten, ami veszélybe sodorhatja a 2 milliárd forintos uniós forrás lehívását.

Több mint kétmilliárd forint uniós támogatástól eshet el Székesfehérvár, mert a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal és az Országos Tervtanács is ellenzi, hogy a Királyi Séta projekten belül megépüljön a volt koronázó bazilika egy részlete.

A város most társtervező bevonásával módosítani akarja a terveket, és bízik benne, hogy az örökségvédelmi hivatal és tervtanács mellett az Unió is elfogadja a változtatásokat, és a beruházás megkapja a pénzt.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakemberei szerint egyáltalán nem biztos, hogy úgy nézett ki a bazilika, ahogyan azt az Uniónak beadott tervek ábrázolják, az Országos Tervtanács pedig azt kifogásolta, hogy miért meghívásos pályázattal választották ki a tervezőt, mondta a Független Hírügynökségnek Viniczai Tibor alpolgármester.

A város most egy megoldással igyekszik orvosolni a két problémát. Országos pályázatot írnak ki egy társtervező bevonására, akinek segítségével módosítják a terveket. A pályázat kiírásáról hétfőn tartottak egyeztetést a városházán. Három, négy héten belül írják ki a társtervezőre a pályázatot.

A tervek augusztus végén, szeptember elején ismét a tervtanács elé kerülnek. Ha elfogadja azt, akkor a város tervmódosítást ad be, ha nem, elveszti a támogatást.

A Királyi Séta projektre 2.3 milliárd forint uniós támogatást nyert Székesfehérvár. A terv a város idegenforgalmát növelné, régi koronázó város múltjának felélesztésével. Ennek alapeleme a volt koronázó bazilika helyén lévő Nemzeti Emlékhelyen a templom egy részletének megépítése. Az építkezés 2009 nyarán indulna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!