Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gyurcsány: Szili alkalmas államfőnek

2005.05.18. 15:22
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem tekinti igazi ellenérvnek az aktív közéleti, pártpolitikusi szerep betöltését Gyurcsány Ferenc kormányfő, ezért - bár továbbra sem szándékozik állást foglalni az ügyben - alkalmasnak tartja Szili Katalint, a szocialisták jelöltjét az államfői posztra. A Fidesz még néhány napot vár saját jelöltjének megnevezésével, és tisztában van azzal: az MSZP-nek tíz szavazata hiányzik ahhoz, hogy egyedül dönthessen.

"A nemzet egységének képviseletére, köztársasági elnöknek miért ne lenne alkalmas olyan személy, aki korábban aktív közéleti szerepet vállalt?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök szerda reggel sugárzott rádióinterjújában.

A kormányfő arra utalt, hogy az SZDSZ az államfőjelölés kérdésében mereven elzárkózik attól, hogy támogassa a szocialisták jelöltjét, a házelnök Szili Katalint. A szabad demokraták úgy érvelnek, nem való az elnöki székbe aktív, erős pártkötődésű politikus, ezért nem támogatják Szilit.

Nem ellenérv a pártpolitikusság

"Azt akarja bárki mondani, hogy aki egy pártban aktív közéleti szerepet vállalt, az elveszíti képességét a nemzet képviseletére?" - vetette fel Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádióban.

Példaként Mádl Ferencet említette, aki mint mondta, egy korábbi kormánynak tagja, továbbá egy pártot közvetlenül támogató egyesületnek vezetője is volt. A kormányfő szerint "nem is igazi" érvelés az államfőválasztás kérdésében a korábbi közéleti szerepvállalást kizáró álláspont.

A kormányfő ugyanakkor kijelentette, továbbra sem foglal állást a köztársaságielnök-választás ügyében. Egy mondatban azonban kitért arra, hogy Szili Katalint alkalmas személynek tartja a poszt betöltésére.

A Fidesz szimpátiaszavazása kapcsán Gyurcsány megjegyezte, nem véletlenül döntöttek úgy a rendszerváltás politikai erői, hogy a parlament választ köztársasági elnököt. Mint mondta, a Fidesz is e mellett tört lándzsát. A kormányfő szerint "a Fidesz érdekeire tekintettel lévő politikai kezdeményezésnek" nem kell legyen következménye az országos politikában.

A Fidesz még gondolkodik

A Fidesz valamennyi parlamenti párttal egyeztetni kíván a köztársaságielnök-jelölés ügyében, jelentette ki Pokorni Zoltán szerdán a Nap-kelte című műsorban reggel.

A Fidesz alelnöke szerint az MSZP 187 képviselőt tud Szili Katalin mögé állítani, ami tízzel kevesebb, mint amennyi szükséges, tehát jó esélye van egy másik jelöltnek. "Hogy ez ki, ehhez kell a szükséges egyeztetés" - fűzte hozzá.

Pokorni elmondta, a Fidesz még "kér pár napot" arra, hogy megnevezze saját jelöltjét. "Nem arról van szó, hogy (...) ne tudná a Fidesz bármelyik képviselője papírra vetni Mádl Ferenc vagy Sólyom László nevét, hanem arról, hogy hogyan tudjuk elérni azt, hogy belőlük ne csak jelölt hanem valóban köztársasági elnök is legyen" - fogalmazott Pokorni.

Nem döntöttek az államfőválasztással kapcsolatos kérdésekről
A parlament ügyrendi bizottsága szerdai ülésén nem hozott határozatot abban a két kérdésben, amellyel Mandur László kereste meg a testületet az államfőválasztás eljárási szabályaival kapcsolatban. Az Országgyűlés alelnöke arról kérte a bizottság állásfoglalását, hogy a köztársasági elnökválasztás harmadik fordulójában az érvényes szavazatok megoszlása alapján kell-e az eredményt megállapítani, vagy az érvénytelen szavazatokat is figyelembe kell venni, illetve, hogy ha a harmadik fordulóban szavazategyenlőség alakul ki, csak a harmadik kört kell-e megismételni.
A felkérésre Csiha Judit MSZP-s bizottsági elnök és a fideszes Salamon László alelnök fogalmazott meg javaslatot. Előbbi az első kérdést illetően azt indítványozta, hogy az eredményt az érvényes szavazatok megoszlása alapján állapítsák meg, az érvénytelen szavazatokat csak rögzítsék, utóbbi viszont arra tett javaslatot, hogy a harmadik fordulóban az eredményt az összes leadott voks alapján állapítsák meg, azaz az lehessen államfő, aki az összes leadott szavazat - beleértve az érvényteleneket is - több mint felét megszerezte.
A szavazásnál egyik vélemény sem kapta meg a szükséges többséget: Salamon László indítványa 5 fideszes és SZDSZ-es támogató voksot, 5 szocialista nem szavazatot és egy MDF-es tartózkodást, míg Csiha Judit tervezete 5 igent kapott szocialista képviselőktől, 4 nemet a fideszes oldalról és 2 tartózkodást az SZDSZ és az MDF részéről.