Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kitiltanák a kínai boltosokat Mohácsról

2004.06.01. 18:14
Kínai boltosok Mohácsról való kitiltását kéri a Duna-parti város önkormányzatától helyi magyar kereskedők egy csoportja, és bár a napokban megfogalmazott petíciójuk céljaival Mohács első embere szimpatizál, betartja a törvényi előírásokat.
"Mintegy hetven helyi vállalkozó fordult az önkormányzathoz azzal, ha nem korlátozzuk a Mohácson működő kínai boltosokat, a magyar kereskedők rövid idő alatt teljesen ellehetetlenülnek" - mondta Szekó József, Mohács polgármestere kedden.

Szavai szerint a tiltakozók úgy vélik: a kínaiak gyakran érvényes engedélyek nélkül tartózkodnak Magyarországon, feketén dolgoztatnak, és egyebek mellett áruikat szabálytalanul szerzik be.

Szabálytalanságok nem voltak

Szekó József elmondta, hogy Mohácson jelenleg mintegy kétszáz magyar és tizenegy kínai bolt működik. Utóbbiak működtetőinek, bérlőinek a magyarokkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak - vagyis ha rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel, betartják az előírásokat, akkor szabadon kereskedhetnek.

"A polgármesteri hivatal az ide vonatkozó törvényeknek megfelelően jár el, egyebet nem tehet" - hangsúlyozta.

A magyar kereskedők vádjaira reagálva megjegyezte: az illetékes szervek a kínai üzleteket a többihez hasonló rendszerességgel ellenőrzik, a petíciót aláírók által megfogalmazott visszaéléséket, szabálytalanságokat sem korábbi, sem a legutóbbi vizsgálatok eredményei nem támasztották alá.

Egészséges versenyhelyzetet szeretne

Szekó József ugyanakkor szimpatizál a mohácsi magyar kereskedők céljaival, mert úgy ítéli meg, bizonyos korlátozások bevezetése ha rövid távon nem is, de hosszú távon mindenképpen az eddiginél egészségesebb versenyhelyzet kialakulásához, a magyar vállalkozók megerősödéséhez vezethetne.

"Nyilvánvaló, hogy a beszerzési lehetőségek különbözősége miatt a kínaiak a magyarokhoz képest nagyobb előnnyel indulnak a piaci versenyben, olcsóbban tudják adni portékáikat" - húzta alá.

A polgármester véleménye szerint a törvényalkotók feladata lenne az egészséges verseny megteremtése. A petíciót ezért továbbítják a térség országgyűlési képviselőinek, hogy ha tudnak, kellő időben tegyenek lépéseket az ügyben.