Szilárda
0 °C
6 °C

Dávid és Orbán tárgyalni fog

2003.06.13. 08:29
Az ellenzéki stratégiáról kíván tárgyalást folytatni Dávid Ibolya és Orbán Viktor - írja a Népszabadság pénteki száma. A megbeszélést Dávid Ibolya kezdeményezte, a lap úgy értesült, Orbán nyitott a találkozóra. A Fidesz szóvivője közölte, két-három hét múlva lesz esedékes.
"Ne legyen többé kétely és megválaszolatlan kérdés" az ellenzéki pártok között, áll Dávid Ibolyának, az MDF elnökének Orbán Viktor, a pártelnökhöz eljuttatott levelében.

Erősíteni a jobbközepet

Dávid már a Fidesz 17. kongresszusán is hangsúlyozta a két ellenzéki párt nem ellenfelei hanem riválisai egymásnak, és mindkettő célja egy olyan stratégia kialakítása, amely magabiztos támogatottságbeli többséget eredményez - írja a lap. Az MDF célja, hogy szélesítse a keresztény-konzervatív-nemzeti értékek iránti bizalmat a választókban, és megerősítse a jobbközép pozícióit.

A Fidesz-MDF között elnöki szintű megbeszélés a választások óta nem volt, a két párt között viszony pedig sokat romlott az elmúlt egy évben. A Fidesz a választási vereség után az MDF különutas politikáját kritizálta, Boross Péter az MDF főideológusa, volt miniszterelnök ugyanakkor a Fidesz radikalizmusát bírálta.

A mélypont az MTV-elnök, Ragáts Imre megválasztása volt, amikor is az MDF kurátorai az utolsó szavazáson nem addigi favoritját, hanem a jelenlegi elnököt Ragáts Imrét támogatta.

Orbán készen áll

A két párt közötti közeledést jelzi az is, hogy a múlt héten tájékozódó megbeszélést folytatott Dávid a fideszes Stumpf István volt kancelláriaminiszterrel. A Népszabadság úgy értesült, Orbán kész tárgyalóasztalhoz ülni.

Várhatóan két-három hét múlva találkozhat egymással Orbán Viktor, a Fidesz és Dávid Ibolya, az MDF elnöke - közölte Révész Máriusz, a Fidesz elnökének szóvivője pénteken.