Árpád
-2 °C
4 °C

Az OVI elkezdi az aláírásgyűjtő ívek ellenőrzését

2004.07.05. 18:08
Elrendelte a határon túli magyarok kettős állampolgárságának ügyében a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által összegyűjtött aláírások ellenőrzését hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület egyben felkérte az Országos Választási Irodát (OVI), hogy augusztus 16-ig terjessze az OVB elé az ellenőrzés eredményéről készített jelentést - mondta Ficzere Lajos, a bizottság elnöke.
Az Országos Választási Bizottság hétfői ülésén Rytkó Emília, az OVI vezetője elmondta: a Magyarok Világszövetsége 64 darab csomagban adta át az aláírt íveket, ebből egyet szúrópróbaszerűen felbontottak és megállapították, hogy már maga a Magyarok Világszövetsége is megpróbálta kiszűrni a hibás, hiányos aláírásokat. A bizottság tagjai ezt követően személyesen ellenőrizték az aláírt íveket és megállapították, hogy azok pontosan elő vannak készítve az ellenőrzéshez. Az ellenőrzést az Országos Választási Iroda fogja elvégezni, erre 45 nap áll rendelkezésére.

Az MVSZ múlt hét pénteken adta át az Országos Választási Iroda (OVI) előtt az összegyűjtött 320 ezer aláírást, amelynek hitelesítéséről hétfőn döntött az OVB. A törvény szerint 200 ezer érvényes aláírásra van szükség ahhoz, hogy az Országgyűlés ügydöntő népszavazást tűzzön ki egy adott kérdésben.

Megfogalmazták a kérdést

"Kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal, vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolják?" - szól a népszavazáson felteendő kérdés, amit a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) az általa indított aláírásgyűjtésben fogalmazott meg.

Ha ősszel kiírják a népszavazást, és azon a többség, de legalább a szavazásra jogosultak negyede támogatólag nyilatkozik, az Országgyűlésnek, igaz, kétharmados többséggel, az MVSZ elképzeléseinek megfelelő törvényt kell majd hoznia, lehetővé téve a kettős állampolgárságot.

Igaz, mutat rá a Heti Világgazdaság (HVG), az Országgyűlésnek lesz még bőven helyzete változtatni a törvényen, amit csak az MDF támogat mellszélességgel. Az MVSZ elképzelései szerint az kaphat kettős állampolgárságot, akinek magyar igazolványa van, vagy magyar nemzetiségűnek vallja magát.

A kettős állampolgárság a "schengeni határzár" kialakulását szüntetné meg, mivel lehetővé tenné a Magyarországgal szemben vízumköteles Ukrajnában és Szerbia-Montenegróban élő magyarok szabad mozgását.

Kaszát a végeredmény érdekli

Kasza József, a legnagyobb vajdasági magyar párt Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke vegyes érzelmekkel fogadta az MVSZ népszavazási kezdeményezését. Kasza nagyra tartja, hogy a világszövetség összegyűjtött 320 ezer aláírást, de az eddigi tapasztalatok, hozzá beérkezett vélemények és információk alapján erős kétségei vannak a népszavazás sikerét illetően.

A vajdasági magyarok legnagyobb pártjának vezetője elmondta, őt nem a részsikernek számító összegyűlt aláírás, hanem a végeredmény érdekli. Szerinte, ha a magyarság elveti a kettős állampolgárságot, a következő években sem lehet már tárgyalni róla.

Mindenki másképp csinálná

A népszavazás kiírásához szükséges kétszázezer szavazat összegyűjtéséhez még tavaly októberben fogott hozzá az MVSZ, de az ötlet nem Patrubány Miklóséktól származik, hanem a szerbiai miniszterelnöktől, aki tavaly júniusi látogatásán vetette fel a kérdést váratlanul Medgyessy Péternek.

A kormány álláspontja Mádl Ferenc támogató értelmű állásfoglalását követően is az ősz folyamán ellentmondásos maradt, a magyar külügy és a vajdasági szervezetek tárgyalóasztalhoz ültek és két elképzelés kristályosodott ki: vagy egy Magyaroszág és Szerbia-Montenegró közötti kétoldalú megállapodásé, vagy a magyar állampolgársági törvény megváltoztatása. A tárgyalások végül januárban elakadtak.

A pártok közül az MDF áll ki a mostani formájában a kettős állampolgárság mellett, az SZDSZ az államközi szerződést tartaná jobbnak, az MSZP még nem fogalmazott meg egyértelműen véleményt. A Fidesz pedig, írja a HVG, a határon túliak elvándorlásától tart a törvény hatására, ami ellentétes autonómiapárti politikájával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?