Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Medgyessy: A PSZÁF-nek látni kellett volna

2003.08.06. 22:06
A pénzügyi felügyeletnek rá kellett volna bukkannia a K&H Equitisnél történt gyanús dolgokra - mondta Medgyessy Péter az Este című műsorban. A miniszterelnök fölkérte a pénzügyminisztert, novemberben legyen kifizetve az 53. heti nyugdíj. Az adók ügyében Medgyessy szerint az SZDSZ-nek kormányzati felelőssége van.
A K&H Bank óriási felelőtlenséget követett el a Kulcsár-ügyben, és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének is rá kellett volna bukkannia arra, hogy valami nincs rendjén - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán a Magyar Televízió az Este című műsorában.

Biztosítják a nyomozás feltételeit

"A kormány biztosítja a nyomozás feltételeit. Meg kell találni a felelősöket, hiszen bűncselekmény, sikkasztás történt, és semmilyen ok nincs távol tartani a hatóságokat a nyomozástól" - fogalmazott a miniszterelnök.

Elmondta: mivel Kulcsár Attila évek óta folytatta brókeri tevékenységét, felvetődik a kérdés, mi a magyarázat arra, hogy a K&H Bank ellenőrzésén nem akadt fenn Kulcsár Attila. A kormányfő szerint az illetékes pénzügyi ellenőrző szervnek is fényt kellett volna derítenie a történtekre.

Lezserül kezelték a MeH-es belépőket

Medgyessy Péter közölte: nem érti, miként rendelkezhetett olyan belépővel Kulcsár Attila, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal bocsátott ki. Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban "túlságosan lezserül" történt a belépők kiadása, ezért "át kell nézni" a listát.

Medgyessy hozzátette, hogy Magyarországon is olyan beléptetési rendszert kellene bevezetni, hogy csak az mehessen be a Parlamentbe, vagy a kancelláriára, akinek aznap dolga van ott.

A kormányfő elmondta, hogy már kapott egy közbülső jelentést a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkártól a PSZÁF elnökének megveretése ügyében, és ez a dokumentum egyelőre "variációkat" tartalmaz. Medgyessy Péter szerint több csoport érdekeit is érintheti az ügy.

53. heti nyugdíj

"A nyugdíjasok novemberben megkapják 53. heti nyugdíjukat, jövőre pedig az 54. heti juttatást is, idén ősztől pedig megemeljük az özvegyi nyugdíjat" - mondta a kormányfő.

Leszögezte azt is, hogy a kis pénzű, pályakezdő fiatalok esetében a lakáshitel-adókedvezmények fenn fognak maradni, "de nem lehet minden társadalmi réteg számára megőrizni ugyanezeket a kedvezményeket".

A miniszterelnök megemlítette, hogy augusztusban a kormány kifizeti a 13. havi családi pótlékot azoknak a családoknak, ahol iskolás gyermek van. Elmondta azt is, hogy rászorultság alapján még az idén fokozatosan elkezdik a tankönyvek ingyenessé tételét.

SZDSZ-nek kormányzati felelőssége van

A személyi jövedelemadó ügyében az MSZP és az SZDSZ között kialakult nézeteltérésekkel kapcsolatban Medgyessy Péter elmondta, az adócsökkentés költségvetési ellentételének megtalálásában nem tud segíteni, de pártolja az adócsökkentést biztosító, egyben a hosszú távú gazdasági fejlődést is megalapozó megoldás megtalálását.

"Hiszek abban, hogy közösen értelmes megoldást tudunk találni. Az SZDSZ követelései szakmai alapon indokoltak, de neki is kormányzati felelőssége van" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Versenyképesség, forint, büdzsé

"Vannak megoldandó problémák, nehézségek a magyar gazdaságban, de egyetlen komoly közgazdász sem beszél válságról. A kormány képes túllépni a gondokon" - jelentette ki. Kitért arra, hogy a legnagyobb probléma a versenyképesség kérdése volt, ennek érdekében kellett a forint árfolyamát stabilizálni.

Mint elhangzott, a kormány nemcsak mástól kér megfontolt, takarékos gazdálkodást, saját maga is így tesz.

"A jövő évi büdzsé alapvető kérdéseiben, így például a hiány nagysága, az infláció mértéke tekintetében nem fogunk tudni elmozdulni, abban sem, hogy lesz fejlesztés és beruházás, de ezeken belül sok megoldási lehetőség van" - fogalmazott a miniszterelnök.

Úgy vélte, erre az évre 3-3,5 százalékos gazdasági növekedést lehet elérni. Lényegesnek nevezte, hogy segítsék a további külföldi befektetéseket, ezzel új munkahelyek teremtését.

Rendkívül fontosnak nevezte a kormányfő, hogy jövőre 300 milliárd forintot fordítanak autópálya-építésre. Ennek feltételeit, mint mondta, meg kell teremteni a költségvetésben. Beszélt arról is, hogy "2006-ig meg fog épülni Magyarországon összesen 800 kilométernyi autópálya".