Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nyomoznak az ORFK szerverbeszerzése ügyében

Hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomoznak a hatóságok az Országos-rendőrfőkapitányság 280 millió forintos számítógép-tendere miatt: a rendőrség az év elején akart 230 új szervert vásárolni, de a feljelentés szerint egy versenyzőt akart helyzetbe hozni. Miután a tendert megsemmisítették, a rendőrség nem írta ki újra pályázatát, hanem már az eredményhirdetés előtt bevásárolt a nyertes termékéből.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) után nyomoz az ügyészség: a feljelentés szerint az ORFK év elején kiírt, a 280 millió forintos számítógép-közbeszerzésen jogtalan előnyben részesítette a Hewlett Packard (HP) termékével pályázó szállítókat, ezért fennáll hivatali visszaélés gyanúja.

Az egy bizonyos HP-termékre és annak szállítójára specifikált közbeszerzést a visszásságok miatt ugyan a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisíttette, ám az ORFK-t ez nem tántorította el attól hogy az eljárás lezárása előtt, ezúttal közbeszerzési eljárás meghirdetése nélkül, bevásároljon a HP termékeiből. Az ügyben a tenderből kiszorult cég lobbistája tett feljelentést.

Az ORFK még 2005. december 14-én írt ki tendert 230 szerverre. Az új, főként fájlok megosztását és nyomtatási feladatokat ellátó nagyteljesítményű számítógépekkel a főkapitányságok 1998-ban vásárolt szervereit tervezte lecserélni a rendőrség.

Korábban már foglalkoztunk azzal, az állami szervek, hogyan szerzik be a számítástechnikai eszközeiket: a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) tendereztetéssel kiválaszt 20 szállítócéget, és keretmegállpodást (CISC-szerződést) köt velük. Az állami szervek ezután a kiválasztott szállítók - a KSZF honlapján közzé tett - terméklistájából hívhatnak le terméket, ezt hívják központosított közbeszerésnek. Ha azonban a listaárnál olcsóbban akarnak eszközöket beszerezni, a szállítókat újra megversenyeztethetik.

Kis híja volt

A verseny mellett döntött az ORFK is. A 230 szerverről szóló ajánlatára a jelentkező nyolcból három cég, az Alphanet Kft, a Delta Elektronik Kft., illetve a FEFO Kft. adott be érvényes pályázatot január 6-án. A három szállító közül az előbbi kettő HP-termékkel, utóbbi az IBM szerverével szállt versenybe, és a legkedvezőbb árajánlatot adta.

A január 27-i eredményhirdetésen az Alphanet ajánlata bizonyult nyerőnek. A verseny szoros volt: a cég 146,98 pontot kapott, a másodikként végzett FEFO Kft. 146 pontot, míg a Delta Elektronik tíz ponttal lemaradva végzett a 3. helyen.

Az eljárásban azonban számos kirívó szabálytalanság történt, amik a HP egy bizonyos szerverével (Proliant ML350 G4p) versenyző Alphanet győzelmét segítették elő. (A tender részleteiről lásd a keretest!)

Így tendereztet az ORFK
Már az is furcsa, ha az ajánlati dokumentációba konkrétan megnevezik a versenyző termékek egyikét, az 1998 óta a rendőrségnél működő a HP egyik brandjeként működő Compaq szervert. "Informatikai szakembereink (...) ismerik a rendszerek beállítási és konfigurációs lehetőségeit, elsajátították most már HP terminológiát."

Még szerencse, hogy értenek hozzá, gondolhatja az ember némi cinizmussal, ha a különös szerverbeszerzés többi furcsasága nem az ellenkezőjére utalna.

A legutóbbi számítógépbeszerzésről szóló cikkünkben már felvillantottuk, hogyan lehet a laikus számára észrevétlenül ügyeskedni egy tenderkiírás műszaki feltételrendszerével, ha az ajánlatkérő a verseny látszatának fenntartása mellett egy bizonyos terméket céloz meg: a számítógép funkcionalitását egyáltalán nem befolyásoló, de csak az adott termékre jellemző apróságokat szab meg feltételként.

Így lett szigorú követelmény 2 (egy 8-szoros és 4-szeres sebességű) PCI Express és 4 (egy 133 MHz, kettő 100 Mhz és egy 66 Mhz órajelű) PCI-X csatlakozó (slot), aminek a HP ML650 G4p típusú szervere eleget tesz, a piacon vele egyenértékűnek számító szerverek - így, ebben a formában - nem. A beszerzés további érdekessége, hogy a tender beadásának napján összesen egy HP-partner, az Alphanet volt képes ezt a terméket szállítani. (Az új termékeket ugyanis csak úgy lehet szállítani, ha azokat a KSZF felvette a terméklistába.) Az említett példa egyébként csak egyike a műszaki ajánlatban szereplő, a HP szerverét előnyben részesítő fölösleges feltételeknek, amiknek más termékek nem feleltek meg, bár ez funkcionalitásokból mit sem von le.

Az FEFO által ajánlott IBM szerver végül mégsem ezen bukott el, ajánlatát műszakilag alkalmasnak találta az ORFK bírálóbizottsága. Az ajánlatokat öt, súlyozott szempont alapján értékelték, amiből az első négy objektív tényező volt (ár, jótállási idő, kiszállítási idő, hibaelhárítási idő), míg a rendszerbe illeszthetőség részszempontját - a kiírás szerint - az ORFK bíráló bizottságának "műszaki kompetenciával rendelkező tagjai" osztályozták.

A FEFO adta be a legjobb, 269 millió forintos árajánlatot, az Alphanet 17, a Delta Elektronik 30 millió forinttal többért kínálta a szervereket (és tartozékaikat, a kapcsolódó szolgáltatásokat, illetve beszerelést a 210 főkapitányságra). A FEFO és az Alphanet többi pontszáma nagyjából megegyezett, csak a rendszerbe illeszthetőség részszempontjánál kapott a FEFO a többiek maximálisan adható 10 pontjával szemben 6-ot. Emlékeztetőül, az összpontszámban az Alphanet 0,98-dal bizonyult jobbnak, de ha FEFO 7 pontot kap, 0,02 ponttal már ő nyertes.

A rendszerbe illeszthetőség kritériumának elbírálásáról az ORFK - a közbeszerzési törvénnyel ellentétben - többszöri kérésre sem tájékoztatta a második helyzettet, és később a Közbeszerzési Döntőbizottságot sem tudta, ezért a részletekről keveset, az ellentmondásokról annál többet lehet tudni:

  • A rendőrség három műszaki szakértője nem a FEFO új, ajánlatban szereplő IBM szerverét, hanem évekkel korábbi, ráadásul három különböző (!) típust vizsgált, és ezek alapján értékelt az elbíráláskor
  • A kiírásban semmi konkrétumot nem szabtak meg a rendszerbe illeszthetőségről, és a Döntőbizottsági tárgyalás soán feltett kérésre sem tudtak kielégítő választ adni az ORFK szakértői
  • Egy KSZF-állásfoglalás alapján inhomogén rendszernél (Sun, IBM és HP szerverek vegyesen működtek a rendőrségnél) a rendszerbe illeszthetőségre maximális pontszámot kell adni (10-et)

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), miután a FEFO február 2-án jogorvosati kérelemmel fordult hozzá, feburár 6-án megtiltotta a szerződéskötést, majd az ORFK jogszabálysértő eljárására hivatkozva március 3-án megsemmisítette az eljárást, és kétmillió forintos bírságot szabott a rendőrfőkapitányságnak. A KDB a személyes felelősséget az ORFK-tól kapott információk alapján nem tudta megállapítani. Az ORFK a viszonylag enyhe döntést megtámadta a Fővárosi Bíróságon.

Normális esetben, ha egy közbeszerzési eljárást megsemmisítenek, két dolgot tehet az ajánlatkérő, ha a ragaszkodik a közbeszerzési alapelvekhez. Egyrészt korrigálhatja a KDB által feltárt hibákat, újra pontozza a beérkezett ajánlatokat, és újból eredményt hirdet. Másik lehetőség, hogy az egész eljárást megismétli, vagyis újra ajánlatokat kér a szállítóktól.

Az ORFK éppen azért írt ki tendert még decemberben a cirka 250-300 milliós projektre, hogy jobb feltételekkel tudja beszerezni a szervereket. Ehhez képest a rendőrség nem új pályázatot írt ki, hanem napokkal a KDB döntése után, de még a tender eredményhirdetése előtt - élve jogával - a KSZF honlapjáról egyszerű lehívással beszerezte az Alphanettől a HP-termékeket listaáron 282 millió forintért.

Az ORFK - betartva a formaságokat - március 30-án, miután már megvásárolta a szervereket, még eredményhirdetést tartott a szállító cégeknek. A tárgyaláson közölték a cégekkel, hogy az eljárás eredménytelen volt, újat pedig nem írnak ki.

Ha az ORFK nem pontozza ki a versenyből a kedvezőbb ajánlatot tevő céget, 17 millió forinttal olcsóbban jutott volna hozzá a szerverekhez.

Az ORFK önvizsgálatot tart

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a rendőrségi informatikai beszerzésekért felelős Bogár Tamás rendőralezredest, az ORFK informatikai főosztályának vezetőjét, aki elmondta, belső vizsgálat indult, de még nem zárult le.

Nem történt komolyabb előrelépés az ügyészségen sem. A Fővárosi Főügyészség május 25-én kapta meg a feljelentést, és mivel három napon belül nem tudta bizonyítani a feljelentés megalapozottságát, elrendelte az eljárást, és az ORFK vizsgálatával a Budapesti Rendőrfőkapitányságot (BRFK) bízta meg.

A BRFK azonban érintettségre hivatkozva visszaadta az ügyet a Fővárosi Ügyészségnek, ahol - Morvai Attila szóvivő elmondása szerint - most azt próbálják kideríteni, az ismeretlen gyanúsított ellen hivatali visszaélés bűntette miatt tett feljelentés érintettje-e "magas rangú rendőrtiszt". Ebben az esetben lesz a Fővárosi Nyomozó Ügyészség feladata a nyomozás, ha viszont e speciális körülmény nem áll fenn - miután az ORFK-nál dolgoznak nem hivatásos állományban lévők, például informatikai szakemberek - a BRFK-hoz kerül vissza az ügy.

A szakállamtitkár egyelőre nem ismeri az ügyet

Jenei Zoltán, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti szakállamtitkára az Indextől értesült arról, hogy az általa felügyelt rendőrség közbeszerzési eljárása ügyében büntetőeljárás indult. A közbeszerzés idején a belügyi tárca közgazdasági helyettes államtitkáraként azt felügyelte, a meghatározott költségvetési keretet a rendőrség ne lépje túl. Jenei szerint az ORFK, mint önálló költségvetési szerv maga bonyolítja közbeszerzéseit, így nem volt rálátása az ügyre. A szakállamtitkár megígérte: a közeljövőben utánajár az ügy részleteinek.

Ki nyer ma?
Az informatikai közbeszerzéseknél nem egyedüláló, hogy speciális és a versenyt ellehetetlenítő elvárásokkal találkoznak a pályázók. A KSZF májusi gigatenderén a műszaki elvárások rendszerét úgy állították össze, hogy a három részteljesítésre bontott tenderen csak két gyártó (a Hewlett Packard, HP és a CHS Kft. Computer) terméke, illetve az ezeket a termékeket szálltó cégek tudták teljesíteni. A 4-5 milliárdos tendert végül az Index kérdezősködése miatt visszavonták, majd újra kiírták. A verseny a termékek szintjén így is a HP győzelmét hozta, a második kiírás mégis az eredeti ár 15 százalékát takarította meg az államnak.