Viola
-5 °C
-2 °C

Egy napos egérút maradt a szíreknek

2003.09.01. 06:57
Kedden a rendőrség bejelentette, tudtak a két szír létezéséről, akiknek neve a brókerbotrány kapcsán felmerült, de csak szerdán kaptak engedélyt letartóztatásukra. A nyomozók feltehetően Kulcsár lehallgatott telefonjai alapján kérdezik a tanúkat a bróker és Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ volt vezetőjének kapcsolatáról, értesült a Népszabadság.
Csak múlt hét szerdán, délre sikerült a rendőrségnek megszereznie azokat a tárgyi bizonyítékokat, amik alapján az ügyészség kiadta az elfogató parancsot a brókerbotrány kapcsán pénzmosással vádolt két szír állampolgár ellen, írja a Népszabadság.

A szírnek több étterme és pénzváltója van
A letartóztatott szír férfinak, El Abed Hasannak (Hassani) már volt dolga a rendőrséggel, értesült az MTV Kékfény című műsora. Mint az a hétfői Blikkből kiderül, 1989-ben Király utcai éttermének vécéjében pokolgépre bukkantak, feltehetően merényletet terveztek ellene.

A szírnek több étterme és pénzváltója volt Budapesten, elmondása szerint Kulcsár Attila valutabefektetési tanácsokat kért tőle. Öccse, aki feltehetően Damaszkuszba menekült Musat Abdul (Abdo Mahmoud) a pénzváltásban volt érdekelt.

A pénteken előzetesbe helyezett Hasan a nyomozóknak elmondta, a különféle számlákon hozzáérkezett több milliárd forintról, amelyet feltevések szerint Kulcsár így mosott tisztára, úgy hitte, azok legális bevételekből származtak.

A Blikk úgy tudja a férfi kihallgatásán a szír konzul is megjelent, bár ez nem szokott dolog, a nyomozók végül jóváhagyták jelenlétét. Dr. Rethegy István ügyvéd látja el a férfi védelmét.

Egy napjuk volt

A két szír közül a rendőrség még aznap, szerda délután elfogta El Abed Hasant, ám társa Abdo Mahmoud (Musat Abdul) ekkor már nem volt az országban, kedd este tíz órakor a Ferihegyi reptérről elhagyta az országot. Valószínű tehát, hogy a rendőrség keddi tájékoztatóját követően hagyta el Magyarországot és Damaszkuszba menekült.

Hétvégén a rendőrség sajtótájékoztatóján elmondta, nem volt elég információjuk ahhoz, hogy előbb adják ki az elfogatóparancsot. A lap szerint gyakorlatilag semmi esély sincs arra, hogy belátható időn belül kihallgathassák a magyar hatóságok.

Már korábban is lehallgatták Kulcsárt

Kulcsár Attilát már korábban megfigyelés alatt tartották, lehallgatott telefonbeszélgetései alapján hallgatják ki a K&H Equities brókercégnél kirobbant botrány tanúit, értesült a Népszabadság. A beidézett tanúkat Kulcsár Attila és Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ volt vezetőjének kapcsolatáról kérdezték főként a nyomozók.

A Balatonnál tanácskoztak

A lap információi szerint a nyomozók gyakran lehallgatott telefonbeszélgetések jegyzőkönyveiből teszik fel kérdéseiket. A lap arra építi feltevését, miszerint Kulcsár telefonját már a bórkerbotrány kirobbanása előtt lehallgatták, mivel a rendőrség tud arról, hogy Kulcsár nem sokkal a botrány kitörése előtt bizalmas eszmecserére hívta össze egy balatoni üdülőbe bizalmasait, akik tevőlegesen részt vettek a tranzakciók lebonyolításában.

Az egyelőre nem ismert milyen indokkal, és mióta hallgatta le a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kulcsár telefonjait. Azt sem tudni még, ezt a rendőrség vagy Nemzetbiztonsági Hivatal kérte-e.

Bácskai segíthette Kulcsárt

Bácskai János ellen az után indított büntetőeljárást a rendőrség bűnpártolásért, hogy lehallgatott telefonbeszélgetéseiből kiderült, tanácsokat adott Kulcsár Attilának, miképpen nehezítheti meg a rendőrség munkáját. Bácskai János ezt tagadja, elmondása szerint, amikor tudomást szerzett Kulcsár dolgairól, továbbította az információkat feletteseinek, akik erről viszont nem tudnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!