Illés
17 °C
29 °C

Orbán Szili Katalin jó ötletéről

2003.09.12. 21:54
Szili Katalin házelnök találkozóra hívta a határon túli magyar parlamenti képviselőket, ami tetszett Orbán Viktornak. A volt miniszterelnök, a Fidesz-MPSZ elnöke szerint könnyedén be lehetne vezetni a kettős állampolgárság intézményét, akár tömeges méretekben is.
Orbán Viktor pénteken Budapesten figyelemre méltó és kiváló ötletnek nevezte, hogy Szili Katalin házelnök találkozóra hívta a határon túli magyar parlamenti képviselőket.

Biztató kezdet

"Ez egy nagyon biztató kezdet, a Magyar Állandó Értekezlet egyik legfontosabb leágazása lehet a magyar parlamenti képviselők évenkénti rendszeres találkozója" - mondta a volt miniszterelnök, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke újságíróknak, miután megbeszélést folytatott a környező országokban élő magyar nemzetiségű parlamenti képviselők csúcstalálkozójának résztvevőivel.

Szavai szerint ahhoz, hogy jól tudjuk képviselni a határon túli magyarokat az EU-n belül, ahhoz szükséges, hogy rendre egyeztessünk egymással", például olyan formában és olyan keretek között, amit Szili Katalin házelnök életre hívott.

A bizottság ülésén a Fidesz, az MDF, az MKP, az RMDSZ, a VMSZ és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége képviselői állásfoglalást fogadtak el, amelyben többek között "kifejezik szándékukat a magyar parlamenti képviselők találkozóinak rendszeresítésére".

Könnyedén megoldható a kettős állampolgárság ügye

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, ellenérveket eddig nem hozott fel senki a kettős állampolgársággal szemben.

"Úgy tűnik, a nemzetközi élet szereplői számára ez az európai kultúrkörben bevett jogintézmény, a kettős állampolgárság intézménye teljesen elfogadható" - jelentette ki.

Hozzátette, nagyon bízik abban, hogy a vajdasági magyarok képviselői és a magyar kormány meg fog tudni állapodni ebben a kérdésben. Orbán hangsúlyozta, személy szerint a vajdasági magyarok ez irányú igényét érthetőnek, jogosnak és támogathatónak érzi.

Orbán szerint az állampolgársági törvény kétmondatos változtatásával el lehet érni, hogy egyéni, vagy akár "tömeges" méretekben adhassanak második állampolgárságot. A volt miniszterelnök szerint a külügyminisztérium ismeri azokat a technikákat, amelyekkel ki lehet elégíteni az EU követelményeit a kérdésben.