Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán Szili Katalin jó ötletéről

2003.09.12. 21:54
Szili Katalin házelnök találkozóra hívta a határon túli magyar parlamenti képviselőket, ami tetszett Orbán Viktornak. A volt miniszterelnök, a Fidesz-MPSZ elnöke szerint könnyedén be lehetne vezetni a kettős állampolgárság intézményét, akár tömeges méretekben is.
Orbán Viktor pénteken Budapesten figyelemre méltó és kiváló ötletnek nevezte, hogy Szili Katalin házelnök találkozóra hívta a határon túli magyar parlamenti képviselőket.

Biztató kezdet

"Ez egy nagyon biztató kezdet, a Magyar Állandó Értekezlet egyik legfontosabb leágazása lehet a magyar parlamenti képviselők évenkénti rendszeres találkozója" - mondta a volt miniszterelnök, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke újságíróknak, miután megbeszélést folytatott a környező országokban élő magyar nemzetiségű parlamenti képviselők csúcstalálkozójának résztvevőivel.

Szavai szerint ahhoz, hogy jól tudjuk képviselni a határon túli magyarokat az EU-n belül, ahhoz szükséges, hogy rendre egyeztessünk egymással", például olyan formában és olyan keretek között, amit Szili Katalin házelnök életre hívott.

A bizottság ülésén a Fidesz, az MDF, az MKP, az RMDSZ, a VMSZ és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége képviselői állásfoglalást fogadtak el, amelyben többek között "kifejezik szándékukat a magyar parlamenti képviselők találkozóinak rendszeresítésére".

Könnyedén megoldható a kettős állampolgárság ügye

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, ellenérveket eddig nem hozott fel senki a kettős állampolgársággal szemben.

"Úgy tűnik, a nemzetközi élet szereplői számára ez az európai kultúrkörben bevett jogintézmény, a kettős állampolgárság intézménye teljesen elfogadható" - jelentette ki.

Hozzátette, nagyon bízik abban, hogy a vajdasági magyarok képviselői és a magyar kormány meg fog tudni állapodni ebben a kérdésben. Orbán hangsúlyozta, személy szerint a vajdasági magyarok ez irányú igényét érthetőnek, jogosnak és támogathatónak érzi.

Orbán szerint az állampolgársági törvény kétmondatos változtatásával el lehet érni, hogy egyéni, vagy akár "tömeges" méretekben adhassanak második állampolgárságot. A volt miniszterelnök szerint a külügyminisztérium ismeri azokat a technikákat, amelyekkel ki lehet elégíteni az EU követelményeit a kérdésben.