Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Leadták fizetőssé vált szakjaikat az ELTE hallgatói

2003.09.16. 21:04
A hallgatók egyharmada már leadta szakját a társadalomtudományi karon, miután a beiratkozásnál váratlanul kiderült, komoly összegeket kell fizetni azért, hogy megkezdhessék a 2003/2004-es tanévet az ELTE bölcsész- és társadalomtudományi karán (BTK és TáTK). A botrányos hangulatért a hallgatói érdekképviselet az egyetemet hibáztatja, mivel már májusban tudniuk kellett volna a változásokról.
Mint arról az Index is beszámolt, a BTK és a TáTK mintegy ezer kétszakos diákjának második szakjuk költségeit önerőből kell finanszírozni a két kar több százmillió forintos adóssága miatt. Noha ezt az 1993-as közoktatási törvény is előírja, az érintett hallgatóknak eddig második szakját mégis finanszírozta az egyetem, amit mostantól már nem tud már biztosítani.

Szakleadási hullám indult meg

Állami finanszírozás
A többször módosított 1993-as közoktatási törvény szerint államilag finanszírozott képzésben részesülnek (azaz tandíjmentességben) az
 • első alapképzésben (egy szak, szakpár)
 • első kiegészítő alapképzésben
 • első szakirányú továbbképzésben
 • első akkreditált rendszerű felsőfokú szakképzésben
 • második közismereti tanári képzésben nappali, esti, illetve levelező tagozaton tanuló hallgatók.

  Akik nem a fenti csoportba tartoznak, költségtérítést kell fizetniük (azok is tehát, akik az előírt szakképzési időt túllépik), amelyet az egyetem előzetesen az Intézményi Szabályzatban állapít meg, amelynek változásairól az egyetemnek tájékoztatnia kell a hallgatót.

 • A hallgatói érdekképviselet mindkét karon két hete tárgyal a karral, hogy csökkentsék a hallgatók hirtelen támadt költségeit. Jelenleg szóbeli ígéret van arra, hogy mindkét karon kompenzálni fog az egyetem, azaz a hallgatók a teljes költségtérítés (közismert, de hibás elnevezéssel: tandíj) húsz-ötven százalékát fizessék csak az őszi félévért.

  Hatvan hallgató - a kar diákjainak harmada - azonnal leadta a szakját a TáTK-n, miután megtudták, hogy az elsősöknek százezer, a felsőbb éveseknek hatvanötezer forintot kell már a beiratkozásnál befizetni, ha el akarják kezdeni a félévet, tájékoztatta az Indexet Szávay István, a politika szakos hallgatói érdekképviselet elnöke.

  Félrevezetett az egyetem

  Szávay szerint az előírásoknak megfelelően a megváltozott körülményekről az egyetemnek már tavasszal tájékoztatni kellett volna a hallgatókat. Ennek ellenére elsőévesekkel megtörténhetett az, hogy a sikeres felvételi után kapott értesítőjükben államilag finanszírozott képzésről olvashattak.

  Ugyancsak nem tájékoztatták a felsőbb éves hallgatókat sem. Annyi mindenestre az egyetem mellett szól, hogy a TáTK (amely a szociológiát, politológiát stb. szakokat tömöríti; ezek a Szociológiai Intézet és a BTK korábbi szakjai) a szeptember elsejei indulás előtt még nem létezett.

  Fizetni biztos kell

  Az biztos, hogy valamennyit fizetni kell, de azt még nem lehet tudni, mennyit, mondta el Szávay. A TáTK diákjainak most kérvényt kell beadni a nyolcvan százalékos kompenzációs kérelemre, amelyet később fognak szociális alapon elbírálni (tizenhárom- és százezer forint közötti összegre lehet tehát számítani).

  Akik eddig fizettek, azok már nem látják vissza a pénzüket. Rudas Tamás, a kar dékánja továbbá ígéretet tett arra, akik a váratlan költségtérítés miatt szakjukat leadták, miként térhetnek vissza a karra.

  A bölcsészkaron továbbra sincs írásos megállapodás arról, hogy mennyit kell fizetni, de Páli István HÖK-tag szerint "már biztos", hogy húsz százalékát mindenképpen meg kell téríteni a költségeknek, ami tizenöt-húszezer forintot jelent. A bölcsészkaron a hír hallatán a tömeges szakleadást a leadási kérelmek tömeges érvénytelenítése követte.

  Mindenki egyért

  A karok a hiányzó összeg nagy részét a hallgatói normatívából fogják átcsoportosítani, ami tulajdonképpen azt jelenti, minden hallgatónak be kell majd szállnia a költségtérítésesek képzésébe, ugyanis emiatt kevesebb ösztöndíj, szociális támogatás és egyéb juttatásokat tudnak év közben elosztani.

  Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?