Leadták fizetőssé vált szakjaikat az ELTE hallgatói

2003.09.16. 21:04
A hallgatók egyharmada már leadta szakját a társadalomtudományi karon, miután a beiratkozásnál váratlanul kiderült, komoly összegeket kell fizetni azért, hogy megkezdhessék a 2003/2004-es tanévet az ELTE bölcsész- és társadalomtudományi karán (BTK és TáTK). A botrányos hangulatért a hallgatói érdekképviselet az egyetemet hibáztatja, mivel már májusban tudniuk kellett volna a változásokról.
Mint arról az Index is beszámolt, a BTK és a TáTK mintegy ezer kétszakos diákjának második szakjuk költségeit önerőből kell finanszírozni a két kar több százmillió forintos adóssága miatt. Noha ezt az 1993-as közoktatási törvény is előírja, az érintett hallgatóknak eddig második szakját mégis finanszírozta az egyetem, amit mostantól már nem tud már biztosítani.

Szakleadási hullám indult meg

Állami finanszírozás
A többször módosított 1993-as közoktatási törvény szerint államilag finanszírozott képzésben részesülnek (azaz tandíjmentességben) az
 • első alapképzésben (egy szak, szakpár)
 • első kiegészítő alapképzésben
 • első szakirányú továbbképzésben
 • első akkreditált rendszerű felsőfokú szakképzésben
 • második közismereti tanári képzésben nappali, esti, illetve levelező tagozaton tanuló hallgatók.

  Akik nem a fenti csoportba tartoznak, költségtérítést kell fizetniük (azok is tehát, akik az előírt szakképzési időt túllépik), amelyet az egyetem előzetesen az Intézményi Szabályzatban állapít meg, amelynek változásairól az egyetemnek tájékoztatnia kell a hallgatót.

 • A hallgatói érdekképviselet mindkét karon két hete tárgyal a karral, hogy csökkentsék a hallgatók hirtelen támadt költségeit. Jelenleg szóbeli ígéret van arra, hogy mindkét karon kompenzálni fog az egyetem, azaz a hallgatók a teljes költségtérítés (közismert, de hibás elnevezéssel: tandíj) húsz-ötven százalékát fizessék csak az őszi félévért.

  Hatvan hallgató - a kar diákjainak harmada - azonnal leadta a szakját a TáTK-n, miután megtudták, hogy az elsősöknek százezer, a felsőbb éveseknek hatvanötezer forintot kell már a beiratkozásnál befizetni, ha el akarják kezdeni a félévet, tájékoztatta az Indexet Szávay István, a politika szakos hallgatói érdekképviselet elnöke.

  Félrevezetett az egyetem

  Szávay szerint az előírásoknak megfelelően a megváltozott körülményekről az egyetemnek már tavasszal tájékoztatni kellett volna a hallgatókat. Ennek ellenére elsőévesekkel megtörténhetett az, hogy a sikeres felvételi után kapott értesítőjükben államilag finanszírozott képzésről olvashattak.

  Ugyancsak nem tájékoztatták a felsőbb éves hallgatókat sem. Annyi mindenestre az egyetem mellett szól, hogy a TáTK (amely a szociológiát, politológiát stb. szakokat tömöríti; ezek a Szociológiai Intézet és a BTK korábbi szakjai) a szeptember elsejei indulás előtt még nem létezett.

  Fizetni biztos kell

  Az biztos, hogy valamennyit fizetni kell, de azt még nem lehet tudni, mennyit, mondta el Szávay. A TáTK diákjainak most kérvényt kell beadni a nyolcvan százalékos kompenzációs kérelemre, amelyet később fognak szociális alapon elbírálni (tizenhárom- és százezer forint közötti összegre lehet tehát számítani).

  Akik eddig fizettek, azok már nem látják vissza a pénzüket. Rudas Tamás, a kar dékánja továbbá ígéretet tett arra, akik a váratlan költségtérítés miatt szakjukat leadták, miként térhetnek vissza a karra.

  A bölcsészkaron továbbra sincs írásos megállapodás arról, hogy mennyit kell fizetni, de Páli István HÖK-tag szerint "már biztos", hogy húsz százalékát mindenképpen meg kell téríteni a költségeknek, ami tizenöt-húszezer forintot jelent. A bölcsészkaron a hír hallatán a tömeges szakleadást a leadási kérelmek tömeges érvénytelenítése követte.

  Mindenki egyért

  A karok a hiányzó összeg nagy részét a hallgatói normatívából fogják átcsoportosítani, ami tulajdonképpen azt jelenti, minden hallgatónak be kell majd szállnia a költségtérítésesek képzésébe, ugyanis emiatt kevesebb ösztöndíj, szociális támogatás és egyéb juttatásokat tudnak év közben elosztani.

  A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás