Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Gyurcsány lehet a hónap legrosszabb demokratája

2006.10.04. 22:53
Könnyen a hónap legrosszabb demokratája lehet Gyurcsány Ferenc, akinek a címért meg kell küzdenie a török miniszterelnökkel, illetve a puccsal hatalomba került thai tábornokkal. A díjat az Open Democracy olvasóinak szavazatai alapján ítélik oda.

A magyar kormányfő meggyőző fölénnyel, 87 százalékkal vezeti az Open Democracy (Nyílt Demokrácia) nevű magazin havi szavazását.

A magazin minden hónapban megszavaztatja olvasóival a legrosszabb demokratát, aki - a szájt leírása szerint - korrupcióval, erőszakos hatalomszerzéssel vagy hazudozással leginkább felháborította a jogállamiságra és az emberi jogokra érzékeny olvasóit.

Gyurcsány Ferenc olyanokat körözött le eddig, mint a nacionalista török kormányfő Recep Tayyip Erdogan, a japán miniszterelnök, a saját alkotmányt bütykölő Abe Sinzo, a puccsal hatalomra került thai Sonthi Boonyaratglin tábornok, a szerb nacionalista Vojislav Kostunica vagy a gyerekrabló dubai milliárdos, Mohamed bin Rasid Al Maktum.

Illusztris társaság

Gyurcsány behozhatatlannak tűnő első helye különösen figyelemre méltó az elmúlt hónapok eredményei fényében: legutóbbi, a szeptemberi címért folyó szavazást a médiamogul Rupert Murdoch 31 százalékos eredménnyel nyerte, a második helyezett, Ayatollah Ali Khamenei iráni vezető 26 százalékot kapott. Az augusztusi rangsorban a G8 lett az első, 36 százalékkal, XVI. Benedek pápa 19 százalékkal lett második. Júliusban az izraeli hadsereg lett a befutó 42 százalékkal, ekkor Lech Kaczynski lengyel elnök lett a második.

Az Open Democracy főszerkesztője a skót, 1949-es születésű Isabel Hilton, aki a Sunday Times és a The Independent brit lapok külföldi (dél-amerikai) tudósítója volt, jelenleg a Guardianban saját rovata van, illetve a BBC-nek is dolgozik.