Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Fogalmuk sincs mikor valósul meg Gyurcsány programja

2005.05.03. 14:08
Az MSZP képviselői határozottan állítják, hogy még az idén megvalósítható Gyurcsány "Száz lépés programjának" hétfőn ismertetett része. Néhány eleme valóban már törvénytervezet formájában is létezik, a bejelentések egy másik részéről azonban még azt sem tudni, ki és mikorra készíti el őket. Egy biztos: "a munkavállalók haja szála sem görbülhet."

Lendvai Ildikó biztos benne, hogy a kormányfő által ismertetett "száz lépés programjának" hétfőn nyilvánosságra hozott elemei legkésőbb július első hetéig a parlament elé kerülnek. A szocialisták frakcióvezetője az Indexnek azt mondta egyedül a speciális szakmák esetében, építőiparban és a turizmusban fog lassabban változni a törvény.

Burány Sándor szocialista képviselő, volt munkaügyi miniszter az Indexnek azt mondta, hogy a gyes és a gyed-csökkentés részleteit csak a napokban ismertetik. Az, hogy mennyivel fog kevesebbet kapni a gyermeket nevelő anya, egyelőre nem világos, csak az, miért csökken a gyes és a gyed.

Burány Sándor szerint az egész program célja, hogy munkára ösztönözzék a gyermeket nevelőket. Igaz a gyermekes anyáknak már ma is lehetőségük van legálisan dolgozniuk, de azt a volt munkaügyi miniszter is elismerte, hogy ez eddig nem hozott átütő sikert. Majd talán most, hogy a részmunkaidőt felváltja a teljes munkaidő.

Arra, hogy mennyire kezdeti stádiumában van a program, jó példa, hogy míg Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben a hangsúlyosan a háztartási munkáról beszélt: a metszést, a kertásást és a gyerekfelügyeletet nevezte meg mint bejelentési köteles tevékenységet, addig Burány kedden azt állította, hogy a feketmunka-ellenőrzést nem az egy embert foglalkoztatóknál kell elvégezni. "A szivességből gyerekre vigyázó szomszédlány esetében nem kell ellenőrizni" - mondta.

Burány szerint először az állam példát statuál, és a jövőben nem indulhat állami pályázatokon, aki akár csak egyszer is megszegte a munkavállalók elleni törvényeket. Aki kihasználja a munkavállalók kiszolgáltatottságát, "azokat a munkaadókat közvetlenül büntetni fogjuk, a munkavállalóknak a haja szála sem görbülhet" - mondta.

A jövőben 110 ezer forintra emelik az önhibájukon kívül munkanélkülivé váltak segélyét. "Érdekeltté kell tenni őket abban, hogy munkát találjanak".

Más, az Index által megkérdezett szocialista politikusok szerint Gyurcsány egyelőre csak politikai megrendelést adott, amelyet a minisztériumok szakaparátusa önt majd formába, a végső szót pedig a frakció mondja ki. Szabó Lajos, a költségvetési munkacsoport veztője viszont úgy látja, hogy a bejelentett változások egy részét csak ősszel lehet majd a parlamentnek benyújtani. Példaként említette a személyijövedelem-adóra vonatkozó változásokat.

A jövőben úgynevezett kékkártyát kapnak minden foglalkoztatott után a munkaadók, amely egyfajta járuléknak felelnek majd meg, és ezek (egy elképzelés szerint) 90 százalékát az adójukból visszaigényelhetik.

Azt még a szocialista frakció sem tudja, hogy a kormányfő által ismertetett programok között lesznek-e kétharmados támogatást, azaz ellenzéki szavazatokat is igénylő törvényváltoztatások.