Auguszta
-3 °C
2 °C

Tárcaösszevonásokon gondolkodik a koalíció?

2005.10.26. 12:30
A Világgazdaság információi szerint halvány esély van arra, hogy még ebben a ciklusban meglépi a Gyurcsány-kormány a drasztikus miniszter- és minisztériumcsökkentést, de döntés még nem született róla. A kérdésben hónapok óta licitálnak egymásra a pártok. A kormányszóvivő szerint nincs napirenden tárcák összevonása, vagy megszüntetése.

Az informatikai tárcát a gazdaságiba olvasztanák, összevonnák az oktatási és kulturális minisztériumokat, megszűnnének a tárca nélküli miniszteri posztok, írta szerdán a Világgazdaság.

A lap azt írja, a terv azért merült fel az MSZP-SZDSZ-koalícióban, mert a lépés nem kis előnnyel járna a választások szempontjából: üzenetértéke volna a piac felé, hogy a kormány komolyan gondolja az államháztartási hiány jelenleg kritikusan magas összegének csökkentését, továbbá a választóknak is "tetszene a lépés".

A lap név nélkül hivatkozik kormánypárti politikusokra, akik szerint a döntés nincs politikailag előkészítve, hiszen a koalíciós pártoknak is meg kellene egyezniük abban, hogyan lehet arányosan csökkenteni a szocialista és szabad demokrata tárcákat (13 és 4).

A Világgazdaság ugyanakkor megjegyzi, Gyurcsány Ferenc az MSZP évadnyitó frakcióülésén azt mondta, ebben a ciklusban már nem lesz kormányzati struktúrát érintő változást.

Euró vagy több miniszter

A parlamenti pártok az utóbbi hetekben vették elő ismét a kérdést, miután az euró bevezetése az államháztartási hiányról rendelkező maastrichti kritérium teljesíthetetlensége miatt csúszni látszik a tervezett 2010-es dátumról.

Kóka János gazdasági miniszter, illetve valamivel később Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is a pazarló állami költekezés visszafogását, a hatékonyabb kormányzati működést szorgalmazta a hiány visszafogásának megoldásaként.

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor a párt Nemzeti Konzultáció nevű rendezvénysorozatának lezárásakor ugyancsak politikuscsökkenést hirdetett meg, pontosabban a parlamenti és az önkormányzati képviselők számának megfelezését.

Az SZDSZ is a költségvetési lehetőségekről tárgyalt kedden, tudta meg a Világgazdaság Horn Gábortól: a párt a jelenlegi 15 minisztériumot 10-re szűkítené és kormányfői kabinetet szorgalmazna.

Batiz: nincs napirenden

Nincs napirenden tárcák összevonását, vagy megszüntetését érintő javaslat, nincs tudomásom arról, hogy ilyen indítvány született volna - nyilatkozta Batiz András kormányszóvivő szerdán az MTI-nek. A szóvivő hangsúlyozta: a kormány és a miniszterelnök elkötelezett amellett, hogy 2006-ban is az embereknél és a vállalkozásoknál maradjon több pénz, az államnál kevesebb. Szavai szerint "az állami vízfej és a bürokrácia" csökkentésére vonatkozó törekvés legalább két pontot tetten érhető a jövő évi büdzséről szóló javaslatban.

Egyrészt a tárcák igazgatási költségei 2002-höz képest 35 százalékkal csökkennek reálértékben, másrészt, a működésükre fordítható keret 10 százalékkal szűkül az idei évivel összehasonlításban. Persze lehet nagyobbakat is lépni. A kormányfő, ugyanúgy, mint a két koalíciós párt, azon a véleményen van, hogy az államon takarékoskodni kell - mondta Batiz András, hozzáfűzve: hogy melyek lehetnek az egyéb, hosszabb, vagy rövidebb távú lépések, arról a miniszterelnök politikusokkal, szakértőkkel rendszeresen egyeztet.