Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Sűrített járatok, zárva tartó üzletek

2003.10.31. 12:15
A közelgő halottak napja miatt a 14 fővárosi temető már hétfőtől meghosszabbított nyitva tartással várja az ilyenkor szokásos tizennégymillió látogatót. A legtöbb üzlet, és például a lottózók is zárva lesznek szombaton.
A Budapesti Temetkezési Intézet Rt. vezérigazgatója sajtótájékoztatóján elmondta, hogy vasárnapig reggel fél órával később, 7 órakor nyitnak, este 5 óra helyett 8 órakor zárnak a temetők. Azt nem indokolta, hogy a korábbi évektől eltérően, idén november 4. helyett, miért csak 2-ig tartanak hosszabban nyitva a temetők.

Péntektől vasárnapig a várhatóan nagy gyalogos forgalom miatt autóval csak a Fiumei Úti Sírkertbe és az Újköztemetőbe lehet behajtani. Indokolt esetben a nagyon idős vagy járóképtelen embert szállító autót is beengedik a temetőkbe ezeken a napokon, de csak délig. Az Újköztemető belső forgalmának segítésére e három napon ingyenes mikrobuszok közlekednek majd.

A temetők környékén rendőrök segítik majd a közlekedést, a kapukon belül megerősített biztonsági szolgálat gondoskodik a látogatók nyugalmáról. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően péntektől vasárnapig ügyeletet tartanak a temetők ügyfélszolgálati irodái, ahol a látogatók meghosszabbíthatják a sírhelyek érvényességét is.

Mentesítő vonatok

A MÁV Rt. a kegyeleti ünnepek ideje alatt több mentesítő vonattal is segíti a közlekedést, a vonatokat a szabadnapokhoz igazítja. A MÁV vasútvonalain október 31-én a pénteki napra, november 1-jén az ünnepnapra, november 2-án a vasárnapra, november 3-án a hétfői napra érvényes menetrend szerint közlekednek a személyszállító vonatok.

A kényelmesebb utazás érdekében a vasúttársaság mentesítő vonatokat állít forgalomba, a kedveltebb gyors- és InterCity vonatok a szokásosnál több kocsival közlekednek. Október 31-én a Déli pályaudvarról Kaposvárra indul mentesítő gyorsvonat 17 óra 10 perckor.

November elsején több olyan vonatot is forgalomba állít a vasúttársaság, amelyek ezen a napon - a menetrend szerint - nem közlekednének. Így például utazhatnak:

 • a Déli pályaudvarról Szombathelyre 9.05 órakor és 9.35 órakor (IC),
 • a Déli pályaudvarról Nagykanizsára és Keszthelyre 16 óra 40 perckor,
 • a Keleti pályaudvarról Miskolcon át Szerencsre 7 óra 55 perckor, illetve Miskolcra 16.00 órakor (IC),
 • a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára 5.50 órakor és 7 óra 15-kor, Szegedre 14 óra 10 perckor indul vonatokkal.

  Budapestre is több vonattal lehet utazni, mégpedig

 • Szombathelyről a Déli pályaudvarra 12.05-kor (IC) és 14.20-kor,
 • Zalaegerszegről a Délibe 14.04-kor,
 • Nagykanizsáról Kaposvár érintésével a Déli pályaudvarra 5 óra 10-kor (IC),
 • Miskolcról a Keleti pályaudvarra 10.00 órakor (IC),
 • Szegedről a Nyugatiba 9.20 órakor induló járatokkal.

  November 2-án mentesítő vonat indul

 • a Déli pályaudvarról Szombathelyre és Zalaegerszegre 9 óra 05 perckor,
 • Szegedről a Nyugati pályaudvarra 9 óra 20 perckor,
 • Miskolcról a Keleti pályaudvarra 17 óra 15 perckor.

  A MÁV forgalomba állít a regionális vasúti forgalomban több személyvonatot is, amelyekkel az utasok főleg a reggeli, illetve a koraesti órákban utazhatnak.

  Rendkívüli járatok

  A Budapesti Közlekedési Vállalat november 1-én, szombaton, és 2-án, vasárnap a munkaszüneti napra érvényes menetrendhez képest sűrűbben közlekedteti a temetőket érintő autóbuszokat, villamosokat. Az eddigi évekhez hasonlóan idén is hat rendkívüli járat segíti szombaton és vasárnap a közlekedést.

  A boltok, bevásárlóközpontok és hipermarketek többsége zárva lesz szombaton, és ugyanígy nem lesznek nyitva a lottózók sem, a rekordnyereményt megcélzók legkésőbb péntek késő délutánig - a lottózók 17-19 óráig esedékes nyitva tartásáig - adhatják le tippjeiket.