Gyurcsány: Ezt a választást az MSZP nyeri

Kritikai kampány lesz, negatív kampány nem, nyilatkozta az Indexnek Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök utalva az MSZP fizetett hiirdetéseire azt mondta: a szélkakaspörgés nem keverendő össze az agyaggalamb-lövészettel. Gyurcsány végső esetben kész volna egy szülést élőben is levezetni. Uszoda vagy Balaton?

[A parlamenti miniszterelnöki iroda előterében George Michael vagy valami hasonló szól, csend van, a padlót szőnyeg borítja. Egy nagy tárgyaló után következik egy kis iroda két irodistával, majd a miniszterelnöki dolgozószoba. Jobbra nagy festmény egy szakállas magyarral, balra a Duna, a máriaüveg ablakon besüt a nap.]

Mennyit költöttek eddig kampányra, mennyit fognak költeni májusig?

Kevesebbet költöttünk, mint amennyit a törvény megenged és kevesebbet fogunk költeni májusig, mint amennyit a törvény megenged.

Hogyan különítik el a pártkasszát az államkincstártól?

Jogszerűen.

Ez mit jelent?

A hatályos jogszabályoknak megfelelően. Az állam a kormány tevékenységéről tájékoztat, felvilágosít és nem kampányol. A párt meg természetesen igen.

Tehát az a pénz, amit jogeszerűen a párt elkölthet kampányra, az elégnek bizonyul, sőt még annál is kevesebbet fognak költeni?

Legfeljebb annyit költ - hangsúlyozom: a párt.

Az feltűnt nekünk, hogy az utóbbi időben, amióta Orbán Viktor is aktívabb lett, mintha néhány esetben ellopta volna az ellenzéki vezér mondatait, gondolatait. Például, amikor vasárnap a Fidesz nagygyűlésén változást hirdettek, akkor ön hétfői napirend előtt szintén a változás szóra helyezte a hangsúlyt, vagy amikor Orbán a garancia törvényt javasolta, akkor másnap már ön beszélt a nemzeti minimum programjáról. Ez így fog menni?


Fotók: Barakonyi Szabolcs

A pikírt válaszom az, hogy minden párt örülhet, ha a kezdeményezései a másiknál támogatásra találnak. A valóságos az, hogy a változásokat mi kezdtük el, és mi cselekedni, azaz változtatni kezdtünk a 100 lépés politikájával. Az ellenzéki párt akar felülni arra a vonatra, amely vonat a 100 lépéssel indított, és tisztességesen megy előre.

Volt ez a hétfői parlamenti show, előre el volt tervezve, hogy odaül Orbán Viktorhoz, vagy ez egy spontán akció volt?

Én show-t nem láttam. Hogy kormány és ellenzék vezető politikusai egymással beszélnek, csak Magyarországon kelt feltűnést, merthogy erre az elmúlt időszakban már csak azért sem volt lehetőség, mert az ellenzék vezére a parlamentet kényesen kerülte.

Hirtelen ötlet volt, hogy odamegy, vagy készültek arra, mi van, ha Orbán megszólal a parlamentben?

Ott helyben döntöttem el, mert valamit még el akartam mondni, amit nem mondtam el a hozzászólásomban. Azért mentem oda, hogy arra kérjem az elnök urat, nyújtsa be írásban a javaslatát.

Igaz, amit a pénteki Blikknek Orbán Viktor nyilatkozott, hogy ő kerített önnek szabad helyet a Fidesz-padsorban felállítva Harrach Pétert az Országgyűlés fideszes alelnökét?

Ő állította fel Harrach Pétert, nem én.

Az interjú szerint Orbán Viktor azt is mondta önnek: "Nyugodjon meg, miniszterelnök úr!" Ideges volt?

A jól neveltség és a párbeszéd fenntartásában való érdekeltség miatt nem kommentálnám a nyilatkozatot.

Még mindig Orbán Viktornál maradva, most elindult ez a szélkakasos kampány. Nem tartja ezt cikinek? Hiszen pont önök beszéltek arról, hogy nem a negatív kampányra fogják helyezni a hangsúlyt, és most mégis úgy tűnik, mintha az első körben akarnák lelőni a Fidesz vezetőjét.

A szélkakaspörgés nem keverendő össze az agyaggalamb-lövészettel. Ez két különböző sportág. A kritikai kampány pedig nem keverendő össze a negatív kampánnyal . Aki személyt támad, különösen, ha indokolatlanul és méltánytalanul, az negatív kampányt folytat. Aki egyszer azt mondja a választóknak, hogy a sorkatonaság mellett, egyszer pedig azt, hogy ellen, egyszer az áfa csökkentése ellen, egyszer mellette, egyszer az egyházak ellen, egyszer mellette van... Folytathatnám a sort, de ez nem negatív kampány, hanem bemutatása annak, hogy egy politikus - ki tudja milyen elvektől vezérelve - egyik-másik esetben adódó alkalmakkor változtatja véleményét. Ez kritikai kampány, és érdemes ezt a különbséget tenni, mert kritikai kampány lesz, negatív kampány nem lesz.

Ez nem fordítható ön ellen? A véleményét ugyanis már ön is többször megváltoztatta, például '88, '89 környékén tett nyilatkozatai szerint még nem tudta elképzelni a többpártrendszert.

Nem erről nem nyilatkoztam. Én '88 és '89 környékén arról beszéltem és írtam, hogy a politikai vélemények különbözőségét engedni kell megjeleníteni szervezett keretek között. Ez az ákombákom mondat tartalmazta rendkívül bátortalan, akkor mégis kereteket feszítő módon a többpártrendszer igénylését. De természetesen a kritikát és a kritikai kampányt mindegyikünknek bírnia kell. Egyébként 1989 és 2005 között már tizenhat év telt el. 2005 júliusa óta, amikor még azt mondta az ellenzék vezére, hogy nem ért egyet az áfacsökkentéssel, októberben viszont már igen, csak három hónap telt el. Ez azért jelentős különbség.

Egy 1996-os interjúban azt nyilatkozta, hogy a rendszerváltás környékén volt egy olyan időszak az életében, amikor magába zuhanva nézte a tévét és nem tudta, hogy mihez fogjon. Ha Orbán Viktorék megnyerik a választásokat, hasonló lesz a reakciója?

Orbán Viktor nem nyeri meg a választásokat. A 2006-os választást a Magyar Szocialista Párt fogja megnyerni.

Tudta-e ön?
  • A választójogi törvény alapján a kampányra a pártok jelöltenként egymillió forintot fordíthatnak korteskedésre, tehát legfeljebb 386 miliót, de ezt csak a komunizmusban lehet megcsinálni. A hivatalos kampányidőszak, akkor kezdődik, amikor az államfő kiírta a választásokat (4-5 hónap). A pártok úgy értelmezik, ettől az időponttól számít a jelöltenkénti egymillió (így például az őszi imázskampányok nem részei az összegnek), de elszámolásaik valóságtartalmát a számvevők nem vizsgálhatják. A pártok informálisan ugyanakkor elismerik, a hadjárat a nagyoknál akár milliárdos nagyságrendű is lehet.
  • Luxus-Skoda: A Skoda 120-asnak (1200 kcm) felszereltség szerint több verziója volt: az L a lux, S a super, a G a grand rövidítése, ennek megfelelően volt L, LS, GL és GLS 120-as is. Hogy pontosan mi közöttük a különbség, talán senki nem tudja, a GLS-ben állítólag volt fordulatszámmérő, az L-ben pedig hátul is lehetett tekerni az ablakot, Uj Péter főszerkesztő régi S-es modelljében csak az egyik oldalon. A kormányfő autóiról >>
  • November 7-én Orbán Viktor volt miniszterelnök 3,5 évnyi hallgatás után felszólalt a parlamentben, a ritka alkalommal a nemzeti garancia törvény megalkotását javasolta. A miniszterelnök támogatásáról biztosította az elképzelést, de újabb pontokkal egészítené ki a kétharmadosra tervezett jogszabályt. A pengeváltás után Gyurcsány odaült a Fidesz elnökéhez, és néhány percig négyszemközt beszélgettek rövidebb időre megbénítva az Országgyűlés munkáját. A nagy napról >>
  • Az MSZP külön kampányt indított Orbán Viktor ellen. A szelkakas.info.hu-n tíz témakörben gyűjtötték össze a Fidesz-elnök egymásnak ellentmondó nyilatkozatait. Az oldalt fizetett hirdetésekben propagálják a napi- és hetilapokban, valamint az interneten. Az MSZP szélkakaskampányáról >>
  • A miniszterelnök október 23-án az Operaházban az ünnep politikai felhangjaira reagálva lerövidítette beszédét, és az előadás után csalódottságáról beszélt a köztévé Szólás szabadsága című műsorában. Később kiderült, hogy az interjút felvételről sugározták, órákkal az előtt rögzítették, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök elmondta erősen kampányízű beszédét. Gyurcsány később azt állította, nem Orbánra, hanem Kövér László előző napi szavaira reagált. Bővebben >>
  • Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral utoljára augusztus 30-án találkozott Gyurcsány Ferenc a visegrádi négyek miniszterelnöki találkozóján. Jóban lehetnek, hiszen a két sógor közös kormányülésben gondolkodik, és úgy tudni, ezt Gyurcsány Ferenc fogja bejelenteni, nyilván azért, mert a magyaroknál közelegnek a választások.
  • Az Apró-Dobrev család tulajdonába került rózsadombi villában 1996-ban kezdett építkezésbe a kormányfő és feleségének cége, a Fittelina Kft. Amely összesen 58 millió forintos beruházásból szaunát, uszodát (20 millió), szoláriumot építtetett. A cég leírhatta az adóterheket, emiatt merült fel a Fideszben az adócsalás vádja, amit Gyurcsány Ferenc cáfolt, és hivatalos vizsgálat sem erősített meg. Részletek >>
  • Tavasszal találta ki a 100 lépés programját a kormányzati kommunikáció, és a kormányfő két hónap alatt hét területnek ígért nagyjából százat. Ígérni könnyű, dolgozni picit már macerásabb - valószínűleg ezzel a ténnyel szembesülhetett a nyáron a hiperaktív miniszterelnök, ugyanis az eddig beharangozott intézkedéseknek csak töredéke valósult meg. A 100 lépésről >>

De ha mégis?

Ezt a választást az Magyar Szocialista Párt nyeri.

Annak a spekulációnak sincsen alapja, hogy bukás esetén ön volna az MSZP főpolgármester-jelöltje 2006 októberében?

Nem ismerek ilyen spekulációt.

Nem akarunk gonoszkodni, de jobb félni, mint megijedni. Reagál már valamit most a Fidesz hétvégi nyilatkozataira? Természetesen mi hangsúlyozzuk, hogy ez az interjú nem élőben megy, tehát pénteken készítjük, de csak hétfőn jelenik meg.

Nem értem a kérdését.

Ugye ennek az interjúnak a megjelenéséig még el fog telni két nap, és addig a Fidesz politikusai bizonyosan megnyilvánulnak. Tud-e már most reagálni valamelyikre, mint ahogy az történt...

Miután soha nem tettem ilyet, mért tennék most?

Tényleg skodázott Deutsch Tamással '89-ben?

Tényleg. Ajkáról jöttünk Budapestre. Volt egy politikai fórum, ahol én már nem a Demisz [A KISZ tiszavirág-életű utóda.] vezetőjeként, Deutsch Tamás pedig az alakuló Fidesz egyik vezetőjeként jelent meg. Deutsch Tamás stoppal, ennek tulajdonított sok késéssel érkezett, majd velem jött visszafelé egy piros Skoda 120L típusú gépjárművel.

Az L az mit jelentett a 120-as Skodáknál?

Fogalmam sincs.

Mit szeret a legjobban a parlamentben?

A parlament nem szeretet, hanem kötelesség.

Ki a kedvenc politikusa a túloldalról, és miért?

Kedvenceket barátaim, rokonaim között keresek. Politikusokkal együttműködök.

Egyáltalán nincs olyan, akit jobban kedvel a többieknél?

A politika nem kedv és nem szeretet kérdése. Az együttműködés és a versengés kényszere és kötetessége.

Akkor kedvenc minisztere sincs?

Egy jó kormánynak jó minisztereivel jó együttműködni.

Népszabadság vagy Népszava?

Milyen tekintetben?

Vagy-vagy.

Reggel hat órakor kelek. Fél hétig öt újságot olvasok el ebben a sorrendben: Népszabadság, Magyar Nemzet, Népszava, Magyar Hírlap, Metró. Hét órakor beülök az autóba, ahol a következő négy újságot lapozom át: Blikk, Színes Bulvárlap, Világgazdaság, Napi Gazdaság.

Ehhez a sorrendhez ragaszkodik?

Ez a szokás hatalma.

Origo vagy Index?

Index.

Bolgár György vagy Orosz József?

Bolgár György vagy Orosz József.

Újpest vagy Fradi?

Ön szerint van magyar labdarúgás?

Hát valamilyen van.

Akkor magyar válogatott.

Görög Zita vagy Csisztu Zsuzsa?

Dobrev Klára.

Mikor volt utoljára női ruhában?

Ha a dzsénszt és a tísörtöt női ruhának tekintjük, akkor majdnem minden hétvégén.

Ha csak a szoknyát tekintjük kifejezetten női ruhának? De nem baj, ha nem, mi sem.

Soha.

Ha feltalálnák az időgépet, és csak egyszer utazhatna vele, hova menne?

[Hiperaktív módján kopogni kezd az asztalon ujjaival, hosszan gondolkodik.] Jó itt a mában is, a holnapot pedig megcsináljuk.

Azt vettük észre, mintha egy kicsit visszavett volna a heves gesztikulálásból az utóbbi időben. Tudatos döntés volt előadásmódjának megváltoztatása?

Én nem nézek tévét, és soha nem nézem sem magamat, sem másokat vissza. Szerencsétlenségemre nyáron megtettem egyszer-kétszer, és azt láttam, hogy amit én szenvedélyesnek, érzelmesnek élek meg, az tévén sokszor indulatnak hat. [Hirtelen megszólal egy falióra éktelen csilingeléssel] Most már nagyon tudatosan, kevesebb gesztussal próbálom ugyanazt előadni, mert a tévében a szenvedély nem egy esetben agresszióként jön át. Ennek nincs oka, mert nincsen bennem indulat.

Ez az óra egyébként minden órában jelez?

Minden negyedórában.

Ezt lehet bírni?

Jól bírom, sőt tetszik.

Beszéljünk egy kicsit az euróról. Az egész világ a magyar költségvetési hiány miatt aggódik...

[Dörögteti a hangját.] Ne túlozzon kolléga!

Mindenestre sokan aggódnak a hiány miatt. A kormány belátja, hogy súlyos a helyzet, vagy bízik abban, hogy sikerülni fog az euró 2010-es bevezetése?

A kormány nem bízik, hanem cselekszik.

Nem arra játszanak inkább, hogy az EU esetleg puhít a követelményeken, és sikerül benyomni Magyarországot is az eurózónába?

Magyarország nem benyomni akarja magát, hanem teljesíteni a feltételeket. Magyarország nem az EU-nak akar megfelelni, hanem tudja, hogy a gazdaságát egyszerre kell fejleszteni és az egyensúly irányába kormányozni. Mind a kettőt tesszük. [A interjúra utalva] A tempó jó?

Tök jó, le vagyunk nyűgözve. Még csak 16 perc telt el, és már mennyi mindenről sikerült beszélni! Honnan van a Fletó becenév?

Egyik általános iskolai tanárnak volt - most már történelmet író szokása - hogy valamennyiünknek adott nevet. Két név maradt meg összesen az emlékezetemben, én a Fleto Fletovics Jemelján voltam. És volt egy Jesics nevezetű osztálytársam, akinek már csak erre az egy nevére emlékeszem.

Volt csúfneve?

Nem.

Uszoda vagy Balaton?

Nyáron Balaton, télen uszoda.

Rendszeresen használja az uszodáját?

Hetente háromszor.

Utánanéztünk, és ez az uszoda, amit ön 1997-ben közel 60 millió forintért építtetett...

1996-ben az uszodaépítés nem érte el a húszmillió forintos értéket.

Az uszodákat építő Gyurcsán István vállalkozótól tudjuk, hogy manapság 10 millió forint fölött már csak néhány százan építenek uszodát az országban, szóval jó nagy lehet egy tíz éve épített húszmilliós darab. Nem gondolt arra, hogy az amúgy is helyszínproblémákkal küszködő 2006-os magyar úszó-Eb-nek felajánlja a sajátját?

Nem szabványos a mérete.

Egyébként hogyan kell elképzelni ezt az uszodát, a gyerekek például kiskorukban is tudták használni?

A két legkisebb születésétől fogva használja, és használja ma is. Mind a kettő vizes sportot űz, Anna szinkronúszó, Tamás már nyolcévesen vízilabdázik.

Az idegen nyelvekkel hogy állnak?

Németet tanulnak, az egyik német tannyelvű iskolába is jár.

Angol vagy német?

Nekem angol.

Akkor a gyerekek miért a németet tanulják?

A némettel kell kezdeni, mert az a nehezebb, az angol már könnyű lesz hozzá képest.

Ez az ön ötlete volt vagy a feleségéé?

Kláráé.

Ő hány nyelvet beszél?

A magyaron kívül még ötöt.

Akkor ebben a kérdésben ő a tapasztaltabb. Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

Nem vásárolok, hanem letöltök.

Honnan?

Csak legálisan, 99 centért.

Melyik szolgáltatást használja?

Az iPodhoz van egy program, és letöltöm.

Jól működik? Az ilyen szolgáltatások fogják kiváltani a cédévásárlást?

Ahogy váltják is.

Mit töltött le utoljára?

Kevésbé ismert filmzenéket.

[Szóhoz sem jutunk.]

Amikor először találkozott Gerhard Schröder német kancellárral, megittak együtt egy pofa sört, és mobilszámot cseréltek. Melyik európai politikussal van a legjobb viszonyban?

A legjobb személyes kapcsolatom Schüssel kancellárral van.

George Bush mobilszámát tudja?

A mobilszámát elfelejtettem.

Hogyan lép akkor kapcsolatba a magyar miniszterelnök az amerikai elnökkel?

A miniszterelnöki titkárság felveszi az ő titkárságával a kapcsolatot, ahol megmondják, hogy melyik az az időpont, amikor lehet hívni.

Szokta nézni Az elnök embereit?

Nem.

Szomszédok vagy Barátok közt?

Egyik sem.

RTL Klub vagy TV2?

Egyik sem.

A jobboldali lapok előszeretettel használnak olyan jelzőket önre, mint nárcisztikus pszichopata, hatalomtól megmámorosodott, politikai kalandor...

...és erőszakos, és agresszív, és mindennek az ellenkezője. A jobboldali sajtóban egy két lábon járó szinonimaszótár vagyok.

Mi volt a legnagyobb politikai sikere és kudarca?

A legnagyobb siker a 100 lépés, a dinamizálása a kormánynak és a kormánypártnak. A leginkább megkínlódott az a két hónap volt tavasszal, amikor tudtam, hogy dinamizálni kell, és készültem a 100 lépésre, de tele voltam bizonytalansággal, hogy egészen pontosan mi legyen ennek a tartalma, a módja. Ezt szenvedtem meg leginkább.

Úgy alakultak a dolgok, ahogy ön szerette volna?

A lényeget tekintve, igen.

Most akkor nyugodtabb, vagy most jön a neheze?

Mi úgy mondanánk, hogy jó tracken vagyunk, de hát az olvasók nem ezt a nyelvet beszélik. Tudjuk, hogy mit akarunk, merre megyünk. Ez a legfontosabb a politikában, ilyenkor nem az ellenzékkel kell foglalkozni. Azt a bizonytalanságot látom az ellenzéken, amely részben hasonlít ahhoz, amivel én is küszködtem februárban, márciusban.

A kormány egyik legkínosabb ügye lehet a Mucuska-féle kémsztori, amiben bár miniszterek is érintettek, de mégis az ellenzéket támadják vele. A Fidesz azt mondja, a titkosszolgálatoknak kutyakötelességük lett volna értesíteni egyrészt a kormánytagokat, hogy egy kémgyanús személlyel van dolguk, illetve ezt az ellenzékkel is megtehették volna, hiszen a szolgálatok pártoktól függetlenül működnek. Miért nem értesítették őket?

Nem állja meg a helyét az az állítás, amit itt az ellenzék véleményeként megfogalmazott.

Mit olvas most?

Paul Lendvaitól a Magyarok győzelmes vereségei-t...? [Nem véletlen a bizonytalankodás, a könyv címe A kudarcok győztesei] Azt hiszem. De a cím csak kelléke, nem lényege semminek...

Miről szól?

Izgalmas, németeknek szóló magyar történelmi monográfia a honfoglalástól kezdve. Minden középiskolásnak azt mondom, ha történelem felé indul tovább, hogy a középiskolai tankönyvek helyett ezt forgassa szeretettel.

Nem elégedett a középiskolai tankönyvekkel? Mit nem adnak át, amit Lendvai könyve igen?

A mélyebb összefüggéseket, az okokat, az évszázadokon átnyúló értelmezését annak, hogy mi is történt ebben az országban. Lenyűgöző a könyv!

Mivel mérgezi magát?

[Hosszan gondolkodik.] Napi egy kávéval reggel.

Ennyi? Dohányzás sosem?

Dohányzás volt, ma már nincs.

Hogyan sikerült leszoknia?

[Kezével mintha hirtelen mozdulattal cigarettát nyomna el az asztalon.] Letettem.

Sohasem szokott vissza?

De volt, többször is, de mindig amikor ő kezdett el irányítani engem, abbahagytam, nehogy addiktív legyek.

Anekdotáiban inkább az édesanyja fordul elő, apjáról miért nem mesél sosem?

Mert konfliktusos volt a viszonyom az édesapámmal, és egyébként is anyás fiú voltam.

Lesz-e olyan a kampányban, hogy Gyurcsány Ferenc élőben vezet le egy szülést? Csak azért kérdezzük, mert egészen meglepő akciói vannak a nyilvánosság előtt.

Az utóbbi megjegyzését dicséretnek tekintem. Mielőtt Anna lányom megszületett, Klára feleségem megtaníttatta velem könyvekből, hogyan kell egy hirtelen érkezett szülést levezetni, ezért ha minden kötél szakad...

Kádár vagy Horthy?

Micsoda?!

Drum and bass vagy hiphop?

Vaya Con Dios. Joe Cocker.

Mi a fia kedvenc zenei stílusa vagy együttese?

Fogalmam sincs, csak hangos.

A lánya kedvenc filmszínésze?

Kilencévesen még nincsen.

Mit kapott felesége öntől utoljára születésnapra?

Legutoljára modern ezüstékszereket.

Ez érdekes, mert több képviselő is hasonlóan választott ajándékot. Ez egy parlamenti divat?

Nem szoktunk egymással ilyenről beszélgetni.

Ilyen kérdésekben nem segítik a munkáját?

Nem.

Hogyan jutott eszébe az ezüstékszer?

Hát nem ez volt életem legnagyobb innovációja, az nyilvánvaló.