Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

130 ezer forintos büntetés egy beteg haláláért

2007.11.26. 18:21
Elsőfokon pénzbüntetéssel sújtottak három makói orvost egy ittas férfi helytelen ellátása miatt, ami végül a beteg halálához vezetett.

Az elsőfokon eljáró szegedi városi bíróság hétfőn pénzbüntetéssel sújtotta a makói kórház három orvosát egy eszméletlenül az intézménybe került ittas férfi ellátásával kapcsolatban, akinek a halálát, mint azt a boncolás kimutatta, koponyasérülés és agyzúzódás okozta.

A bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek az orvosokat, az elsőrendű vádlottat 80 ezer, a másod- és harmadrendű vádlottakat pedig 132-132 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Az ítélet szerint az 54 éves eszméletlen, erősen ittas férfit 2004. augusztus 22-én éjszaka egy makói presszó előtt eszméletlen állapotban a földön hanyatt fekve találták meg a mentősök, és a helyi kórházba szállították.

A belgyógyászati ambulancián az ügyeletes orvos, az elsőrendű vádlott vizsgálta meg és látta el a férfit, akinél alkoholmérgezést diagnosztizált, és ennek megfelelően kezelte.

A beteg az intenzív osztályra került, ahol a másod- majd az ügyelet átadását követően a harmadrendű vádlott orvos látta el, intubálták, infúziót kapott, megfigyelték.

Nem csináltak sem röntgen-, sem CT-vizsgálatot

A férfi eszméletlenségének okát ők is az alkoholmérgezésnek tulajdonították. Állapota a nap végére rosszabbodott, 23 óra környékén légzése és szívműködése leállt, s nem sikerült újraéleszteni.

A boncolási jegyzőkönyv alapján a férfi halálát esés következtében kialakult, a tarkó bal oldalán bekövetkezett többszörös törés miatt létrejött agyzúzódás, keményburok alatti vérzés, agytörzsi beékelődés okozta.

Juhász Zsuzsanna bíró indoklásában kifejtette, a férfit ellátó orvosok egyike sem rendelkezett a koponyasérülés lehetőségét kizáró vizsgálatok elvégzéséről - nem kezdeményeztek sem röntgen-, sem CT-vizsgálatot -, mivel nem gondoltak arra, hogy a beteg eszméletvesztését koponyaűri vérzés okozhatja. Így munkájuk során nem jártak el kellő körültekintéssel és gondossággal.

A bíróság döntését az ügyész elfogadta, a vádlottak és védőjük felmentés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.