Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Állampolgár lenne minden magyar?

2003.12.18. 08:26
A kettős állampolgárság ügyéről tárgyaltak szerdán a MÁÉRT képviselői, ahol egyetértésre jutottak abban, egyéni elbírálás alapján teljes körű állampolgárságot kellene biztosítani minden külföldön élő magyarnak magyarországi letelepedés nélkül. Az elképzeléssel a külügy is egyetértett - írja a Népszabadság.
Teljes körű állampolgárságot kell biztosítani minden külföldön élő magyar nemzetiségűnek alakult ki egyetértés a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) állampolgársági és önkormányzati szakbizottságának szerdai, fővárosi ülésén - írja a Népszabadság.

A részvevők szerint egyéni alapon kell megvizsgálni a magyar állampolgárság megítélésének lehetőségét. A szakmai egyeztetésbe a vajdasági magyarok mellett a horvátországi magyarokat is bevonják is. A lap úgy tudja, szerdán kiderült az is, a Külügyminisztériumnak ez ellen nincs kifogása.

Magyar nyelvű vizsga, magyar állampolgárságú felmenők

A lap úgy tudja, a javaslatok szerint az állampolgárságot egyéni elbírálás útján adnák meg, ahol magyar nyelven kellene a magyar alkotmányos ismeretekből vizsgázni, és igazolni kell a magyar állampolgárságú felmenőket.

A tanácskozáson kiderült, a vajdaságiak teljes körű állampolgárságot akarnak, de Magyarországra nem kívánnak áttelepülni. A horvátországi magyarok egyetlen, parlamenti képviselettel is rendelkező pártja, a HMDK már kérte is a magyar állampolgárság megadását, magyarországi letelepedés nélkül - álla a Népszabadság cikkében.

Mádl Ferenc államfő kérésére jogtudósok készítettek egy tanulmányt, amely kimondja a jog nem zárja ki a magyar állampolgárság megadását a határon túli magyar közösségek tagjainak - írja a lap.

Ötvenezer vajdasági aláírás

Szerdán ez ügyben ötvenezer vajdasági magyar aláírásával ellátott petíciót nyújtottak át a délvidéki pártok vezetői Bálint-Pataki Józsefnek, a Határon Túli Magyarok Hivatala elnökének és Szabó Vilmosnak, a Miniszterelnök Hivatal politikai államtitkárának.

"Nem kérünk alamizsnát, nem kívánunk tehertételt jelenteni a magyar adófizetők számára" - nyilatkozta Kasza József, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Szövetségének elnöke, aki szerint a magyar állampolgárság megadása nem az elvándorlást, hanem a határon túli magyarság megmaradását segítené.