Árpád
-2 °C
4 °C

Szigorra kell számítani az ünnepi rendezvényeken

2008.03.13. 18:17
A két évvel ezelőtt augusztus 20-án történt viharra hivatkozva a megszokottnál szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be a március 15-i állami rendezvényeken. Juhász Gábor, a lebonyolításért felelős operatív törzs vezetője nem számít rendbontásra.

Szabályokhoz kötik a márciusi 15-i állami rendezvényeken való részvételt a szervezők. A Kossuth téri zászlófelvonásra, illetve a Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepi műsorra az előre kijelölt áteresztő pontokon keresztül lehet majd eljutni, ahol a rendezvényért felelős civil biztonsági szervezet munkatársai át is vizsgálhatják az érkezők ruházatát és táskáját.

A szabályokról mindenkit a helyszínek közelében osztogatott szórólapon tájékoztatnak a szervezők. Tilos lesz például az állami rendezvényekre üvegpalackot, egy méternél hosszabb és három centiméternél vastagabb rudat, vagy más, a szervezők szerint veszélyes tárgyat bevinni. Akinél a szervezők ilyet találnak, attól a rendezvény idejére átveszik megőrzésre és távozáskor visszaadják a tulajdonosának.

Eseménytérkép március 15-re (Google)

Zászlót például bárki vihet magával, de ha a zászlórúd meghaladja a kifogásolt és emiatt balesetveszélyesnek tartott egy métert, akkor azt, vagy ha külön nem levehető, akkor az egész zászlót elkérik a szervezők. Ittas, illetve kábítószer hatása alatt álló embereket nem engednek majd be a rendezvények helyszínére, a rendbontókat pedig kivezetik. 12 éven aluli gyermekek csak felügyelettel vehetnek részt a különböző programokon.

Juhász Gábor, a március 15 -i rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője, a két évvel ezelőtti augusztus 20-i viharra és az azután indított kártérítési perekre hivatkozva indokolta a március 15-i ünnepséggel kapcsolatban érvényes szabályokat. Mivel a bíróság szerint az állam felelős az állami rendezvények biztonságáért, csak azt kérjük, hogy aki részt szeretne venni az állam által rendezett ünnepségeken, az tartsa be a minimális együttélési és biztonsági szabályokat, mondta Juhász Gábor.

Az operatív törzs vezetője egyébként nem számít különösebb rendbontásra, szerinte ugyanis azokat, akik erre készülnek, visszatartja majd, hogy jól felismerhetőek és azonosíthatóak lesznek, amikor a beléptető kapukon áthaladnak. Juhász Gábor szerint a bekiabálások és a füttyszó elkerülhetetlen, de a szervezők azon lesznek majd, ha ez minél rövidebb ideig zavarja a valóban ünnepelni vágyókat.

Valamennyi rendezvény helyszínén találkozási pontokat, illetve elsősegélynyújtó helyeket is kialakítottak a szervezők, illetve szükség esetén a helyszíneken lévő hangosítás segítségével megoldott lesz az ünneplők megfelelő tájékoztatása is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?