Éjszakai fagy és újévi beszédek - a Kossuth jelenti

2009.01.01. 00:00

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Kossuth Rádió 1989. január 1., vasárnap

Időjárásjelentés: Többnyire kevés lesz a felhő, csapadék nem várható. A köd nagy része napközben mindenütt feloszlik. Az északnyugati szél időnként még erős lesz, estétől azonban már mérséklődik. Kora délután 2 és 7, késő este -2 és +3 fok várható.

A hatos lottó nyertes számai: 6, 9, 10, 24, 37, 38, a pótszám 44. A héten volt telitalálatos szelvény. Nyereménye 14 901 347 forint.

Straub F. Brúnó kijelentette, hogy Magyarország nemzetközi tekintélyének növekedéséhez és egyben nemzeti önbecsülésünkhöz csakis a teljesítmény, az értékteremtő munka adhat valós alapot. Az ET elnöke ünnepi köszöntőjében fogalmazott így. Kifejezte meggyőződését, hogy népünk nemcsak a gazdasági gondokkal, az átállás feladatával képes megbirkózni, hanem érett elviselni a demokratizálódást, a politikai többszintűség, a különféle érdekek egyértelmű megnyilvánulását. Straub F. Brúnó igen fontosnak nevezte, hogy szabadon gondolkodjunk és cselekedjünk, de úgy, hogy közben ne tévesszünk utat, és ne tagadjuk meg azokat az értékeket, amelyeket szocializmuskeresésünk során eddig létrehoztunk. A politikus bízik abban, hogy a magyar parasztságot, munkásságot és értelmiséget idén a kölcsönös türelem és a tennivágyás vezérli.

Németh Miklós szerint a kormány csak úgy tudja megalapozni maga iránt a bizalmat, ha megadja a választás és a cselekvés lehetőségét az embereknek és a vállalatoknak. A kormány elnöke újév napján nyilatkozott a TV-nak. Mint mondta, vissza kell adni a tömegek hitét és ehhez el kell fogadtatni, hogy a vezetés képes kilábalni a mostani nehéz helyzetből és elindulni egy modernebb társadalom felé. Ebből a szempontból igen fontosnak nevezte, hogy demokratikus és emberközpontú szocializmus jöjjön létre. A miniszterelnök megállapította, hogy nincs szükség újabb ígérgetésekre és szerinte ma már nem érvényes az a tétel, hogy a bizalom alapja az életszínvonal folyamatos emelése. Az előrelépés érdekében ki kell használni a kedvező külpolitikai feltételeket. Ehhez kapcsolódva úgy vélekedett, hogy a magyar változások érdekében igen fontos a szovjetunióbeli peresztrojka sikere. Az alternatív szerveződésekről szólva Németh Miklós rámutatott, hogy mindaddig tárgyalni kell ezekkel a csoportokkal, amíg működésük nem ellentétes a szocializmus elveivel.

A magyar kormányfő szerint, 1989 kulcsfontosságú év lesz a demokratikus Magyarország megteremtése szempontjából. Németh Miklós a Kyodo japán hírügynökségnek adott exkluzív interjút. Ebben kijelen­tette, hogy ő személy szerint bármely párttal el tud képzelni koalíciót, amennyiben annak elvei nem sértik a szocialista rendszer alapelveit. Ilyen koalícióra azonban még nem érett meg a helyzet, mert senki sem tudja melyik párt politikája felelne meg leginkább a szocializmus elveinek.

Magyarország további 60 millió dolláros hitelt kap Japántól, ezúttal kötetlen felhasználásra. A tokiói törvényhozás ugyan néhány hónapja a SzU-val és a kelet-európai országokkal szemben felfüggesztette az ilyen kölcsönöket, ám a Takeshita-kormány ez esetben figyelmen kívül hagyta a döntést. Elhatározását azzal indokolta, hogy Magyarország a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tagja és a szocialista országok közül elsőként létesített kapcsolatot Dél-Koreával.

A SzU-ban a jövő hónaptól kezdve csaknem két évre megtiltják egy sor tartós fogyasztási cikk kivitelét. A tilalom egyebek között a fekete-fehér és színes tévékre, hűtőszekrényekre és fagyasztóládákra, mosó- és varrógépekre, továbbá a gyermekruhákra, a kávéra és többféle kaviárra vonatkozik. Ezen kívül jónéhány más árút, így a többi között porszívót, háztartási robotgépet, vasalót, rádiót, fotócikkeket és autóalkatrészeket csak 20 %-tól 100 %-ig terjedő vám megfizetése mellett lehet kihozni. A döntés az összes külföldit, tehát a tartós külföldi szolgálaton lévőket is érinti. Idegen állam­polgárok egyébként ezentúl maximum 100 rubel értékben vihetnek ki közfogyasztási cikkeket az országból.

A jugoszláv kommunisták szövetségének gyökeres megújítását követeli a szerb kommunisták legtekintélyesebb vezetője, Milosevics. Egy interjúban azt mondta, hogy az átalakítást nem alulról, hanem felülről képzeli el, mert először is a pártvezetésnek kell változnia. Milosevic külön is bírálta a csoportérdekeken nyugvó politikát.

Az utolsó próbaévnek is lehet nevezni 1989-et Csehszlovákiában. Annál is inkább, mert 1990-re előrehozták az új gazdasági mechanizmus teljes bevezetését és alig 365 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a gazdaságot átállítsák az új feltételekre. Miután eddig a lassú folyamatosság jellemezte az átalakítási programot, most ugyancsak sebességet kell váltani, ami egyúttal azt is jelenti, hogy véglegesen szakítani kell a mennyiségi szemlélettel. A minőség javítása a fő jelszó a gazdaságban. Eddig azonban nem sok történt. 1989-ben újabb vállalatok térnek át az önálló gazdálkodásra, rendezik a nagykereske­delmi és a felvásárlási árakat, a pénzügypolitikában pedig megteszik az első lépést a korona árfolyamának későbbi egységesítéséhez azzal, hogy bevezetik a kereskedelmi és nem kereskedelmi árfolyamot. Minden mai átszámítás megszűnik. Ebben az évben kell kidolgozni a fizetésképtelenné vált 38 legnagyobb vállalat megmentési programját és nem utolsósorban javítani a hazai áruellátást. Hogy mindez hogyan valósítható meg, választ ad rá a Rudé právo első oldalán egy rajz. A búcsúzó öregember, 1988 a következő tanácsot adja a kisfiúnak, 1989-nek: Nos, figyelj, kevesebb szó, több tett.

Románia nem fogja aláírni a bécsi utótalálkozó készülő záródokumentu­mát. Ezt Nicolae Ceausescu közölte a Bukarestben dolgozó diplomaták előtt elmondott újévi beszédében. A döntést azzal indokolta, hogy az okmányban a vallásszabadságra vonatkozó bekezdések az inkvizíció korába vetik vissza ez emberiséget. Ezt kiegészítette azzal, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása nem jelent visszatérést a bigott vallásossághoz és a szolgasághoz. Ceausescu kitért arra is, hogy az idei román tervek további fejlődést és életszínvonal-emelkedést irányoznak elő.

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.