Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

SZDSZ: Ne adjanak vissza egyetlen menekültet sem Romániának

2009.01.10. 08:58
8 hozzászólás

A román hatóságok kegyetlensége és embertelensége, és a magyar belügyi szervek ellentmondásos, megengedhetetlen, a szerencsétlen menekültek százait visszadobó működése arra késztet bennünket, hogy – átlépve minden közbeeső fokozatot – a legfőbb szervhez, az Országgyűléshez forduljunk - írja az SZDSZ. SZER, 1989. január 10.


A Szabad Demokraták levele az Országgyűléshez 

– A Szabad Demokraták Szövetsége levelet intézett az Országgyűlés elnökéhez a Romániából érkező menekültek ügyében. A hírek szerint a külügyi bizottság már megvitatta a levél tartalmát, és holnap a plenáris ülésen is foglalkoznak vele. A levél szövege így hangzik:

Tisztelt Elnök Úr!

Az ügy fontosságát hangsúlyozva felkérjük, hogy az alábbiakat az Országgyűlés holnapi ülésén szó szerint szíveskedjék ismertetni.

Tisztelt Országgyűlés!

Sürgős és határozott lépéseket követelnek a megdöbbentő és tragikus események. A román hatóságok kegyetlensége és embertelensége, és a magyar belügyi szervek ellentmondásos, megengedhetetlen, a szerencsétlen menekültek százait visszadobó működése arra késztet bennünket, hogy – átlépve minden közbeeső fokozatot – a legfőbb szervhez, az Országgyűléshez forduljunk.

Kérjük, hozzanak a Romániából menekülő magyar és idegen ajkú emberek érdekében határozott döntéseket, amelyek a magyar kormányt és valamennyi szervét köteleznék.

Mondja ki az Országgyűlés törvénynek erejével:

1.) Egyetlen menekültet sem szabad visszaadni, bármilyen nemzetiségű is.

2.) A nemzetközi normák alapján, a súlyos bűnelkövetőket csak magyar bíróság jogvédelmet és jogorvoslatokat biztosító nyilvános eljárása alapján lehet visszaadni.

3.) A kormány az ezekkel szembekerülő nemzetközi megállapodásait mondja fel azonnali hatállyal.

4.) A kormány és a belügyi szervek ez irányú tevékenysége kapjon teljes nyilvánosságot. A menekültügyi tevékenységet ellenőrizhessék társadalmi és egyházi szervezetek.

5.) A kormány számoljon be a családegyesítés körében végzett tevékenységéről, és arról, hogy milyen intézkedéseket kíván foganatosítani.

6.) Amíg a családegyesítést a kormány nem tudja érdemben biztosítani, a menekülőket engedje tovább olyan országokba, ahol erre remény nyílik.

7.) A kormány forduljon az Egyesült Nemzetek menekültügyi szervezeteihez, és kérje fel őket magyarországi közreműködésre.

Tisztelettel:

a Szabad Demokraták Szövetsége ügyvivői testülete

További részletek 89-ről az OSA honlapján.