Ezer szocialista kém az USA-ban

2009.01.13. 10:10

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Körkapcsolásos konferencia a Szabad Európa Rádión, nagy az elégedetlenség a mentőknél, mi legyen a Beszélő sorsa? Napi operatív információs jelentés (NOIJ), 1989. január 13. péntek.

Az USA-ban és Kanadában terjesztett Magyar Élet című emigrációs hetilap f. hó 6-i cikke – FBI forrásokra hivatkozva – arról ír, hogy a szocialista országok ezer személyt „telepítettek” az USA-ba. Feladatuk: politikai feszültség esetén a jelenlegi diplomaták által végzett hírszerző tevékenység folytatása, valamint szabotázsakciók végrehajtása amerikai hadiipari létesítmények és katonai támaszpontok ellen. /III/I/

+ + +

Múlt év december 30-án jelentettük, hogy Zsille Zoltán kezdeményezésére a különböző „alternatív csoportosulások” képviselői egy „körtelefonos konferencia” megtartását határozták el, melyet a SZER élő adásban közvetített volna.

Újabb információ szerint az eredetileg tervezett élő körkapcsolásos módszert technikai okok miatt nem tudták megvalósítani, így a műsor alapját képező beszélgetéseket magnetofonon rögzítették. Ennek során az interjúalanyok arról nyilatkoztak, hogy hogyan értékelik az 1988-as év magyarországi belpolitikai eseményeit, ezen belül az alternatív politikai csoportosulások tevékenységét, a hatalommal kialakult viszonyát, továbbá mit várnak az 1989-es évtől. Az alternatív csoportok szinte teljes skáláját átfogó, mintegy 40-45 személlyel folytatott beszélgetések egy része január 8-án, „Műsor a munka világából” címmel került a SZER adásába.

A jelzett témában a többi közt az alábbi személyekkel készült interjú: Molnár Tamás, Pálinkás Róbert, Philipp Tibor, Deutsch Tamás, Bognár Mikolta, Braun Róbert, Eörsi István, Mécs Imre, Őry Csaba, Pákh Tibor, Szekeres László, Bercsi János, Nagy Jenő, Kőszeg Ferenc, Vargha János, Gadó György, Babus Endre, Makk Károly, Bába Iván stb.

A szervezők szerint igen jelentős anyag gyűlt össze és azon túl, hogy a SZER adásaiban a beszélgetések egy részét további műsorokban is szerepeltetni kívánják, tervezik, hogy az interjúk teljes anyagát könyv formájában megjelentetik.

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés:

- tovább pontosítják az információkat;

- hasznosítják a tájékoztató munkában;

- a kapcsolódó ügyekben folytatják az ellenőrzést.

/III/III/

+ + +

A Beszélő c. szamizdat kiadvány további sorsával kapcsolatban két különböző elképzelés van:

- az egyik szerint – melyet Kis János és Kőszeg Ferenc képvisel – a Beszélőnek meg kell maradnia a jelenlegi keretek között, vagyis önálló kiadványként kell működnie, ugyanakkor fel kell vállalnia, hogy tagokat toborozzon az SZDSZ számára;

- a másik szerint – melynek Kenedi János és Magyar Bálint a híve – a Beszélőnek havilappá kell alakulnia, melyet az SZDSZ vállalna fel.

A két vélemény képviselői abban egységes álláspontot vallanak, hogy mindenképpen meg kell várni az új sajtótörvény megjelenését, és annak függvényében lehet csak véglegesen eldönteni a Beszélő jövőjét.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés: hasznosítják a tájékoztató munkában.

/III/III/

+ + +

Csoóri Sándor arról tájékoztatta Csurka Istvánt, hogy a román határon történt események bizonyítására – Balogh Júlia szerint – fel lehet használni korábban megjelent írásokat, könyveket is, mivel „ilyen lövések voltak már Forró Tamás és dr. Kende Péter könyvében, de tud valamit Győri Béla és az egyház is”. Úgy tudják, hogy Ara Kovács Attila szintén rendelkezik hasonló eseteket igazoló adatokkal és neki jó kapcsolata van az „SOS Transylvania” szervezettel, amelyik az ilyen információkkal foglalkozik és módszeresen gyűjti azokat. Balogh Júlia megígérte, hogy összeszedi valamennyi fontos ember nevét, címét és az említett könyveket, s egy-két napon belül átadja Csurkának.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés:

- folytatják az ellenőrzést;

- hasznosítják az értékelő, tájékoztató munkában.

/III/III/

+ + +

A Fővárosi Mentőszolgálat egyik dolgozója arról beszélt a szerv kapcsolatának, hogy a Markó utcai állomáson nagy a felháborodás az áremelések miatt. További áremelések esetére egy sztrájktervet is kidolgoztak, mely szerint csak sürgős, életveszélyes esetekhez vonulnának ki.

Az információ forrása megbízható; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés: tájékoztatják a BM III/III Csoportfőnökséget.

Még több jelentést az OSA honlapján olvashat>>>