Mussoliniból és Gerőből gyúrták Grósz Károlyt

2009.01.13. 09:39

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Déri János nyegle ellenzékiségét többen kifogásolták, szívesen cserélnének nyugdíjat Benkővel, Grósztól óvták az országot. Üzenetek a TV2-nek és a Szabad Európa Rádiónak 1989. január 13-án, pénteken.

– Köszöntöm a 2-es műsort. Én egy 72 éves nyugdíjas asszony vagyok. Most hallom a Benkő elvtárstól, Benkő színész elvtárstól, hogy ő boldogan játszik. Hát én szeretnék vele nyugdíjat cserélni, ha lehet. Mert én, ha tudom, hogy engem ez az éra idáig juttat, egy téglát ’45-ben meg nem emelek azért, hogy ez az ország kijöjjön a bajból.

– Nézem a műsorukat most, amikor a Déri János művészekkel, művészettörténészekkel beszélget. Egyetlen kérdésem lenne: a Déri úrnak feltétlen muszáj az úgynevezett ellenzéket képviselnie ebben a műsorban is? Vagy pedig el kell fogadnia a művészek állásfoglalását? Mert úgy néz ki, mintha őket is meg akarná győzni az 1950-es évek filmművészetének helytelenségéről. Ha lehetne, akkor erre ő adjon valamilyen választ.

– Felháborító a Dérinek a süket dumája. Felháborító az, hogy fogalma sincs arról, amiről beszél. Hogy komoly művészekről, olyan filmekről beszél, amelyek mögött történelmi múlt van. Mindent lejárat, semmi más gondja nincs, mint hogy népszerűsködjön, mindenről csak a negatívumot dobja be. Ha azt hiszi, hogy ez előrevisz és ez használ a mai helyzetben, akkor nagy tévedés, mert a legrohadtabb stílust viszi be a televízióba. És szégyen gyalá¬zat, hogy a televízió vezetése ilyen irányba megy el.

– Azt szeretném megkérdezni, hogyha én most nem a műsorhoz ragaszkodom, hanem Déri Jánoshoz személyesen, akkor jelen pillanatban melyik csatornát kell néznem ahhoz, hogy őt láthassam? Tehát az egyest, vagy a kettest?

– Szerintem több heavy metal kellene ebbe a TV2-be.

Üzenetek a SZER-nek – 1989. január 13., péntek

– Nagyon szeretném megkérdezni azoktól, akik pillanatnyilag saját hatalmuk és befolyásuk féltése miatt támogatják a Grósz-féle kormányt, gondolják meg, szükségükük van-e olyan perspektívára, amikor egy megemelt fejadagért és 20 deka sajtért kell haptákban állni egy diktátor előtt. Egy diktátor előtt, akire csak rá kell nézni, hogy a Mussolini tekintet, a Mussolini ajak- és főtartás, valamint a Gerő Ernő kioktató, száraz hangja mögött meglássuk a jövő kilátásait és lehetőségeit abban az esetben, hogyha ez a diktátor ki tudja bontakoztatni képességeit. Köszönöm. Viszonthallásra.

Részletek az OSA honlapján itt és itt>>>