Radványi Dorottya mutassa meg a lábát

2009.01.15. 02:05

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A nézők vasárnap sem pihentek. Berkes Zsuzsa csenevész térdei után most Radványi Dorottya lába a téma. A hallgató és a néző telefonált a Szabad Európába és a TV2-be 1989. január 15-én is.


Üzenet a SZER-nek

Én az újvidéki riporterük beszámolóját egyszerűen felületesnek tartom. A magyar nemzetiségű gyermekek oktatása saját anyanyelvükön, több nemzetközi szerződésen alapszik. Többek között az ENSZ is szavatolja, aminek Jugoszlávia évtizedek óta tagja. Ezt a kötelezettséget a jugoszláv hatóságok úgy játsszák ki, hogy csak magyar osztályokat létesítenek kevert nyelvű iskolákban. Ezzel jogtalanul egy asszimiláló környezetet létesítenek, még ha azt Petőfinek, vagy József Attilának is hívják. Riporterük, Szász Katalin, nem látja a sok fától az erdőt. Nekünk önálló, nemzeti identitásunkat szolgáló, magyarországi oktatási nívót elérő iskolákra van jogunk, ahol magyar igazgatók vannak. Nem kétnyelvű félanalfabétákat akarunk gyermekeinkből nevelni. Pillanatnyilag hasonlóan lesújtó a helyzetünk, mint Nyugaton a vendégmunkások gyermekeinek, akik már nem tudják az arab, vagy török nyelvet tökéletesen, de a franciát vagy a németet szintén hibásan, hiányosan beszélik. Tele vannak komplexekkel, kisebbrendűségi érzésük egy életen át terheli lelkivilágukat, tehát kétnyelvű analfabéták. És ez Délvidéken is ugyanúgy érvényes, mint másutt.

Üzenetek a TV2-nek

 

Szükségem volna egy menekült hölgyre, vagy asszonyra. Tudnak-e ebben segíteni? A háztartás ellátására gondolok.

Legyenek szívesek lehetőséget adni arra, hogy Komlóról is lehessen a telefonos játékban részt venni, mert szilveszter óta a gyermekem próbálkozik és nincs semmi kapcsolat. Valamit próbáljanak csinálni Komlóval. Köszönöm szépen!

Mondják be a televízióban azt is, hogy Tisza, aki az OTP vezérigazgatója, nem érdemli meg, hogy vezér legyen, sem azt, hogy az MLSz elnöke legyen. Ezt mondják be a televízióban!

Délelőtt mutatták azt a fakír embert. Hol lehet élőben megtekinteni? Köszönöm szépen!

Szeretném, ha a Radványi Dorottya a mai műsorban megmutatná a lábát.

További részletek 1989-ről az OSA Archivum honlapján.