Megnéznénk a műsorvezetőt rodeózni

2009.01.25. 10:43

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Elfogadják az orvosi diplomát az NSZK-ban, nem beszél szépen Papp László, hol jelentkezzenek a Schwarzenegger hasonmások? Üzenetek a SZER-nek és a TV2-nek 1989. január 25-én szerdán. Az üzenetekről bővebben az OSA honlapján itt és itt olvashatnak>>>

 

Üzenetek a TV2-nek

(Több telefonáló is az Országos Rendező Iroda körül kirobbant botrány miatt hívta a televíziót. Hogy érthető legyen, mirők van szó: január elején robbant ki az ügy, miután a 168 Órában nyilatkozott a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság (KNEB) munkatársa, Szilárd József az ORI-ban általuk feltárt pénzügyi visszaélésekről. Az ügyet végig követjük majd a sorozatban. A KNEB január 25-én sajtótájékoztatót tartott, amiről a Kossuth Rádió is beszámolt. Ennek a szövegét beidézzük ide is:

A Központi Népi Ellenőrzési Bizottság (KNEB) a gazdasági rendőrségnek adta át az ORI-botrány néven ismert ügy vizsgálati dokumentumait – ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, amire Müller Mihály is elment.

– Az Országos Rendező Irodánál elkövetett visszaélések ügyében hamarosan megindítja a nyomozást a budapesti gazdasági rendészet. A KNEB most lezárult vizsgálata megerősítette, hogy a cégnél sokan jutottak jogtalanul haszonhoz, manipuláltak a bevételekkel, meghamisítottak okiratokat és általában is pazarló volt a gazdálkodás. A kár pontos összegét nem közölték, csak annyit mondtak, hogy többmillió forint került illetéktelenekhez pl. fiktív kifizetések miatt. A népi ellenőrzési vizsgálat megerősítette azt is, hogy az Országos Rendező Iroda botrányában érintett Sas József és felesége, továbbá Árkus József, Bedecs Éva, Korda György és Balázs Klári. Ugyancsak most közölték, hogy az üggyel összefüggésben felmentését kérte a művelődési minisztérium egyik főosztályvezetője, Kormos Sándor, aki az Interpop fesztiválon való közreműködődéért kapott – egyébként jogszerűen – tiszteletdíjat. A céget felügyelő tárca államtitkára, Stark Antal elmondta azt is, hogy hamarosan miniszteri biztost állítanak az iroda élére. A szálak egyébként messzire vezetnek – mondták többen – és erre utal egy mondat abban a KNEB-jelentésben, amelyet mi nem kaphattunk meg, miszerint „az ORI védett vállalat volt”, ahol „védett emberek” dolgoztak. Az ügyet tehát most a Belügyminisztérium vizsgálja, mely Belügyminisztérium klubjában az ORI és a szintén érintett OKISZ-Labor kétszer rendezett jegybevétel nélküli szilveszteri estet.)

– Zádor István vagyok. Most megy az ORI igazgatójával egy riport, a Népszabadságban pedig olvasom, hogy ez a manusz előtte az IRI-nek volt az igazgatója. Pártfegyelmivel meg a jó isten tudja mivel bocsátották el onnan. Ezt meg kéne tőle kérdezni, hogy hogy van ez, de lehet, hogy már késő lesz.

– Ha egy egyszerű ács, vagy hegesztő hibát követ el és leég egy üzem, vagy valami probléma történik, rögtön minden újság nagy betűkkel hozza a nevét. Viszont az ORI-ban történt disznóságokért senkinek a nevét nem említik meg, és ez egy disznóság. A KNEB vezetője csak hetel-hatol és nem mond semmit.

– Az ORI-botránnyal kapcsolatban az a közönség véleménye, hogy ezeknek a művészeknek túl jó összeköttetéseik vannak. Ez a Filmgyárra is vonatkozik, ez olyan, mint a szicíliai maffia, túl jók az összeköttetéseik. Ezt is majd szépen elkenik, mint sok mást, de nem merik kipellengérezni a művészeket, akik, hogy úgy mondjam, nem is egészen jogosan veszik fel ezeket az összegeket, amikor az ország ilyen helyzetben van, mint amiben van. A dolgozó ember éhezik, a művész urak, művésznők pedig szedik be a nagy dohányokat, aztán kérdés, hogy egyáltalán megérdemlik-e?

– Hétfőn az egyes programon felhívást közöltek, hogy Schwarzeneggerhez hasonlító fiatalembereket keresnek. A telefonszámot sajnos nem tudtam felírni.

– Unalmasak a mesék, minden évben ugyanazok. Jó, tudom, hogy egy újszülöttnek minden mese új, de valami más is kellene, más mesék. A Fókabébi nagyon jó, de nagyon kevés a mese és túl óvodásoknak szóló. A tizenéveseknek meg semmilyen műsor nincs.

– Kifogásoljuk a Papp László-féle reklámot, szerintünk ízléstelen és nem érthető Papp László szövege. Véleményünk szerint találhatnának szebben beszélő nyugdíjas sportolót is, aki ráadásul jobban rá van szorulva a reklámért kapott pénzre.

– A rodeó-műsor közvetítésénél a műsorvezető azt mondta, hogy „csak” 79 pontos mutatványt láttunk. Holott tudnia kellett volna, hogy 80 pont a maximum. Egyébként meg megnéznénk a műsorvezetőt rodeózni.

Üzenet a SZER-nek

– Hibás felvilágosítást adtak az egyik hallgatójuknak. Igenis, a Német Szövetségi Köztársaságban elfogadják a magyar műszaki, agrár- és orvosi diplomát, de a cím viselését a területileg illetékes kultuszminisztériumnál kell igényelni. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal álláshoz jut az illető, hisz a német bürokrácia hivatalnoki hadserege óriási akadályokat állít mindenki elé, aki munkát akar vállalni a Német Szövetségi Köztársaságban, még annak ellenére is, hogy munkahely lenne. A másik az, hogy míg fokozatosan leomlik a vasfüggöny és a nyugati polgárság szabadon vállalkozhat Kelet-Európában, addig a keleti polgár miért nem teheti ugyanezt a Német Szövetségi Köztársaságban? Mondjuk egy magyar szakorvos, akinek itt elfogadott szakvizsgája van a német jog szerint is és itt is orvosi gyakorlatot folytat, miért nem vásárolhat az NSZK-ban mondjuk magánpraxist, ha ennek nincs mondjuk banki akadálya? Amit Keleten elképzelnek Nyugatról, az igen messze van a valóságtól. A parlamenti demokrácián és a szólásszabadságon kívül azért még van más is. Ha ez nem párosul teljes és korlátozás nélküli mozgásszabadsággal, vállalkozási szabadsággal, a lakóhely és a kultúra szabad megválasztásával, akkor nemigen beszélhetünk teljes körű szabadságjogokról. Ezek elé pedig a Nyugat épít lassanként falat és Európa megosztottsága már nem csupán a szocialista tábornak lesz fölróható.