Sztálinista naplopók a győri egyházmegyén

2009.01.25. 08:03

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Kihallgatást kért a bulányista káplán, hazánkba jön egy szabad európás tudósító. Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 25., szerda. Még több jelentést az OSA honlapján olvashat>>>

Az Európa Tanács, a strasbourgi elöljáróság és a Passage című magazin szervezésében február 2-án Strasbourgban vitanapot rendeznek, melynek témája: a disszidensek és Gorbacsov. A tanácskozáson a Szovjetunióból és a többi kelet-európai országból meghívott 15 fő 15-20 perces előadásokban mutatja be országa jelenlegi helyzetét.

A Franciaországban élő Fejtő Ferenc emigráns ajánlására magyar részről Vásárhelyi Miklós kap meghívást, akit mint a Szabad Demokraták Szövetsége vezetőségi tagját fognak bemutatni a sajtónak.

Az információ forrása megbízható; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés:

- pontosítják, kiegészítik az információt;

- felhasználják a tájékoztató munkában. /III/III/

+ + +

Kasza Levente SZER-tudósító február elsejétől 10 napos magánjellegű utazást tervez hazánkba. Márciusban hivatalos SZER akkreditálással szeretne hosszabb időt Budapesten tölteni, amire – állítása szerint – követségünk pozitív választ adott.

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés:

- tájékoztatják a BM III/I Csoportfőnökséget;

- hasznosítják az értékelő, elemző munkában. /III/III/

+ + +

Szabó Gyula ácsi bulányista káplán f. hó 25-én délután – két másik társával együtt – kihallgatásra megy Pataky Kornél győri püspökhöz. Szabónak szándékában áll kifejteni püspöke előtt, hogy az egyházmegye kibontakozásához elengedhetetlen a sztálinista káderek („30 naplopó, maffiavezér, BM-es és HM-es”) eltávolítása. Szabó szerint az egész püspöki kar – egy-két kivételtől eltekintve – az állam bérence. Ezt Szabó – saját állítása szerint – meg is írta valamelyik külföldi lapnak. Szabó ezen kívül számon akarja kérni püspökétől korábbi ígéretei teljesítését és közölni akarja vele, hogy „Miklós Imre napjai meg vannak számlálva…, s ha az állam nem, akkor majd ők rendet teremtenek az egyházban, mivel őket sem Róma, sem az állam nem érdekli”.

Az információ megbízható, ellenőrzött.

Intézkedés:

- jelentették a BM III/III Csoportfőnökségnek;

- tájékoztatják a Győr-Sopron megyei RFK áb szervét;

- Szabó ellenőrzését folytatják.

(Kézírással: Miklós Imre elvtársat tájékoztatni kell. HSz.) /Komárom megye/

+ + +

A magyar katolikus kisközösségi mozgalmak vezetői és képviselői február 3-4-én megbeszélést tartanak a Központi Szemináriumban. Az összejövetel célja a bemutatkozás és annak vizsgálata, hogy a mozgalmak hogyan segíthetnék az egyház zsinati szellemű megújítását. A kétnapos programra – melynek fő szervezője Blanckenstein Miklós r.k. pap – külföldi személyeknek és a püspöki kar egyes tagjainak meghívását is tervezik.

Az információ ellenőrzött.

Intézkedés: operatív úton ellenőrzik és egyházpolitikai érdekeinknek megfelelően befolyásolják az összejövetelt.

/III/III/