Sztálinisták robbantottak az MTV-ben

2009.01.27. 18:09

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Mécs Imre egykori rabtársánál követelőzött, a kisgazda Csirke Ferenc a Hazafias Népfronthoz fordult segítségért. Napi operatív információs jelentés (NOIJ) 1989. január 27. péntek

Mécs Imre f. hó 23-án felkereste a munkahelyén egyik volt rabtársát, akinek elmondta, hogy több barátjával együtt anyagokat gyűjtenek az 50-es évek politikai elítéltjeiről. Ezután – szinte követelőző hangon – arra kérte az utoljára még a börtönben látott egykori sorstársát, hogy ő is írja le vagy mondja magnóra perének és elítéltetésének történetét, „mert szükség van az ő elemzésére is”. (A megkeresett elutasította a kérés teljesítését.)

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés: jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek.

/BRFK/

+ + +

Január 20-án a Szentendrei Petőfi Kör szervezésében Szentendrén a Művelődési Házban előadást tartottak „A Független Kisgazdapárt múltja, jelene, jövője” címmel. Az esten először Kováts László, az FKGP alelnöke beszélt a párt múltjáról, az újjáalakulásról, majd több vidéki tagszervezet képviselője szólt a pártszervezés nehézségeiről. Dr. Nagy Csaba Attila, a győri alapszervezet vezetője – aki a helyi tanácsnál dolgozik – elmondta, hogy nemrégiben röplapokat készítettek, és azokat a régi FKGP-tagok segítettek terjeszteni a városban. Bene Ferenc, a leányfalui szervezettől megemlítette, hogy felvették a kapcsolatot az egyházzal, farsangra pedig kisgazdabált szerveznek.

Csirke Ferenc, az FKGP központi vezetőségének tagja a rendőri túlkapások „megoldatlanságáról” beszélt, és javasolta, hogy kérjenek segítséget a HNF-től. Csirke a szünetben több, már ismert anyag (az FKGP programja, belépési nyilatkozat) között röplapokat adott a szerv hírforrásának.

 

Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés: jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek.

/BRFK/

+ + +

Ara Kovács Attila szűk körben arról beszélt, hogy erőteljesen aktivizálódik hazánkban a szélsőbaloldal. Bégány Attila ezt azzal toldotta meg, hogy a Münnich Ferenc Társaság lényegében a Munkásőrségre alapozva szerveződött meg, de a tagjai között a BM és az MN állományában lévő tisztek is vannak, és „ezeknek csak egy pillanat kell”, mert „már nyilván feltérképezték, hogy mit kell csinálni”. Ara Kovács szerint „a hadsereg azzal, hogy összefog a BM-mel, eljátssza a becsületét, lerombolja maga körül a nagy nemzeti hadsereg mítoszát.

Az információ forrása megbízható; tartalma részben ellenőrzött.

Intézkedés: folytatják az ellenőrzést.

/III/III/

+ + +

A Pest megyei RFK áb szervének hivatalos kapcsolattól származó, ellenőrzött információja szerint az MTV-ben f. hó 23-án hajnalban történt nagy kárt okozó benzinpalackos robbantást egy olyan fenyegetés előzte meg, hogy a „sztálinisták folytonos lejáratására irányuló műsorokért megfizetnek”.

Az MTV dolgozói – pánikhangulatban – úgy értékelik ennek alapján a történteket, hogy a robbantást a magukat sztálinistáknak nevező egyik szélsőbaloldali csoportosulás tagjai követték el.

Intézkedés: jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek. /Pest megye/

+ + +

A Bulányi-féle bázisközösségben felmérést kívánnak készíteni, hogy testületileg támogassák-e a Kónyáné Kutrucz Katalin büntetőjogász vezetésével a halálbüntetés eltörlésének kezdeményezésére, propagálására alakult 17 fős Társadalmi Bizottság törekvését. Amennyiben valaki személyesen is részt kíván venni ebben a munkában, annak Merza Józsefnél kell jelentkeznie.

Az információ forrása megbízható; tartalma nem ellenőrzött.

Intézkedés:

- pontosítják az információt;

- figyelemmel kísérik, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez és milyen formában.

/III/III/