Hogy kereshet Nagy Sándor 34 ezer forintot?

2009.01.31. 11:55

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A szívbetegek érdekében ne mondják be, hogy szívrohamban halt meg valaki, elveszett egy papagáj. Üzenetek a Szabad Európának és a TV2-nek, 1989. január 31., kedd.

Üzenetek a SZER-nek

– Jó napot kívánok, újra a mezőgazdaságról szeretnék néhány szót mondani. Az én szüleim csupán 10 katasztrális holdon gazdálkodtak és velem is szakmát tanultattak – hála istennek. De a földjükből csak úgy tudtak megbízhatóan megélni, hogy apám MÁV-nyugdíjas volt és a negyvenes években 140 pengő nyugdíjat kapott. Ahogy ezt ő akkoriban mondta volt, ha választani lehetne, illetve kellene, a nyugdíjat választaná, pedig élt-halt a paraszti munkáért, lovakért, tehenekért. Ma óriási a konkurencia a mezőgazdaság területén – ezt világviszonylatban értem. A mi asztaltársaságunk – ami hét fő és mind nyugdíjas – hat családja a gazdaságból élt. A hetedik hivatásos munkakerülő és ebből is mindig jól megélt. Ezek az emberek mind 60 és 70 év közöttiek, gyermekeink 40-50 évesek, de mind jó szakmunkás vagy nadrágos ember. Mit tudnának ezek kezdeni az esetleg visszaadott földdel ma, a gépesítés korában? A kis- és nagygépek beszerzési ára elérhetetlen és megbízhatatlan. Ma Nyugaton is csak azok a gazdák élnek meg, akiknek 30-80 hektár földjük van. Ma Nyugaton is szubvencionálják a mezőgazdaságot, és ha nekünk adna segítséget, annál jobban megadóztatnának minket. Nyugaton – még jóval ezelőtt – a 10-20 hektáros gazda belebukott, vagy beleunt a gazdaságba és a földjeit eladta, így lettek ismét nagybirtokok, nagygazdák egynéhányan. Ezek beszerezték a gépeiket és csak így tudnak megélni. Ezeket a gépeket folyamatosan cserélik, mindig modernebbre. Ma mi honnan vehetnénk tartós, megbízható termelőeszközöket? Nyugatról? Szinte lehetetlen. Nekem három fiam van, de hála istennek szakmájuk van és napi 8 órát dolgoznak. Házaik vannak, autóik vannak és nem befolyásolja őket az esőhiány, a sok eső, a jégeső, a hideg idő, vagy a meleg idő. És ezesetben nemcsak magamról beszélek, de így van községünk minden régi gazdacsaládja is.  
 
 

Üzenetek a TV2-nek

– Nagyon kérem a bemondókat, hogy amikor valamilyen híres ember meghal, ne mondják azt, hogy szívroham következtében állt be a halál, mert nagyon sok szívbeteg ember van, akikre ez borzasztó hatású. Én is, amikor ilyeneket hallok, azonnal halálfélelmem lesz, és nem én vagyok az egyetlen. Kérem, hogy legyenek tekintettel a szívbeteg emberekre! 
 

– Van két gyerekünk és most nagyon padlón vagyunk. Szeretném megkédezni Nagy Sándortól, aki szakszervezeti vezető, a SZOT titkára, hogy hogy kereshet 34 ezer forintot egy hónapban, ahogy az az újságokban szerepelt? És hogy kereshetnek emberek ennyi pénzt? Ezt nem tekinthetjük szocialista vívmánynak. 
 

– Elveszett egy nagyméretű, sárga, magyarul beszélő papagáj, akinek két kisgyerek volt a gazdája. Magas jutalmat fizetünk a megtalálónak.

További részletek 1989-ről az OSA honlapján.