Súlyos pénzügyi szabálytalanságok az úttörőknél

2009.02.02. 11:22

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

A Magyar Úttörők Szövetsége feljelentette a szervezet egyik vezetőjét - ismerte el az MTI-nek elküldött közleményben ismerte a szervezet. A belső ellenőrzés során feltárt esetről röviden annyit írt a szövetség, hogy a munkatársa testületi jóváhagyás nélkül fizetett ki pénzt egy tizenéveseknek szóló egészségnevelő fényképregény elkészítésére, s az elszámolások során több előírást megszegett - az Országos Elnökség a szabálytalanságért felelős személy munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette és ügyét átadta a rendőrségnek.

A közlemény szerint az elnökség a leghatározottabban elítél mindenféle visszaélést, így a pénzügyi tisztátalanságot is, és határozottan fellép az úttörőszövetségben az olyan cselekedetek ellen, amelyekkel - közvetett vagy közvetlen módon - megkárosítják a gyerekeket, s nem az ő érdekeiknek megfelelő célokra használják fel a rendelkezésükre álló pénzeket. Az úttörőszövetségnek az elmúlt évek során - anyagi eszközeinek csökkenése miatt - a gyerekek érdekeit szolgáló jónéhány feladat megvalósításáról kellett lemondania. Éppen ezért a szövetségnek alaposan meg kell fontolnia, mire fordítja a rendelkezésére álló pénzt, s a tennivalók között rangsorolnia szükséges. Ilyen helyzetben nem engedhető meg, hogy az Országos Tanács egyik munkatársa testületi jóváhagyás nélkül nagy összeget fordítson olyan célra, amely nem tartozik a szövetség legfontosabb feladatai közé.

MTI, 1989. február 2.

További hírek 1989-ről az MTI most megnyitott archívumában.