Félreértés miatt tömegverekedés tört ki pekingiek és kínai katonák között

2009.05.23. 14:18

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Egy hajnali katonai incidens bolygatta meg Peking - a tömegtüntetések miatt elrendelt statárium ellenére - teljesen nyugodt életét. Fegyver nem sült el, de hetvenen így is megsérültek. A tömegverekedés hírére egymilliós tüntetést szerveztek a diákok, annak ellenére, hogy minden demonstrációt betiltott a miniszterelnök. Egyre többen, köztük katonák is, követelik a statárium visszavonását. A pekingi rendkívüli állapot 4. napja, 1989. május 23.

Minden jel szerint békés, nyugodt lett volna a negyedik napja a Pekingben elrendelt statáriumnak. Az MTI 1989. május 23-i tudósítása szerint Pekingben a statárium negyedik napján első ízben mutat többé-kevésbé megszokott képet az utca. Nagyrészt helyreállt a tömegközlekedés, az utcákon ismét közlekednek a buszok és a trolibuszok. Az üzletek és a piacok normális forgalmat bonyolítanak le.

Az előző éjszaka a tiltott területté nyilvánított Tienanmen téren mintegy 25 000 diák és pekingi lakos tartott ülősztrájkot és ügyeletet, hogy megállítsák a katonai akciót, ha az elindulna.

Egy túlzottan lelkes ügyeletes téves riasztás miatt tört ki hatalmas tömegverekedés Peking egy külső kerületében. A katonákat napokkal korábban feltartóztató helyiek félrértették a helyzetet, amikor az általuk körülvett egység mozogni kezdett. Azt hitték, hogy a katonák be akarnak vonulni a városba, holott csak a közelben lévő
laktanyába indultak. A pekingiek egy része kövekkel és téglákkal
kezdte dobálni a katonákat. Az odaérkező diákok közbeléptek a katonák védelmére, de a két órás összetűzésben így is hetven ember megsérült.

A katonák nem használtak fegyvert, a rövid összetűzés után pedig elvonultak, nem tettek kísérletet arra, hogy bevonuljanak Peking központjába.

A pekingi diákok válaszul a hajnali incidensre délutánra tömeggyűlés megtartását irányozták elő a Tienanmen téren. A gyűlés fő jelszava és követelése ugyanaz, mint egy nappal korábban volt: Li Peng miniszterelnök azonnal mondjon le és távozásával egyidejűleg vonják vissza a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendeletet.

A jelentés szerint a nap folyamán Pekingben legkevesebb egymillió ember - diákok, tanárok, újságírók, munkások és közalkalmazottak - tartottak felvonulásokat és tüntetéseket.

Ez volt a legnagyobb tömegtüntetés azóta, hogy Li Peng miniszterelnök négy nappal korábban bejelentette a statáriumot.

A Zsenmin Zsipao, a Kínai KP központi lapja arról adott hírt, hogy a hadsereg néhány, korábban odavezényelt egységét visszavonták Pekingből, nem közölte azonban hányat, hova és miért.

A pekingi diákmozgalom vezetői tanácskozásra ültek össze, eldöntendő, hogy a diákok továbbra is "megszállva tartsák-e" a Tienanmen teret. Az amerikai AP hírügynökség értesülése szerint erősödik a diákvezetők körében az a hangulat, hogy részint a téren uralkodó, egyre nyomorúságosabb körülmények miatt, részint pedig az egyértelmű eredmények hiánya miatt be kellene fejezni ezt az akciót.

Hírügynökségi jelentések szerint hétfőn a kínai hadsereg több mint száz főtisztje írt alá egy levelet, amelyben a magas rangú katonák a fővárosban bevezetett rendkívüli állapot megszüntetését követelik a kormánytól.

A négy napja tartó rendkívüli állapotnak már van egy halottja. Egy katonát halálra gázolt négy katonai gépkocsi.

Közlik a lapok Van Linek, a kínai parlament elnökének Kanadában tett nyilatkozatát, amelyben hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a kínai kormány önmérsékletet tanúsítson, védelmezze a diákok hazafias lelkesedését, de egyszersmind szilárdan őrizze meg a közrendet és a társadalmi stabilitást is. A pekingi lapok első oldalon számolnak be arról is, hogy a hadsereg egységei változatlanul a főváros körül tartózkodnak, s hogy Peking belső kerületeiben normális az élet és jó a közbiztonság.

Arról nincs semmiféle hivatalos hír, hogy mi történik a pekingi tiltott városban, a Kínai Kommunista Párt és a kormány székházában. A legfelső vezetők közül a rendkívüli állapot bevezetése óta senki sem szólalt meg. Kínai források azonban azt állítják, hogy éles harc folyik a vezetésen belül, s ennek kimenetelétől függ, mi történik Kínában az elkövetkező napokban, esetleg hetekben.

Több forrás egybehangzó véleménye szerint megkezdődtek az előkészületek a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága, illetve az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága rendkívüli ülésének összehívására. Pekingi politikai körök szerint több parlamenti képviselő kezdeményezte a Li Peng miniszterelnök által meghirdetett statáriális rendelet visszavonását.

MTI-hírek 1989. május 23-áról itt olvashatók.