A nap, amikor úgy tűnt: győznek a kínai diákok

2009.05.25. 11:57

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Pekingben elterjedt, hogy leváltják a rendpárti és a folyamatossá váló tömegtüntetések miatt statáriumot bejelentő Li Peng miniszterelnököt. Így érhetően nyugodtan telt a statárium 5. napja a kínai fővárosban 1989. május 24-én. MTI-jelentés.

Az előző nap tartalmából: a statárium bejelentése óta a legnagyobb, egymilliós felvonulást és tüntetést tartottak pekingi diákok és az őket támogató pekingiek. Mintegy hetvenezer diák gyakorlatilag egész éjjel folytatta a tüntetést a Tienanmen-téren és a pártközpont előtt.Li Peng miniszterelnök azonnali távozását és az általa kihirdetett rendkívüli állapot visszavonását követelték.

Pekingben nyugodt a helyzet - jelentette az MTI tudósítója 1989. május 24-én. A diákok tízezrei tartózkodnak a Tienanmen-téren és folytatják ülősztrájkjukat a párt és a kormány központja előtt. Az egy nappal korábban három Hunan tartományi ember által festékkel lefröcskölt Mao Ce-tung portrét újjal cserélték ki.

Hivatalos kínai közlés szerint Van Li, a parlament állandó bizottságának elnöke "egészségügyi okokból" félbeszakította tizenegy naposra tervezett egyesült államokbeli látogatását és úton van Pekingbe. Nem hivatalos kínai források tudni vélik, hogy a kínai pártvezetésen belül felülkerekedett a reformszárny, visszahelyezték tisztségébe Csao Ce-jang pártfőtitkárt és Van Li hazaérkezése után azonnal összeül a parlament elnöksége, hogy döntsön a rendpárti Li Peng miniszterelnök sorsáról és az általa bejelentett rendkívüli állapot megszüntetéséről.

Pekingben reményteljes várakozás tapasztalható a lakosság és a diákság körében. Mindenki várja a vezetésen belül elhatározott személyi változás hivatalos bejelentését. Ha erre nem kerül sor az elkövetkező órákban, a nap folyamán újabb tömegtüntetésre lehet számítani - mutatnak rá kínai források.

Pekingben reményteljes nyugalomban telt el a május 20. óta érvényben lévő rendkívüli állapot ötödik napja. A több mint tízmilliós kínai fővárosban helyreállt az autóbusz és a trolibusz forgalom és üzembe helyezték a földalatti vasutat is. Eltekintve a Tienanmen tértől és a párt és a kormányzati központtól, ahol változatlanul pekingi és vidéki diákok tízezrei tartanak ülősztrájkot és tüntetéseket, az egész város korábban megszokott képét mutatja.

Délután kisebb méretű felvonulásokra került sor Peking központjában. A megmozdulásban a diákok mellett részt vettek a városi lakosság csoportjai is, köztük a külügyminisztérium diplomata ellátó vállalatának dolgozói.

A tüntetők ezúttal is azt követelték, hogy hívják össze a parlament elnökségének rendkívüli ülését, távolítsák el a kormányfői tisztségből Li Penget és hatálytalanítsák a rendkívüli állapot bevezetéséről kiadott kormányrendeletet.

S bár korábban bejelentették, hogy a kínai hadsereg Pekingbe vezényelt egységei, amelyeket a lakosság százezrei a város határában megállítottak, visszavonulnak és ideiglenes táborokban helyezkednek el, a diákokat és a lakosságot ez nem elégíti ki: követelik, hogy az illetékesek adják ki a parancsot a katonai egységek elvonulására.

A központi lapok vegyes, sőt ellentmondásos képet festenek a pekingi helyzetről. A Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) és a többi lap közli azokat a jelentéseket, amelyek arról számolnak be, hogy a tartományi központok egyrészében a helyi párt- és állami vezetés támogatólag nyilatkozik a rendkívüli állapotról, s egyes állásfoglalások "jelentősnek és brilliánsnak" minősítik a Li Peng miniszterelnök és Jang Sang-kun államelnök által elrendelt statáriumot.

Egyidejűleg olyan - s szokatlanul terjedelmes - riport jelent meg a kínai pártlapban, amely szerint a lelkesedés és a közmorál soha ilyen nagyszerű nem volt Pekingben, mint amilyen az utóbbi hetekben és napokban, különösen a statárium meghirdetése óta tapasztalható. A fővárosban jó az ellátás, lényegesen kevesebb a közúti baleset és jelentős mértékben visszaesett a bűnözés.

Ugyanakkor a Csungkuo Csinnyien Pao, a kínai Kommunista Ifjúsági Szövetség lapja arra figyelmeztet, hogy az immár hatodik hete tartó feszültség alaposan megviseli mind a diákok, mind a lakosság idegeit. Idegesek a Peking határán tartózkodó katonák is. Félő, hogy bármelyik pillanatban robbanás következhet be - írja a lap és reményét fejezi ki, hogy mielőbb bekövetkezik a békés rendezés a hatalom és a lakosság között.

Pekingben az emberek izgatottan várják, mikor jelenik meg a nyilvánosság előtt a párt és az állami vezetés, amikor hozzák nyilvánosságra azokat a döntéseket, amelyek eredményeként megszűnhet a feszültségekkel terhes ostromállapot a fővárosban.

Tartják magukat azok a hírek, hogy a pártvezetés szinte permanensen ülésezik, s hogy rövidesen sor kerül a parlament elnökségének rendkívüli ülésére. Mindenek azonban sem a sajtóban, sem a rádióban és a televízióban sincs nyoma.

Figyelemre méltó, hogy a rádióban és a televízióban elhangzottak az első külföldi visszhangok a Pekingben kialakult helyzetről. A kínai rádió ismertette az Olasz Kommunista Párt főtitkárának nyilatkozatát, amelyben dicsérte a pekingi lakosság és diákság, valamint a kormányzat józanságát és mind Kína, mind a világ szempontjából történelmi jelentőségűnek mondotta azt a lehetőséget, hogy békésen rendezik a válságot. Hasonló értelmű nyilatkozatot idéz a kínai televízió az ENSZ főtitkárától, valamint Hongkong kormányzójától.