Ilyen volt az első kapolcsi fesztivál

2009.08.05. 13:05

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Igazi gyöngyszemre akadtunk a NAVA 89-es archívumában, 1989-ben a Híradó riportot készített az első kapolcsi fesztiválról. Parkolási gondok még bőven nem voltak, a sátrak elég lazán álltak, Márta István pedig elcsukló hangon számol be arról, hogy ezer néző volt a Magtár színpadnál.

A fesztivál aztán időközben felfalta önmagát. Egyre nagyobb szabású lett, egyre több látogatóval, egyre nagyobb állami és szponzori támogatás igényével, egyre többen láttak üzletet benne. A 2007-es költségvetésük 197 millió volt (más források szerint 240), ennek harmada állami támogatás.

Idén ünnepelte volna a rendezvény a 20. évfordulóját, de már tavaly sem tartották meg (Bűvészetek völgye volt helyette), mert sem az államtól, sem a szponzoroktól nem kaptak annyi pénzt, mint amire számítottak. Végül tavaly 60 millióból szervezték meg a pót-Völgyet, a fellépők útiköltségét finanszírozták, amúgy zsíroskenyérért szerepeltek.

Idén az önkormányzatok álltak össze, és sokkal szerényebb anyagi forrásokból Völgytalálka néven szerveztek fesztivált.(Márta István nem vett részt ennek a szervezésében, nem is volt ott a rendezvényen, a családjával nyaralni ment. Még gondolkodik, hogy jövőre újra lesz-e Művészetek Völgye). Taliándörögd pedig kimaradt a közös rendezvényből, és öt nappal a Völgytalálka után külön fesztivált szervezett, ami augusztus 9-éig tart.