Nagy Bandó szétver egy seprűt a Kacsa főszerkesztőjén

2009.10.01. 00:52

A blogról

Ez a blog egy napi válogatás arról, hogy mi történt 1989-ben. Beszámolunk a legérdekesebb hírekről, interjúkról, bemutatjuk a szereplőket, és megtudhatja azt is, mit hallgattunk, olvastunk, néztünk a moziban húsz éve, és milyen telefonok érkeztek a frissen induló TV2-höz és a Szabad Európa Rádióhoz. Ráadásul elolvashatja azokat a napi információs jelentéseket, amiket az MSZMP korabeli vezetői is megkaptak.

Partnereink

Videók

Azt hiszem, hogy ennek az embernek már néhányan szerettek volna odaütni - nyilatkozta Nagy Bandó András 1989. szeptember 30-án, miután helybenhagyta a Kacsa Magazin főszerkesztőjét, Menyhért Mészáros Lászlót. A népszerűsége csúcsán lévő humorista lényegében feljelentette saját magát a médiában, a verést ugyanis bejelentette a Magyar Rádió 168 Óra című műsorának és az MTV Híradójának.

A történet röviden: Nagy Bandó András budai otthonában alig hirtelen haragtól vezetve felcsatolta a karóráját, és átment Zalatnay Cini közeli lakásába, ahol az erkélyen talált seprűvel elagyabugyálta a Kacsa Magazin ott tartózkodó főszerkesztőjét. Hogy miért csatolta fel előtte az óráját, azt nem tudni, azt igen, hogy a verés öt percig tartott, Menyhért Mészáros László hátán pedig kettétört a seprű.

A 168 Óra riportere az akkori közállapotok miatt aggódva (az ország tele van fenyegetőzésekkel, fenyegetnek névvel, névtelenül - mondta) megkérdezte, hogy Nagy Bandó nem fél-e attól, hogy ha ebben a hangulatban egy vezető humorista, akit a nép szeret, egyszer csak odaüt, akkor másra is átragad az ököljog, más is oda fog ütni? Na, erre mondta Nagy Bandó, hogy már másoknak is viszketett a tenyere.

És akkor a történet bővebben: a Kacsa Magazin a seprűtörés előtt fél évvel indult, íme videón az MTV Híradójának a beharangozója az új lapról. (Aki nyilatkozik, az nem a főszerkesztő, hanem Kovács Attila szerkesztő, de lesz mindjárt egy másik felvétel Menyhért Mészárosról is.)

Hamar népszerű lett a lap, szeptemberben már Menyhért Mészáros László nyilatkozott a berácsozott szerkesztőségben, a háttérben a szekrényt kitakaró magyar szkanderbajnokkal, hogy számos fenyegetés éri őket, de nem rettennek meg.

És akkor jött Nagy Bandó, a szkanderes meg nem volt ott. A konfliktus a humoristáról szóló, nem kifejezetten pozitív hangvételű cikken robbant ki. Nagy Bandó az írást már a megjelenés előtt látta, mert azt a főszerkesztő maga mutatta meg, mivel a valóságtartamában nem volt egészen biztos. Az írás arról szólt, hogy a kisemberek barátja szerepében tetszelgő, magát szegénynek feltüntetni szerető NBA japán autóval jár, protekciósként egy rózsadombi OTP-s villában él, amit még szét is vert baltával, és újra berendeztetett, mert elégedetlen volt a lakással.

Nagy Bandó szerint valóban japán autóval jár, de nem a lapban megjelent Toyotával, mert az a szomszédjáé, hanem egy Mitsubishivel, de ezt nem titkolta korábban sem, még poént is gyártott belőle, hogy a rendőr nem tudta leírni. Nagy Bandó szerint túlzás, hogy villában élne, egy 130 négyzetméteres, négy szobás lakásban laknak négyen. Ezt 22 évi munkával, adózott jövedelemmel kereste meg. A háztömbben, ahol lakik, 12 lakás van, ő a közös képviselő. Valóban harcolt a kivitelezővel, mint közös képviselő, mert az épületet gyalázatos minőségben húzták fel, a tető hat hónapja ázott, a parketta púposodott, az építkezés alatt kilopták a szigetelést, ezért a lakások fel voltak bontva. Vagyis nem ő esett neki baltával.

A 168 Órában nyilatkozó NBA arra a kérdésre, hogy ha humoristaként éveken keresztül minősítgetett politikusokat, jelenségeket, adóhatóságot és építőipart, akkor miért sértődik meg, ha róla jelenik meg egy írás, azt válaszolta, hogy ha igazságos lenne az akasztás, akkor rendben is volna, ha például lebuktatnánk, hogy szeretőket tart, azt bevállalná. De itt a Magyarországon élő sok szegény ember irigységére apelláltak, arra, hogy ahol ennyi a nélkülöző, szemet szúr, ha valaki többre jutott.

Nagy Bandó végül azonban nem a cikk állításait verte le a főszerkesztőn, hanem azt a be nem váltott ígéretét, hogy az írás úgy jelenik meg, hogy mellé szedik a humorista válaszát is.

A jubileum alkalmából felhívott Nagy Bandó utóbb egyetlen dolgot sajnál a történtekből, hogy komolyan vette a lapot, aminek a példányszámát felhajtotta a botrány, mindenki kíváncsi lett, hogy mit írtak a Nagy Bandóról. Nagyon rosszul viselte a támadást, a cikk megjelenése után két héttel tervezték indítani az őszi turnét, amit először lemondott, mert a hitelességét kezdte ki a cikk. Végül rábeszélték az országjárása, és akivel találkozott, azok gratuláltak az akciójához.

Még 1989-ben Nagy Bandó egy egyszerű csakkal válaszolt arra a kérdésre, hogy miért gondolta azt, hogy ezt megteheti. Majd kicsit kifejtve: egyszerűen nem volt lehetősége a jogorvoslatra. Ha lett volna, nincs a verés. Húsz évvel később úgy látja, hogy ez az eset is hozzájárult a sajtóra vonatkozó jogszabályok újraalkotásához.

És bár Menyhért Mészáros pert helyezett kilátásba a verés miatt, végül Nagy Bandó fordul bírósághoz rágalmazás miatt. A főszerkesztő azonban a tárgyalásokon nem jelent meg, végül az ötödik vagy hatodik tárgyalási napra pizsamában állították elő a sok címe egyikéről. Ítélet azonban Nagy Bandó emlékei szerint nem született, mert a rendszerváltás után meghirdetett amnesztia miatt nem fejezték be a tárgyalást.

A humorista végül felidézte, Menyhért Mészáros egyik közelmúltbeli megjegyezését, hogy életében ötször verték meg, ebből négyszer verőemberekkel. Csak Nagy Bandó volt olyan egyenes, hogy maga vett elégtételt.

A Híradó-felvételek a NAVA-archívumából valók. A Magyar Rádió 89-es műsorait az OSA Archivum adta közre.