Felbomlott a fehérvári MSZP-SZDSZ koalíció

2009.02.16. 13:31 Módosítva: 2009.02.16. 13:49
Az MSZP egyoldalúan felmondta a városi közgyűlésben való együttműködést szolgáló koalíciót az SZDSZ-szel Székesfehérváron. A szakadáshoz a város költségvetésének elfogadása vezetett, miután a szocialisták úgy látták: a pénzügyi szigor és a felelős gazdálkodás nem állíthatja le a város fejlődését. Az SZDSZ frakcióvezetője közölte: nem lesz partner egy felelőtlenül nagy hitellel terhelt költségvetés elfogadásában.

Azért, hogy március 15-ig elfogadott költségvetése legyen a településnek, valamint a várost érintő fajsúlyos kérdésekben, nem koalíciós formában, de együtt kívánnak működni és közös álláspontot kialakítani a közgyűlésben jelenleg többséggel rendelkező polgári frakcióval - mondta Márton Roland az MSZP városi elnöke.

A liberális párttal 2002 óta fennálló, ez idáig sikeres városi koalíciós együttműködés felmondására végső soron a két párt költségvetéssel kapcsolatos eltérő álláspontja miatt került sor. Az MSZP városi elnöke kifejtette, sérelmeik nincsenek, de nem tudnak együttműködni olyan párttal, "amely nem tartja értéknek a városi közalkalmazottak munkájának és a közszolgáltatások színvonalának a megőrzését, amely veszélyezteti a panelprogram és a csatornázás folytatását". Továbbá "nem akar munkahelyeket teremteni a városi beruházások megvalósításán keresztül, s nem tartja fontosnak az útépítéseket."

Mint mondta, a költségvetés vitája során nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialisták számára fontos és fajsúlyos kérdésekben nem egyezik a két párt álláspontja. A pénzügyi szigort és a felelős gazdálkodást az MSZP is elengedhetetlen követelménynek tartja, "de nem a város fejlődését gátló célnak, mint az SZDSZ".

A közgazdaságilag indokolhatatlan megtakarításokból nem a válságból való kilábalás, hanem csak leépülés, stagnálás, és lemaradás lesz - mondta Márton Roland. Hozzátette: Székesfehérvár szocialista polgármesterét, Warvasovszky Tihamért a többség támogatja a városban, s ezt a többséget kívánnák a közgyűlésben is létrehozni.

A város érdeke azt szolgálja, hogy a politikán felülemelkedve megteremtsék az együttműködést a város közgyűlésében jelenleg többségben levő polgári frakcióval - mondta. Székesfehérvár közgyűlésében 10 mandátuma van az MSZP-nek, öt az SZDSZ-nek; a Válasz nevű civilszervezet képviselője és egy független képviselő együttműködésével 17 tagból áll a polgári oldal.

Az SZDSZ továbbra sem lesz partner egy felelőtlenül, túlságosan nagy hitellel terhelt költségvetés elfogadásában, mondta Farkas László, az SZDSZ közgyűlési frakcióvezetője. A liberálisok a költségvetési szavazásnál azért is tartózkodtak, mert túlzottnak tartják a tervezett 2,4 milliárd forintos hitelfelvételt. Szerintük ugyanis a költségvetésben vannak tartalékok, s a legfontosabb fejlesztéseket átcsoportosításokkal is meg lehet oldani - mondta.

A frakcióvezető visszautasította az MSZP "vádjait", az SZDSZ ugyanis - mondta - támogatja a legfontosabb fejlesztéseket, a munkahelyek megőrzését, a panelprogram és a csatornázás folytatását, de a súlypontot a város működtetésével kapcsolatos feladatok megoldására tenné. Hozzátette: mivel a város költségvetéséből a tavalyihoz viszonyítva több milliárd forint hiányzik, nem lehet a korábbi gyakorlatot folytatni.

Székesfehérvár költségvetésének tervezett főösszege a tavalyi 43 milliárd forint helyett - az iparűzési adó várható csökkenése, a központi költségvetési támogatások mérséklődése és az ingatlanértékesítési lehetőségek szűkülése miatt - 34,1 milliárd forint.