Amerikai és magyar alapítványa is lesz Lantoséknak

2009.02.17. 17:12 Módosítva: 2009.02.17. 17:24
A világon két alapítvány fogja őrizni Tom Lantos, az egy éve elhunyt amerikai képviselő emlékét, egy New Hampshire-ben és egy Budapesten. A kormányszóvivői iroda elfelejtett tájékoztatást adni arról, hogy a hazai költségvetés 3 milliárdos támogatása egy új, még bejegyzés alatt álló budapesti alapítványhoz fog befolyni. A szervezetek vezetése persze mindkét helyen a Lantos család kezében lesz.

Az Index keddi cikkének megjelenése után jelezte az kormányszóvivői iroda, hogy nem a tavaly létrehozott amerikai székhelyű Tom Lantos Foundation kapja majd a magyar költségvetésből származó 3 milliárd forintot, hanem egy, még csak bejegyzés alatt álló azonos nevű (magyar fordításban) szervezet, a Tom Lantos Alapítvány.

Az Index a múlt héten kért információt a miniszterelnökség büdzséjéből elkülönített összeg felhasználásról. A szóvivői iroda hétfői válaszában azt közölte, hogy „a központi költségvetés az alapítvány működésének céljára támogatást nyújt, illetve meg kívánja teremteni a Lantos Nemzetközi Szabadság és Demokrácia Intézet létrejöttének és hosszú távú működésének feltételét. Ennek megfelelően a Tom Lantos Alapítvány a törvényjavaslatban kitűzött célok megvalósítására, így az intézet létrehozására, illetve annak működtetésére 3 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesül. A Tom Lantos Alapítványt a család tagjai hozzák létre, a családtagok az alapítvány kuratóriumában is helyet kapnak. Az Intézet létrehozásával természetesen Tom Lantos családja is egyet ért."

Az iroda tájékoztatásában nem tért ki arra, hogy a Lantos család, amely a budapesti kormányzati szervezkedéssel párhuzamosan az Egyesült Államokban is létrehozta a politikus emlékét ápoló alapítványát, két alapítvány irányításában is részt vesz majd. Sőt kiderült, hogy a kormányzat nem is vizsgálata, hogy a Tom Lantos Alapítvánnyal (fordításban) azonos nevű szervezet, azonos vezetéssel és célokkal külföldön már működik.

A kormányszóvivői iroda ennek ellenére fontosnak tartotta leszögezni, hogy a 3 milliárdos támogatást nem a New Hampshire-i, hanem egy hazai szervezet fogja elkölteni.

Az irodától viszont továbbra sem érkezett válasz arra, hogy az új intézet, amelyet egy még el nem fogadott Tom Lantos emléktörvénnyel összhangban kíván létrehozni a kormány, milyen keretek között működik majd. Az Index azt ügyben is érdeklődött, készültek-e olyan tervek az intézet felállításáról, amelyek alapján összeállt a tervezett emberjogi szervezetegyüttes 3 milliárdos költsége.