Hat KDNP-s plusz egy fideszes állt az oszlatás pártjára

2009.02.18. 20:44 Módosítva: 2009.02.19. 13:16
A VII. kerületi teljes kereszténydemokrata frakció és egyetlen fideszes képviselő nyújtott be rendkívüli ülés összehívására indítványt. A helyi KDNP-sek azonban csak akkor támogatják az oszlatást, ha közös jelöltként nem a mostani helyi Fidesz-garnitúrát akarja rájuk erőltetni a nagyobbik ellenzéki párt.

Az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat feloszlatását kezdeményezték szerdán a KDNP-Szövetség Erzsébetvárosért frakció tagjai.

A hatfős képviselőcsoport, és mellettük a Fidesz legújabb képviselője, a Deutsch Tamást váltó Becskei Barbara azt indítványozta Gergely József alpolgármesternél, hogy március 5-re hívja össze a testület rendkívüli ülését.

Az önfeloszlatás két hete már téma volt a VII. kerületi önkormányzatban. Akkor Simon Péter, a kerület egyetlen MDF-es képviselője próbálta megszavaztatni az MSZP-SZDSZ-es többséggel működő testületet, de a kezdeményezést nem végül napirendre sem vették, mert még az ellenzékiek sem támogatták.

A KDNP-SZEM frakció most átvette a kezdeményezést, de előre lefektette azokat az elveket, amelyek alapján hajlandó együttműködni az akcióban a Fidesszel. Az oszlatást akkor szavazzák meg, ha március 5-ig a kerületinél magasabb szinten sikerül megállapodni a polgármester- és a képviselőjelöltek személyében. A kiválasztásához előre leszögezték, nem jöhet szóba közös jelöltként az, aki korábban az MSZP vagy az SZDSZ frakció tagja volt, illetve az, aki alapszervezeti felkérés ellenére nem indult körzeti jelöltként.

A kereszténydemokraták az ingatlanbotrány kapcsán is feltételeket szabtak: a helyi pártvezetők közül az sem indítható közös támogatással, aki nem tudja igazolni, hogy 2003-2004-ban érdemben felszólalt az ingatlaneladások ellen. Valamint az is kizáró ok, ha nem támogatta szavazatával az ügyészség által vizsgálat ingatlanok visszavételét a gyanúba került befektetői körtől.

Forrásaink szerint a feltételek keményen érintik a VII. kerületi Fideszt, ugyanis ezek alapján Deutsch Tamás, a jelenlegi választókerületi elnök Rónaszékiné, és Garabics Károly sem kerülhet a közös jelöltek közé, és a jelenlegi háromfős Fidesz-frakció is a KDNP-sek tiltó listájára került.