Magatartászavaros fiúktól félnek Bodrogon

2009.02.18. 17:07
Bodrog községben március 19-én népszavazást tartanak arról, hogy a faluban speciális otthont hozzanak-e létre 16 disszociális, súlyos magatartászavarokkal küszködő fiatal fiú számára. Az ehhez szükséges ingatlant a Somogy megyei önkormányzat vásárolná meg a településtől 28 millió forintért. A helyiek azonban olyan érzékelhető ellenérzéssel viszonyultak a tervhez, hogy az önkormányzat elébe ment az eseményeknek, és maga írta ki a népszavazást.

„Nem nagyon szeretnék erről beszélni, mert nekünk ez egy nagyon fontos dolog - mondta az Indexnek Heinzer Kornél polgármester - Bodrog életében talán a legfontosabb dolog a rendszerváltás óta”. A lehetséges bevétel értéke is szokatlanul magas a kistelepülés számára és a jelenleg üresen álló volt iskolaépület hasznosítására is egyedülálló lehetőség a mostani.

A Somogy megyei önkormányzat ugyanis itt szeretne 16 magatartászavaros fiú számára gyermekotthont kialakítani. A hasonló céllal működő intézmények jelenleg Kaposvár belvárosában találhatóak, az otthon lakói pedig a közeli pláza és a Tesco környékén lézengenek és keverednek kisebb-nagyobb balhékba. „A szakértők véleménye szerint nyugodtabb környezetre, kevesebb városi ingerre van szükségük az ellátottaknak” - mondja Dr. Mézes Éva, a megyei Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke.

„Azért Bodrogra esett a választásunk, mert a tapasztalatok szerint ott fogadják be könnyebben a speciális nevelést igénylő fiatalokat, ahol egy-egy intézet már működik hasonló téren” - mondja. Bodrogban pedig a 80-as évek végétől jelen van a Menedék Alapítvány, akik megvették és helyrepofozták a már-már düledező Sárközi-kastélyt. A felújított épületbe állami gondozott gyermekeket befogadó családok költöztek, akik nevelőszülői feladatokat látnak el a mai napig. Az alapítvány tevékenységének köszönhető, hogy a 457 lelket számláló faluban gyarapodásba fordult át a korábbi népességcsökkenés.

Most azonban mintha nem egészen erről lenne szó, sőt, a helybéliek a saját gyerekeiket féltik a nehezen kezelhető fiúktól. „Egy nevelőszülőknél élő gyerekkel nincsen több baj, mint egy átlagos körülmények között nevelkedettel. Ezek viszont olyan fiatalok, akik valamilyen módon már szembekerültek a törvénnyel. Félünk tőle, hogy az ideköltözésük rontaná a közbiztonságot” - árulta el az Indexnek egy helybéli hölgy. Tény, hogy a kaposvári otthon lakói közül soknak volt bűnöző családtagja és többen megjárták már a fiatalkorúak börtönét is.

A lakosság reakcióját a képviselőtestület is észlelte, ezért magától kezdeményezte a népszavazás kiírását. A polgármester szerint nem akarták húzni az időt azzal, hogy megvárják, amíg valaki összegyűjti a kellő számú aláírást. „Legyen meg a népszavazás minél hamarabb” – ennyi kommentárt fűzött a dologhoz.

Ha a bodrogiak március 19-én a speciális otthon ellen szavaznak, a megye új befogadó község és új épület után nézhet. Bodrog pedig kereshet egy másik megoldást az iskolaépület helyrehozatalára, amelyet a megye a 28 milliós vételáron felül további 20 millióból újított volna fel.