Zuschlagék egymillióért előszilvesztereztek

2009.02.23. 10:21 Módosítva: 2009.02.23. 14:37
A Fiatal Baloldal 1,5 millió forintot költött Nyers Rezső születésnapjára, 1 millió forintot pedig egy előszilveszteri bulira fordítottak, derült ki a Zuschlag-per hétfői tárgyalásán. Zuschlag János tagadta, hogy a civil szervezetekhez befolyt összegekből magáncélokra is fordítottak volna pénzt.

A Fiatal Baloldal (FIB) és a programjainak finanszírozásába bevont civil szervezetek gazdálkodásáról beszélt vallomásában Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó per tárgyalásán hétfőn Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Zuschlag János tagadta, hogy a civil szervezetekhez befolyt összegekből magáncélokra is fordítottak volna pénzt. Az elsőrendű vádlott a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kijelentette, hogy a civil szervezetekhez befolyt összegeket a Fiatal Baloldal (FIB) rendezvényeire, működésére fordították, nem költöttek belőle saját céljaikra.

Zuschlag János egy táblázat segítségével dátumszerűen bemutatta, hogy az egyesületek pályázataiból milyen bevételek származtak, és azt is, hogy ezzel párhuzamosan a FIB egyes rendezvényire mekkora összeget kellett fordítani. A vádlott részletesen feltüntette, hogy az adott civil szervezet számlájáról mekkora összeget vettek föl készpénzben vagy utaltak át onnan.

Hangsúlyozta, hogy a dokumentumokban szereplő rendezvények valós programok voltak. A FIB-es programok és az ehhez kapcsolódó kiadások listáját emlékezetéből és az internetről gyűjtött információkból állította össze védői segítségével.

Az összesítésből kitűnik, hogy a 2002-2003-as időszakban 30 millió forint kiadással szemben mintegy 7 millió forint bevétel állt, e különbözetet kellett "egyéb finanszírozási módszerekkel" előteremteni - közölte az egykori szocialista politikus. Az egyesületek és a FIB "pénzei" teljesen összefolytak, nem lehetett őket szétválasztani - fogalmazott a vádlott.

A politikai ifjúsági szervezet folyószámlájáról lényegében csak a külügyi programok költségeit fizették. A belföldi rendezvények finanszírozása úgy történt, hogy valaki felvette az egyesület számlájáról a pénzt, azt készpénzben átadta Zuschlag Jánosnak, aki a rendezvények szervezőinek továbbította, hangzott el a tárgyaláson.

A táblázatban feltüntetett kiadások között szerepelt 1,5 millió forint Nyers Rezső születésnapjára, 1 millió forintot egy előszilveszteri bulira fordítottak, 4 millió forint pedig az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampányköltség volt, és költöttek 1,5 millió forintot az európai parlamenti választások kampányára is.

Ifjúsági témák

A szocialista képviselőcsoport részéről az ifjúságot érintő kérdésekben elsősorban Zuschlag János egyeztetett a minisztériummal, derült ki zuschlag vallomásából. Az ifjúsági és modernizációs parlamenti munkacsoport üléseit "lelki kibeszélő-shownak" minősítette a vádlott, ezen - mint mondta - szakértők és országgyűlési képviselők, valamint a minisztérium illetékesei is részt vettek. Az ezt megelőző szűkebb körű szakmai egyeztetéseken az ifjúsági tárcánál Arató Gergely, Ujhelyi István, Bakonyi Tibor és Zuschlag János, illetve a minisztérium politikai vezetői voltak jelen. Az érdemi munkát itt folytatták, közölte a vádlott. Ezeken az egyeztetéseken szóba került például, hogy mekkora összeget fordítsanak játszótér-felújításra vagy táboroztatásra.

Mivel ebben az időszakban Ujhelyi István az MSZP médiával foglalkozó politikusa volt, Arató Gergely pedig az oktatási kérdésekért is felelt, több ifjúsági kérdéssel Zuschlag János foglalkozott. A vádlott az egyeztetéseken - ahogy mások is - elmondhatta a véleményét az ifjúságot érintő kérdésekről. Ha a kormány és a frakció szakmapolitikai vezetői között ellentét volt egy adott szakmai kérdésben, akkor a képviselőcsoport szavazással hozta meg a végső döntést.

Arra bírói kérdésre, hogy az egyeztetéseken a civil szervezetek pályázataival kapcsolatban milyen lobbitevékenységet végzett, a vádlott nem kívánt válaszolni. A vádlott arra a kérdésre, hogy milyen lobbitevékenységet végzett a fővárosi önkormányzatnál a Fiatal Baloldalhoz köthető civil szervezetek pályázataival kapcsolatban, ugyancsak megtagadta a válaszadást. Zuschlag János elmondta, a fővárosi önkormányzattal hivatalosan nem volt kapcsolata, a budapesti MSZP- frakció tagjait azonban jól ismerte. A budapesti önkormányzat ifjúsági pályázatok lebonyolításáért felelős alkalmazottaival azonban nem volt semmilyen kontaktusa, még a nevüket sem tudta.

Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják. Az egykori szocialista politikus 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van. Vallomásának első három napjához hasonlóan a hétfői tárgyalást is komoly sajtóérdeklődés övezi.

A hétfői tárgyalás rövid szünettel kezdődött, mivel a hatodrendű vádlottat, Marsovszky Balázst - a FIB egykori fővárosi elnökét - sportbaleset érte, fekvőgipszet kapott, ezért hétfőn és szerdán nem tud megjelenni a tárgyaláson. Ezért Fodor Endre tanácsvezető bíró ideiglenesen elkülönítette a hatodrendű vádlott ügyét.