Elfogták a magyar kormányt fenyegető terroristát

2009.02.23. 11:20 Módosítva: 2009.02.23. 12:20
Elfogta a Nemzeti Nyomozó Iroda Miskolcon azt a férfit, aki tavaly közintézmények felrobbantásával fenyegetőzött, ha nem fizetnek neki 90 millió forintot. A 33 éves informatikus egy éles robbanószerkezetet is elhelyezett egy Miskolc melletti gázátemelőnél. Terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítják, amelyért 15 év vagy életfogytiglanig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Február 18-án egy Miskolci lakótelepen fogták el azt a 33 éves férfit, aki 2007-ben és 2008-ban közintézmények felrobbantásával fenyegette meg a magyar kormányt, jelentette be a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A terrorcselekmény elkövetésével gyanúsított J. Zoltán először 2007 őszén küldött fenyegető üzeneteket kormányzati e-mail címekre, de akkor nem sikerült kilétét felderíteni. Az informatikai és elektronikai előképzettséggel rendelkező férfi olyan megoldásokat alkalmazott, amelyek alapján nem lehetett kideríteni, honnan és milyen számítógépről küldte a leveleket.

2008 szeptemberében ismét fenyegető leveleket küldött. Az összesen hét levélben azt követelte, hogy fizessenek neki 90 millió forintot, különben közhivatalokban, kórházakban, bevásárlóközpontokban fog robbantani. A férfi először 10, majd 20 közintézményt jelölt meg.

Követeléseit tavaly szeptemberben azzal nyomatékosította, hogy a Miskolc mellett lévő harsányi gázátemelő-telepen működőképes bombát helyezett el. Erről a rendőrség megállapította, hogy alkalmas lett volna emberéletek kioltására.

A Nemzeti Nyomozó Iroda terrorcselekmény miatt indított nyomozást. Az eset után a rendőrök az összes miskolci és Miskolc környéki benzinkút ipari kamerás felvételét lefoglalták, volt olyan is, ahonnan 600 darab kazettát vittek el.

A rendőrök közben folyamatosan kommunikáltak és tárgyaltak a fenyegetőző férfival. Igyekeztek nyugtatgatni, nehogy radikalizálódjon és újabb bombákat helyezzen el. A rendőrség a levelek illetve a bomba alapján szűkítette az elkövetői kört. Így jutottak el egy családtagjához, majd végül J. Zoltánhoz. A férfi elfogása után beismerő vallomást tett.

A Népszabadság korábbi értesülése szerint a Miniszterelnöki Hivatalhoz a "Magyar Népi Elégtételi Mozgalom" nevében küldött e-mailt. Utólag bebizonyosodott, hogy az ügynek politikai motivációja nincs, a férfi egyszerűen pénzt akart, mert családja nehéz anyagi helyzetbe került.

A Büntető törvénykönyv szerint a terrorcselekményért 10-15 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.