Nem kerülhet bármelyik beteg a kórházi VIP-szobába

2009.02.24. 17:29 Módosítva: 2009.02.25. 09:54
A magyar kórházak kevesebb mint egyharmadában van magasabb komfortfokozatú VIP-szoba, ám erről a lehetőségről a betegek gyakran nem értesülnek. Nem tisztázott az sem, kik használhatják ezeket a szobákat. Az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálata során találtak olyat, amelyben kizárólag az osztályvezető főorvos betegei kaptak helyet.

A magyar kórházak kevesebb mint 35 százalékában van lehetőség arra, hogy a beteg fizetés ellenében magasabb komfortfokozatú szobába kerüljön. A fővárosban egy jobb kórházi szobáért napi 10-25 ezer forintot kérnek, a vidéki városokban ez az összeg 2-8 ezer forint.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) 2008 november-decemberi vizsgálata hat kórház 16 osztályán vizsgálta azt, milyen szempontok alapján helyezik el a betegeket az egyes kórtermekben, illetve milyen extrákat kapnak azok, akik igénybe veszik az extra hotelszolgáltatást.

A tapasztalatok szerint a betegek elhelyezésének körülményei igen változatosak. A vizsgált intézmények közül mindössze kettőben volt nevesített VIP-kórterem, amely túlnyomórészt egy, esetleg kétágyas szobát jelentetett külön zuhanyzóval és WC-vel.

A VIP-szobák működtetéséről mindenhol külön szabályzat rendelkezik. Az egyik kórházban például az intézmény dolgozói, közvetlen hozzátartozók ingyen vehetik igénybe a pluszszolgáltatást, másoknak azonban fizetniük kell. A vizsgált időszakban előfordult, hogy az egyik intézmény VIP-kórtermében szinte kizárólag az osztályvezető főorvos betegei feküdtek, ami szakmai vagy egyéb méltányolható érvekkel nem volt alátámasztható.

Az EBF véleménye szerint jelenleg nem minden esetben egyértelmű, hogy a kórházakban milyen pluszszolgáltatásokat vehetnek igénybe a betegek. A tájékoztatás ilyen szempontból gyakran nem megfelelő, ahogy sokszor az sincs meghatározva, hogy a VIP-kórtermek mikor használhatók díjmentesen.