Sose volt még ilyen pocsék a nép hangulata

2009.02.24. 11:06 Módosítva: 2009.02.24. 11:09
A teljes lakosság körében az SZDSZ kedveltsége megegyezik a Jobbikéval, azaz 1 százalékos, a biztos pártválasztók körében azonban Jobbik 3:2-re veri a liberálisokat. A nagy pártok esetében jóval markánsabb a különbség: az MSZP népszerűsége már megint a 10 százalékos mélypont felé robog, miközben a nép 28 százaléka szereti a Fideszt. Úgy, hogy a választási hajlandóság cseppet sem csökkent, a kormányváltási hangulat pedig felerősödött.

A Századvég-Forsense legfrissebb felmérése szerint sosem volt még ilyen rossz a lakosság közérzete, mint 2009 februárjában. A megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka értékelte a közepesnél jobbra azt, ahogy ebben az országban mennek a dolgok, míg 77 százalékuk 1-es vagy 2-es osztályzatot adott ugyanerre.

Ám a közhangulat romlásával, figyelmeztet a kutatás, mitsem csökkent a választási részvételi hajlandóság. A megkérdezettek 58 százaléka állította, hogy bizton elmenne szavazni, ha a hét végén rendeznék az országgyűlési választásokat. Ez az arány gyakorlatilag megegyezik a januárival, nem úgy mint a pártok támogatottsága esetében. A támogatottsági olló ugyanis nyílik.

A Fideszt jelenleg az összes megkérdezett 28 százaléka szereti, az MSZP-ét viszont csak 12 százalék. A kormányzópárt támogatottsága tehát újból a 10 százalékos mélyponthoz közelít. (A biztos szavazó pártválasztók esetében jóval markánsabb a különbség: e körnek 68 százaléka voksolna most a legnagyobb ellenzéki pártra, és mindössze 21 százaléka az MSZP-re.)

A kormány romló megítélése a Századvég-Forsense szerint egyébként nem csupán a pártpreferenciákból olvasható ki. Az adatok szerint egyre kevesebben értékelik pozitívan a kabinet tevékenységét, az ellenzéké pedig egyre több embernek szimpatikus. A kutatás szerint januárhoz viszonyítva jelentősen nőtt a kormányváltást kívánók aránya, jelenleg a megkérdezettek pontosan fele menesztené a kormányt. (A megkérdezettek több mint fele úgy vélte, hogy a környezetében élők többsége kormányváltást szeretne.) Ugyanakkor a válaszadók alig egyharmada tartaná meg a jelenlegi kabinetet.

Arra a kérdésre hogy kit látnának szívesebben a miniszterelnöki székben, Orbán Viktort vagy Gyurcsány Ferencet, februárban újra jelentős különbség mutatkozik a két politikus támogatottságában. Jelenleg a megkérdezettek 26 százaléka szerint jobb ezen a poszton Gyurcsány, a válaszadók 37 százaléka pedig Orbánt preferálta.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF támogatottsága 3 százalék az összes választásra jogosult körében, míg a szabad demokraták támogatottsága 1 százalék, csakúgy, mint a Jobbiké. Az összes többi párt együttes támogatottsága együttesen 1 százalékos. A biztos szavazó pártválasztók körében viszont e politikai formációk is erősebbek, az MDF 4, a Jobbiké 3, az SZDSZ pedig továbbra is két százalékos támogatásra számíthat.