Újratárgyalják a kőbányai őrizetesverést

2009.02.25. 07:10 Módosítva: 2009.03.27. 10:28
A Fővárosi Bíróságon újratárgyalják annak a rendőr főtörzszászlósnak az ügyét, aki a vád szerint - az eljárásban nem azonosított társaival együtt - megbilincselt őrizeteseket bántalmazott a kőbányai rendőrkapitányságon a 2006 őszi tüntetések és zavargások során. A vádlottat egyszer már felmentették, de a másodfokú bíróság új eljárás lefolytatását rendelte el.

A kőbányai rendőrkapitányság aulájában 2006. szeptember 21-én hajnalban rabosítás előtt várakoztatták az utcákról előállított, megbilincselt embereket, közülük csapaterős bevetésről érkező rohamrendőrök többeket megvertek. A bántalmazó rendőrök közül két személyt azonosított a nyomozó ügyészség, ellenük 2007-ben vádat emeltek.

Az elsőrendű vádlottat, N. Attila főtörzszászlóst az egymásnak ellentmondó bizonyítékok miatt első fokon felmentette a Fővárosi Bíróság, míg a másodrendű vádlottat, S. Gábor rendőr hadnagyot egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre és lefokozásra ítélték, de mentesítették a büntetett előélet jogkövetkezményei alól.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla tavaly júniusban N. Attila esetében megsemmisítette az első fokú ítéletet és új eljárás lefolytatását rendelte el, az első fokon elítélt rendőrtiszt büntetését pedig súlyosbította: S. Gábor nem mentesül a büntetett előélet jogkövetkezményei alól, vagyis nem maradhatott rendőr a történtek után.

A Fővárosi Bíróság N. Attila ügyében kedden megkezdte a megismételt elsőfokú eljárást. A főtörzszászlós korábban már volt büntetve hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, most azzal vádolják, hogy nem azonosított rendőr társaival együtt nagyon megverte a bilincsben várakoztatott, perui állampolgárságú Angel Mendozát, akinek az orra is betört.

N. Attila az előző eljárás során ártatlannak vallotta magát, és rendőr kollégájára, J. Ákosra vallott. J. Ákost azonban vele ellentétben nem ismerte fel a betört orrú perui.

N. Attila az első tárgyalási napon azt mondta, hogy nem kíván vallomást tenni, mert már mindent elmondott az ügyészségi nyomozás és a korábbi bírósági tárgyalások során. Továbbra is fenntartja hogy nem vett részt a bántalmazásban és nem is emlékszik ilyesmire. Ugyanakkor az egészségi állapota megromlott a három éve húzódó eljárás miatt, munkaképtelen, gyógyszereket szed és pszichiátriai kezelésre szorul, ezért leszerel a rendőrségtől, szolgálati viszonyának megszűnése folyamatban van.

Angel Mendoza, a sértett ugyanakkor ezúttal is azt vallotta, hogy N. Attilában felismeri egykori bántalmazói egyikét, aki szidalmazta, arcon ütötte, majd lerúgta a székről annak idején.

A megismételt eljárásban a bíróság újra kihallgatja a tanúkat, köztük azokat a rendőröket is, akiknek egy része az előző eljárás során a bíró szerint hazudott, vagyis hamisan tanúzott annak idején. Ítélet legkorábban a jövő héten várható.