Az aranytojást tojó veszprémi kereszteződés

2009.02.26. 16:36 Módosítva: 2009.02.26. 21:00
Súlyos tanulópénzt fizettetett a veszprémi autósokkal a zéró tolerancia bevezetése óta a rendőrség. Egy ártatlannak tűnő lámpás kereszteződésben felszerelt figyelőkamera segítségével százmilliós nagyságrendben róttak ki bírságot a helyiekre. A 2,8 másodperces sárga jelzés utolsó másodpercébe belecsúszó autós már számíthat a 100 ezer forintos csekkre.

Veszprém központjában 2008 júniusában szereltek fel egy figyelőkamerát,amely a fogalmas és bonyolult kereszteződés egyik sávjában fényképezi azokat, akik tilos jelzésen haladnak át. A kamera szinte azonnal közfelháborodást okozott a 60 ezres városban, mert néhány hét alatt nem volt olyan ember, akinek rokona, ismerőse ne kapott volna értesítést arról, hogy piros jelzésen ment át, és ezért 100 ezer forintos büntetést szabott ki rá a rendőrség.

A kamera által készített videóból három állóképet készít a rendőrség, amelyeket bizonyítékként csatolnak a büntetési dokumentációhoz, amit a büntetési ügyek regionalizálása alapján tovább küldenek Székesfehérvárra.

Az aranyat tojó piros lámpa

A veszprémi csomópontban megbüntetett autósok jelentős része nem ismerte el, hogy hibázott, ezért fellebbeztek. A szembeszegülésben nagy motiváló erő volt a szokatlanul magas büntetési tétel is. A felháborodást tetézte, hogy ha reklamálni akarnak, vagy megtekinteni a büntetés alapját képező dokumentációt, akkor a szomszéd megyeszékhelyre kell utazni.

A rendőrség tavaly szeptemberben azt közölte, hogy a figyelő berendezés első két hónapjában több mint 1500 büntetést szabtak ki. Kondorosi Ferenc kormánybiztos akkor a Veszprémi Naplónak nyilatkozva azt mondta, hogy a statisztikák szerint az egész országban az objektív felelősség bevezetése óta kétezer közigazgatási bírságot róttak ki tilos jelzésen való áthaladás miatt. Ennek háromnegyedét a Jutasi-Budapest út kereszteződésében lévő kamera felvételei alapján.

A legújabb adatok szerint viszont 2008. augusztus 15-ig 1090 közigazgatási eljárás indult, 2008. augusztus 15-től a 2009 február 23-ig pedig 278, azaz összesen "csak" 1368. (Az összesítéseket a rendőrök a videó elkészülte után juttatták el az Indexhez.)

A megbüntetett autósok közül 465-en befizették a bírságot, 294 esetben részletfizetési lehetőséget kaptak, végrehajtási eljárást eddig 198 esetben kellett indítani.

A veszprémi rendőrség közlekedési osztályát vezető Volf Péter szerint megérte felszerelni a kamerát, mert az óta drasztikusan visszaesett a szabálytalankodók aránya, és máshol is óvatosabban vezetnek. Az első hónapok napi 40-50-es átlaga mára visszaesett napi 1-2-re.

Veszprémben azonban továbbra is ügy maradt a kamera, mert a fellebbezők a napokban kapták meg a végzéseket. Sokan komikusnak tartják, hogya rendőrök az értesítésben maguk is elismerik, hogy a felvételeken nem látszik a burkolatra festett vonal, amelyen a hatósági verzió szerint a kocsi pirosban haladt át. A hivatalos indoklás szerint a tereptárgyak alapján ez mégis biztosan megállapítható. Számos esetben előfordult az is, hogy a rendőrség fenntartotta eredeti álláspontját, de indoklás nélkül felére mérsékelte a büntetést.