Megbünteték, mert nem szedett vizitdíjat

2009.02.27. 17:39
Adakozók elkezdték összedobni azt a 327 ezer forintot, amit büntetésképpen ki kellene fizetni egy háziorvosnak, mert soha nem volt hajlandó vizitdíjat szedni. Nagy Levente szerint méltánytalan, hogy a népszavazás után is ki kell fizetnie a büntetést, de azért bízik benne, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár méltányosságból elengedi a büntetést.

Másodfokon jogerősen 327 ezer forintra büntették azt a kunhegyesi házi fogorvost, aki a 2007-es bevezetésétől kezdve végig megtagadta a vizitdíj beszedését. Nagy Levente a Magyar Szociális Fórum felháborítónak nevezte az ítéletet, és nem hajlandó befizetni a bírságot. Közben a fogorvossal egyetértők gyűjtést szerveztek a számára, eddig 10 nap alatt 253 ezer forint gyűlt össze.

A gyűjtést egy másik, a vizitdíj beszedését szintén megtagadó háziorvos, Nagy Attila kezdeményezte. A tájékoztatón a debreceni urológus azt mondta, hogy ő is jogsértőnek tartja az ítéletet, már csak azért is, mert utólag a népakarat, azaz a vizitdíjról szóló népszavazás is őket igazolta. Épp ezért az egészségügyi miniszter, de akár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója méltányosságból elengedhetné fogorvos kollégája büntetését.

Egyébként, ha Nagy Leventétől bármilyen módon behajtanák a bírságot, mondta Nagy Attila, átutalják neki az összegyűjtött pénzt. Ha elengednék a büntetést, az összeget jótékonysági célra használják fel. Szerinte különben valószínűleg azért egyedül csak Nagy Leventét büntették meg, mert ő volt közülük a legkitartóbb a vizitdíj beszedésének megtagadásában.