Tud-e újat mondani Draskovics a Teve utcai merénylőkről?

2009.03.02. 00:21 Módosítva: 2009.03.02. 00:57
A Teve utcai rendőrpalota 2007-es megtámadásáról kérdezi az egyik MDF-es képviselő Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert hétfőn a Parlamentben. Szavaznak a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó törvényjavaslatról, téma lesz a drog, valamint a kerékpáros közlekedés fejlesztése.

Napirend előtt Szili Katalin házelnök megemlékezik az elmúlt héten meghalt Aszódi Pál fideszes országgyűlési képviselőről. Aszódi a fideszes Horváth Balázs, a KDNP-s Deák András, az MSZP Szántó János és a szintén MSZP-s Tasnádi Péter után a ciklus ötödik elhunyt képviselője.

Szintén napirend előtt teszi le az esküt a szocialista Kőhegyi István Zsolt (Tasnádi Péter helyét foglalja el) és az MDF-es Dragon Pál, aki a politikától visszavonult Boross Péter egykori miniszterelnök utódja a demokrata fórum frakciójában.

Többet tudunk a Teve utcáról?

A napirend előtt szóló képviselők listáját hétfőn délre véglegesítik, de valószínűleg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszámol a vasárnapi rendkívüli EU-csúcsról.

Most is lesznek interpellációk és azonnali kérdések. Az előbbiek közül az MDF-es Hock Zoltáné tűnik a legérdekesebbnek, aki a Teve utcai rendőrpalotára leadott 2007-es sortűz máig ismeretlen elkövetőiről interpellálja Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert. Az ügyben néhány héttel ezelőtt egy homályos nyilatkozatváltás volt a rendőrség és az ügyészség között; az ügyészség végül cáfolta az országos rendőrfőkapitány kijelentéseit, amik szerint a rendőrség tudja, kik követhették el a Teve utcai székház elleni támadást, csak éppen az ügyészség megköti a rendőrség kezét.

Aki vicces interpelláció- és kérdéscímekre kíváncsi, olvassa a Képviselő Funkyt>>>

Döntés a készfizető kezességről

Szavaznak a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó törvényjavaslatról: a Veres János pénzügyminiszter által benyújtott javaslat szerint készfizető kezességet kap két évig az államtól a havi törlesztés különbözetére az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el munkáját, és vállalja, hogy a lakáskölcsönéből legalább havi 10 ezer forintot törleszt.

Ezt a lehetőséget az a 20 millió forintnál nem nagyobb eredeti hitelösszeggel rendelkező adós kaphatja meg, akinek a hitel fedezetéül lekötött lakáson kívül nincs másik lakása, és családjával ebben lakik. A devizahitelt a folyósításkor érvényes devizaárfolyamon kell forintra átszámítani, a 20 millió forintos korlát miatt.

Minderre azonban csak akkor nyílik majd lehetőség, ha törvényt az Európai Bizottság jóváhagyja, a jogszabály ugyanis az ezt követő 15. napon lép hatályba.

Két kerék, öt százalék?

Két napirendi pontnak is témája lesz a kábítószer. Szavaznak a képviselők a kábítószerügyi eseti bizottság jelentésének elfogadásáról, valamint döntenek a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készítendő új nemzeti stratégiai programról szóló ötpárti országgyűlési határozati javaslatról. Az önálló indítványt egyébként egy fideszes, egy KDNP-s és egy SZDSZ-es képviselő jegyzi.

Ebben az Országgyűlés arra kéri fel a kormányt, hogy szeptember 15-ig terjessze a Ház elé a 2010-től érvényes programot.

Öt SZDSZ-es képviselő, köztük Kóka János és Fodor Gábor jegyzi azt a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtéséről szóló határozati javaslatot, amelynek az általános vitája zajlik majd hétfőn.