Magyart, cigányt és románt is gyászolnak az evangélikusok

2009.03.03. 21:11 Módosítva: 2009.03.03. 23:25
Gyertyagyújtással és ökumenikus istentisztelettel hívta fel a figyelmet az elszaporodó erőszakos cselekményekre a Magyarországi Evangélikus Egyház a Deák téri evangélikus templomban kedden este. Az egyház egyformán gyászolja a Nagycsécsen, Kiskunlacházán, Veszprémben és Tatárszentgyörgyön elkövetett gyilkosságok áldozatait.

Zsúfolásig megtelt kedd este a Deák téri evangélikus templom, ahol az evangélikus egyház csendes megemlékezést tartott. Az istentiszteleten mindenki kifejezhette gondolatait az erőszakhullámról egy-egy cédulán, amit a szertartás végén összegyűjtöttek, és néhányat felolvastak közülük. Egyebek mellett a kedden eltemetett tatárszentgyörgyi Csorba Róbertért és ötéves kisfiáért olvastak fel imádságot.

A Magyarországi Evangélikus Egyház egyformán gyászolja “az elmúlt hónapok gyalázatos gyilkosságainak áldozatait, függetlenül azok bőrszínétől, állampolgárságától, szociális helyzetétől”, olvasható az Ittzés János elnök-püspök, Fabiny Tamás püspök, Gáncs Péter püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő által aláírt közleményben, amelyet a keddi megemlékezésre adtak ki. A közlemény szerint Nagycsécs, Kiskunlacháza, Veszprém, Tatárszentgyörgy csak a legismertebb tragédiák helyszínei, az erőszak, az agresszivitás elterjedésének azonban mindannyian tanúi lehetünk.

Az egyház vezetői szerint érthetetlen, miért gyengült meg az államhatalom annyira, hogy az elszomorító esetekkel kapcsolatban a válaszok helyett csak újabb és újabb kérdések merülnek fel.

Az evangélikusok szerint az ország irányítóit terheli a felelősség azért, hogy az emberek közötti viszonyok ennyire megromlottak, a bizalmatlanság egyre jobban elharapódzik, és egyre több negatív népegészségügyi, társadalmi jelenség üti fel a fejét. “A helyzet súlyossága azonban túlmegy a politikai felelősség határain, minden a saját és szerettei életéért, környezetéért felelősséget érző embert elgondolkodásra, cselekvésre kell késztessen”, olvasható a dokumentumban.