Közösen írná át a választási törvényt az SZDSZ és az MDF

2009.03.04. 15:25
Együttes erővel csökkentené a parlamenti képviselők létszámát 386-ról 200-ra az MDF és az SZDSZ. A liberálisok és a fórumosok három verzióval rukkoltak elő: az egyik 100 egyéni és száz listás honatyával számol, a másik csak pártlistán emelné a parlamentbe a képviselőket, és kiszorítaná a független jelölteket, a harmadik a függetleneket is beengedné.

Három változatban is benyújtotta az Országgyűlésnek közös javaslatát az SZDSZ és az MDF, ami parlamenti létszám megkurtításának érdekében módosítaná a választási törvényt. A szabad demokrata Magyar Bálint és Világosi Gábor, valamint az MDF-es Csapody Miklós és Karsai Péter által benyújtott javaslat három verziójának közös eleme a 200 fős Országgyűlés és az egyfordulós választás. Így lerövidülne a kampányidőszak, csökkennének a kortesköltségek. A parlamenti küszöb továbbra is öt százalék maradna.

Az "A" változat alapján a választópolgárok összesen száz egyéni választókerületi és száz listás országgyűlési képviselőt választanának meg. Ebben az esetben az úgynevezett "egy szavazatot kétszer értékelő rendszerben" a listás szavazatok elosztása nem a töredékszavazatokon, hanem a választópolgárok közvetlen szavazatain alapulna, így a kisebb pártok könnyebben kerülhetnének a parlamentbe.

A "B/1" verzió szerint a választópolgárok pártlistákon választanák meg az Országgyűlésbe kerülő képviselőket, független jelöltek nem indulhatnának. A javaslat indoklása szerint az országos pártlistás választási rendszer sokkal arányosabb, mint a rendszerváltáskor megalkotott szisztéma. A parlament összetételében jobban tükröződik a társadalom politikai vélemény- és érdektagoltsága. A megszűnő egyéni választókerületi képviselői funkciókat átvehetik az országos pártlistán megválasztott képviselők.

A regionális választási listás rendszert tartalmazó "B/2" változat szerint a megszűnő egyéni választókerületi képviselői funkciókat a regionális pártlistán megválasztott országgyűlési képviselők vennék át. E javaslat fontos eleme, szemben az előző változattal, hogy független képviselőjelöltek is versenyezhetnek a parlamenti mandátumokért.

A javaslat három változatot tartalmaz a választókerületek meghatározására is, amelyek megfelelnek az Alkotmánybíróság korábbi döntéseinek. Az "A" változat esetében az Országgyűlés saját hatáskörébe vonná a választókerületek meghatározásának jogát, így az erről szóló korábbi rendelet hatályát veszítené. A B/1-es forgatókönyv szerint az ország egy választókerületet alkot, míg a "B/2" létrehozná a regionális választókerületeket. A javaslat melléklete alapján a dél-alföldi régió 27, a dél-dunántúli 19, az észak-alföldi 30, az észak-magyarországi 25, a közép-dunántúli 22, a közép-magyarországi 57, míg a nyugat-dunántúli régió 20 mandátumot kapna.