TGM vezeti a Zöld Baloldal EP-listáját

2009.03.05. 11:50 Módosítva: 2009.03.05. 12:04
Tamás Gáspár Miklós filozófus vezeti a napokban létrehozott Zöld Baloldal nevű szövetség európai parlamenti (EP) listáját - jelentették be a tömörülést alapító szervezetek képviselői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon.

A listavezető arról beszélt az eseményen, hogy a szervezet gondolatvilága az egyenlőség és a béke eszméje köré csoportosul: az első jegyében egyenlő elbánást követelnek minden állampolgárnak, de az egyes államoknak is.

Ennek részeként Tamás Gáspár Miklós szerint meg kell szűnjön az a különbség, hogy míg a kontinens nyugati felén állami támogatással mérséklik a krízis hatásait, a gazdasági összeomlás fenyegette Kelet-Európa az egyensúlyi helyzet fenntartása miatt kénytelen lemondani erről.

A béke eszméjéhez kapcsolódó céljuk a NATO feloszlatása, de az is, hogy az addig hátralévő időben se legyen Magyarország a szervezet tagja, a magyar katonákat vonják vissza a külföldi missziókból, Európát pedig tegyék atomfegyvermentes övezetté.

"Nem tartanánk érdemesnek egy újabb rózsaszín reformpárt létrehozását" - mondta Tamás Gáspár Miklós, hozzátéve, "nevetséges volna ma forradalmi frázisokat hangoztatni", ugyanakkor lesznek olyan javaslataik, amelyek meghaladják a "jelenlegi, kapitalista perspektívát".

"Ez egy európai kampány, itt nem a magyar kormányzat megváltoztatásáról van szó" - mondta, megemlítve, erőforrásokban és megjelenési lehetőségekben nem dúskáló "szerény kezdeményezés, kísérlet" a Zöld Baloldal.

Vasárnap közleményben jelentették be a tagszervezetek, hogy Zöld Baloldal néven a júniusi európai parlamenti választásokon is induló szövetséget hozott létre az Európai Feminista Kezdeményezés egy másmilyen Európáért, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Zöld Demokraták és a Fiatal Baloldali Unió.